• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C

Ebola virüsü sanılandan dirençli çıktı

Ebola virüsü sanılandan dirençli çıktı
Dünyadaki en ölümcül virüslerden biri olan Ebola’nın çok daha dirençli olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmalarla binlerce kişinin ölümüne neden olan Ebola virüsünün erkeklerin sperminde 9 ay yaşayabildiği ispatlandı.

Özellikle Batı Afrika ülkelerinde salgın şeklinde gelişen ve 2013 yılından bu yana binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan Ebola virüs hakkında yeni bilgiler keşfedildi. Sierra Leona'da Ebola atlatan 18 yaş üstü 93 erkeğin dahil edildiği bir araştırmada, hastalığın belirtilerinin görülmesinden 3 ay sonra incelenen tüm spermlerde virüse rastlanırken 4-6 ay arasında bu oran yüzde 65'e ve 7-9 ay arasında aynı oran yüzde 26'ya geriledi. Liberya'da bir erkeğin Ebola'ya yakalandıktan 5 ay sonra bu virüsü cinsel yolla eşine bulaştırdığı anlaşılmıştı.

Ebola geçiren erkeklere uyarı geldi

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) cinsel yolla bulaşan hastalıkları araştırma ekibinden Dr. Nathalie Broutet, emin olmasalar da, spermde rastlanan Ebola virüsünün bulaşıcı olduğunu düşündüklerini söyledi. DSÖ, Ebola geçiren erkeklere, test sonuçları virüs taşımadıklarını gösterene dek sperm örneği vermeye devam etmelerini ve bu süreçte, korunduklarından emin olmadan cinsel ilişkiye girmemelerini tavsiye ediyor.

Ebola aşısı Çin’de üretilmeye başlayacak

Dünyadaki ölümcül virüslerin başında gelen Ebola, için Çin’de aşı üretiminin başlayacağı belirtildi. Şinhua ajansının haberine göre, Çin Halk Kurtuluş Ordusu tarafından Ebola'ya karşı geliştirilen aşının seri üretimine başlanması planlanıyor. Merkezi ülkenin kuzeyindeki liman şehri Tiencin'de bulunan Cansino firmasının, seri üretim için sanayi üssü inşa etmeye başladığı belirtildi.

Ebola nedir?

Dünya Sağlık Örgütü'nün 7 Ekim'de açıkladığı rapora göre, salgının başlamasından bu yana 11 bin 297 kişi Ebola nedeniyle yaşamını yitirdi. Yaklaşık bir milyon kişi ise karantina altında tutuluyor. Peki, Ebola nedir? Nasıl bulaşır? İşte yanıtı…

Ebola, ilk olarak bundan 39 yıl önce, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıktı. Uzun bir aranın ardından aralık 2013’te Gine'de iki yaşında bir çocukta tespit edilen Ebola virüsü, Batı Afrika'da yeniden salgın şeklinde yayılmaya başladı. 2013 yılında Batı Afrika’da 3 binden fazla insanın ölmesine neden oldu. Ebola virüsü, insanlarda ve hayvanlarda kanamalı ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan virüs. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir.

Ebola nasıl ortaya çıktı

Ebola virüsü, adını Kongo'daki bir nehirden aldı. Virüsün doğal kaynağının Afrika'daki meyve yarasaları olduğu düşünülüyor. Virüslerin varlığı bu yarasaların coğrafi dağılımıyla örtüşüyor. Virüsün insanlara nasıl bulaştığı tam olarak bilinmemekle birlikte kaynağın yarasalar olduğu düşünülüyor. İnsandan insana geçiş çeşitli vücut sıvılarına (kan, kusmuk, idrar, dışkı, ter) direkt temas ile olabiliyor. Hastalık çoğunlukla Liberya Cumhuriyeti, Gine Cumhuriyeti, Sierra Leone Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Güney Sudan, Fildişi Sahilleri, Uganda ve Kongo Cumhuriyeti'nde görülüyor.

Ebola virüsünün belirtileri

Diğer tehlikeli virüsler gibi Ebola’da kanamalı ateş hastalığı sonucunda bağışıklık sisteminde çökme meydana getiriyor. Virüs vücuda girdikten sonra ortalama 5-10 gün içinde hastalık gelişmektedir. Hastalık tipik olarak ani başlangıçlı yüksek ateş, üşüme, titreme ve bitkinlik şeklinde başlıyor. Şiddetli baş ağrısı, kas ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı, virüs kaptıktan birkaç gün içinde kendini gösteriyor. Hastalığın ilerleyen safhalarında, göz, burun, kulak, ağız ve rektumdan kan geliyor ve serum iğnesinin ciltte açtığı deliklerden kan akıyor. Ebola virüsü taşıyan insanlar en sonunda çoklu organ yetmezliğinden hayatlarını kaybediyor. 

Bağışıklık sistemini çökertiyor

Ebola virüsü, insanlarda bağışıklık sistemini çökerterek, vücut fonksiyonlarının çalışamaz hale gelmesine neden oluyor. Ebola virüsünün vücuttaki beyaz kan hücrelerini hızla yok ederek bağışıklık sistemini çökertmesi ve insan vücudunun virüse karşı savaşamaz hale gelmesi sonucu ise organların iflas etmesine neden oluyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim