• BIST 9516.19
  • Altın 2473.518
  • Dolar 32.472
  • Euro 34.5371
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C

Ebso Başkanı Almanya’daki İnceleme Gezisini Değerlendirdi

Ebso Başkanı Almanya’daki İnceleme Gezisini Değerlendirdi
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Almanya'da gerçekleşen sanayi inceleme gezisi hakkında bilgi vererek,"Türkiye'nin,...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Almanya'da gerçekleşen sanayi inceleme gezisi hakkında bilgi vererek,"Türkiye'nin, üretimin yeni şekli olan 4'ncü Sanayi Devrimi'ni ıskalama şansı yok. Küresel rekabet gücümüzü arttırmanın yolu, sanayimizi dijitalleştirmekten geçiyor" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) organizasyonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Müsteşar Prof. Dr. Ersan ASLAN ile Almanya'da gerçekleşen sanayi 4.0 inceleme gezisi hakkında bilgi veren Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, çok önemli bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirtti. Başkan Yorgancılar, geçtiğimiz yıl üyelerinde farkındalık oluşturmak amacıyla hazırladıkları "Sanayi 4.0" kitabının kapağında yer alan "uyum sağlayamayan kaybedecek" tespitlerinin doğruluğunu Almanya'nın Stuttgart, Nürnberg ve Berlin kentlerinde Bosch, Siemens, Mercedes ile Wittenstein gibi her bir sanayi devini gezerken daha iyi gördüklerini söyledi. Bakan Işık'ın Sanayi 4.0 çalışmalarına büyük önem verdiğini ve 64. hükümetin üzerinde çalıştığı Sanayi 4.0 programının esasının üretimin akıllanması ve üretimde dijital teknolojiden daha fazla yararlanmak olduğu bilgisini veren Yorgancılar, "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık'a ve hükümetimize Sanayi 4.0'a verdiği önem nedeniyle bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Gelişmiş elektrikli aletler, sürücüsüz otomobiller, dijital ürünler ve mobil cihazlar, Sanayi 4.0'ın gündelik hayatımıza kazandırdığı örneklerden sadece bazıları. Sanayi 4.0, yüksek teknolojinin, internetin üretime entegre olması" diye konuştu.

Makinelerin ve robotların bu denli ön planda olduğu Sanayi 4.0'da nitelikli insan gücünün giderek daha büyük önem kazandığına dikkat çeken Yorgancılar, Türk iş adamlarının yanı sıra Badenwürttemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı Nils Schmidt, Şansölyelik Bakanı Peter Altmaier ve Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DİHK) Başkanı Eric Schweitzer ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde Almanya'nın Sanayi 4.0 deneyiminin detaylarını paylaştıklarını açıkladı. Yorgancılar, "Sanayi 4.0 uygulamalarında zamanın etkin yönetimi, makineler arası iletişim, otomasyonun artan rolü, akıllı bakım ile tedarik süreçleri ve dijitalleşme dikkat çekiciydi. Böylece insanlar iyileştirme süreçlerinde daha etkin olurken işletmeler ise az stok, verimli, hızlı üretim ekseni sayesinde ciro artışı, istihdam ve yatırım alanlarında önemli katkılar elde ediyor" dedi.

EĞİTİME YANİ BAKIŞ AÇISI

Dünya ekonomisi ve sanayisinin yeni bir devrimin eşiğine doğru hızla ilerlediğine dikkat çeken Yorgancılar, bu devrime dahil olabilmek için eğitimde yapısal dönüşüme ihtiyaç olduğunu söyledi. Yorgancılar, "Artık seyreden değil, yapan olmalıyız. Dijitalleşme süreci hızla artacağı için yeni istihdam alanlarına dönük çalışmalar yapılmalı. Bunun da en önemli, en temel unsuru nitelikli eğitici, nitelikli eğitim. Artık eğitim sistemimiz süratle; tasarımı, yazılımı, girişimciliği, üretimi içerecek, işbaşında uygulama destekli olacak şekilde yeniden yapılandırılmalıdır. Bağımsız denetim ve Meslek Liseleri ile ilgili sertifikasyon sistematize edilmeli. Mekanik, mekatronik, elektronik, yazılım, otomotiv, makine ve kimya gibi Sanayi 4.0'ün öncelikli uygulanacağı hedef sektörleri bir an evvel belirlemeliyiz. Sanayi 4.0 ile artan üretkenlik karşısında, yenilikçi pazarlama stratejileri geliştirmeliyiz. Sanayi 4.0'e ne kadar erken adapte olursak, dünya ile o kadar kolay rekabet edebiliriz" şeklinde konuştu.

Ebso Başkanı Almanya’daki İnceleme Gezisini Değerlendirdi

Ebso Başkanı Almanya’daki İnceleme Gezisini Değerlendirdi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim