• BIST 9699.07
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 28 °C

Ebso’dan Serbest Ticaret Anlaşması Çağrısı

Ebso’dan Serbest Ticaret Anlaşması Çağrısı
Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanvekili Erdoğan Çiçekçi'yi ziyaret etti.

Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanvekili Erdoğan Çiçekçi'yi ziyaret etti. Çiçekçi, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması gerektiğini belirterek, "Ülkelerimiz arasında gerçekleştirilecek serbest ticaret anlaşması ikili ilişkileri güçlendirecek ve karşılıklı kazan-kazan ilkesini hayata geçirecektir" dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Güney Afrika Pazarı ve Yatırımlar konulu bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yaptı. Güney Afrika'nın Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane ile Güney Afrika Cumhuriyeti Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın'ın da yer aldığı heyet, toplantı öncesi EBSO Başkanvekili Erdoğan Çiçekçi'yi ziyaret etti. Çiçekçi, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin sahip olduğu zengin hammadde kaynakları, gelişmiş altyapısı, tekstil, turizm, otomotiv ve tarım gibi önde gelen sektörlerinin yanı sıra diğer ülkelerle olan yakın ilişkileri nedeniyle, kıtanın ticari merkezi konumunda bulunduğunu kaydetti. İki ülke arasında ticaret hacminin 1,4 milyar doları bulduğunu ancak bunu yeterli görmediklerini ifade eden Çiçekçi, "Güney Afrika Cumhuriyeti, özellikle Sahraaltı Afrika pazarına açılma konusunda avantajlı kılıyor" dedi.

Çiçekçi, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının bir an önce imzalanması çağrısında bulunarak, "Kuşkusuz ülkelerimiz arasında gerçekleştirilecek serbest ticaret anlaşması ikili ilişkileri güçlendirecek ve kazan-kazan ilkesini hayata geçirecektir. Ümit ederiz ki, bu konuda olumlu adımlar atılır" diye konuştu. Çiçekçi ayrıca, Türkiye'nin coğrafi avantajı ve İzmir'in konumuna dikkat çekerek, İzmir'in Afrika kıtası için lojistik üs olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. Çiçekçi, "Bizler bugüne kadar Avrupa ve Orta Doğu pazarlarını yakın olması sebebiyle tercih ettik. Ancak, artık değişen dünya düzeni içerisinde, pazarlarımız da değişmek zorunda. Türk işadamlarının son dönemde Güney Afrika'ya olan ilgisini takip ediyoruz. İzmir bu konuda büyük avantajlara sahip" dedi.

Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane de 22 yıl önce özgürlüğe kavuşan ülkelerinin Türkiye Cumhuriyeti'ni her zaman yanında gördüğünü belirterek, "Özgürlüğümüzün yanında ekonomik özgürlüğümüzü de kazanan bir ülkeyiz. Ekonominin değişimi ülkemizin kalkınması için önemli değerlerden bir tanesidir. Bu yüzden işbirliğimizi çok önemsiyoruz. İzmir'e gelip daha önceki ilişkilerimizi canlı tutmamız gerektiğini düşündük. Burada olmaktan çok mutluyuz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim