• BIST 9747.68
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C

Ebolaya karşı savaş henüz kazanılmadı

Ebolaya karşı savaş henüz kazanılmadı
Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Başkanı Margaret Chan, her ne kadar ebolanın bazı ülkelerde bir miktar iyiye gittiğini söylese de "Rehavete kapılmamalıyız" dedi.

BBC'nin sorularını yanıtlayan Chan salgının yayılma riskinin halla ciddi boyutta olduğu uyarısını yaptı.

Özeleştiri de yapan Chan, WHO dahil küresel aktörlerin ebola karşısında yeterince hızlı harekete geçmediğini ifade etti.

Ekim ayında yayımlanan bir iç denetim raporunda da WHO'nun 'ayan beyan ortada olan bir salgını göremediği' ifadesine yer verilmişti.

Ebola salgınından en çok etkilenen Batı Afrika ülkeleri Gine, Liberya ve Sierra Leone'de virüs yüzünden ölenlerin sayısı 6 bin 331. Virüse yakalanan kişi sayısı ise 17 bin 800'ü aşıyor.

'Eylül'e göre daha iyi noktadayız'

"Özellikle Liberya'da iyileşme olduğunu görüyoruz" diyen Chan, Sierra Leone ve Liberya'daki ebola vakalarının da birkaç ay öncesine göre daha az ölümcül olduğunu ifade etti.

Ancak Chan yine de tedirgin edici sayıda yeni ebola vakasının gözlendiğini de vurguladı.

"Şu an durum Eylül'de olduğu kadar kötü değil. Artık hedefimiz virüsü avlamak, peşinden koşmak" diyen Chan, hedeflerinin ebola vakalarını sıfırlamak olduğunu söylüyor.

Ebola salgını ile ilgili açıklanan resmi veriler gerçek tabloyu net olarak ortaya koyamamıştı. Ağustos ayında bir açıklama yapan WHO, virüse yakalanan birçok kişinin sağlık merkezlerine müracaat etmemesi nedeniyle vakaa sayılarının 'tahminlerin çok üzerinde' olduğunu açıklamıştı.

Ancak Chan'a göre o günden bugüne toplanan verilerin de güvenilirliği artmış durumda.

Halk WHO çalışanlarına saldırıyor

Ebola ile mücadelenin en hayati noktasının yerel halklara bu virüsün neler yapabileceğini doğru biçimde anlatıp farkındalık yaratmak olduğunu belirten Chan, "Bazı bölgelere giden yardım ekiplerimize hâlâ saldırılar düzenleniyor. Yerel halk yabancıları istemiyor" dedi.

"Üzerilerinde astronot tulumlarına benzer kıyafetlerle köylerine gelen kişilerin sevdikleri insanları alıp götürmesine anlam veremiyorlar" diyen Chan, bu yüzden birçok kişinin akrabalarını ve sevdiklerini yetkililerden sakladıklarını ifade ediyor.

İlk kurban bebekti

Son salgının ilk kurbanı Gine'deki iki yaşındaki bir bebekti. Emile adındaki erkek bebek Aralık 2013'te öldüğünde kimse ölüm sebebinin ebola virüsü olduğundan şüphelenmemişti.

O güne kadar ebola virüsü hiç Batı Afrika'da görülmemişti. Batı Afrika ülkelerinin az yerleşim olan bölgelerinde yayılmaya başlayan salgın, sağlık merkezlerinin yetersizliği nedeniyle ilk etapta fark edilememişti.

Ölümlerin artması üzerine WHO Mart ayında 'salgın' duyurusunu yapmış Ağustos ayında da küresel acil durum ilan etmişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim