• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

e-ticarete kadın eli

e-ticarete kadın eli
Kadınların siyasi ve sosyal hayat ile ekonomi alanında ağırlığı artıyor.

Kadınların siyasi ve sosyal hayat ile ekonomi alanında ağırlığı artıyor. Bu anlamda Başak Taşpınar Değim önemli bir örnek. Değim tarafından 50 bin lira sermaye ile açılan e-ticaret ortamı armut.com; evlerin tadilat, tamirat ve nakliye gibi taleplerini karşılıyor. 80 bini aşkın hizmet vereni bünyesinde bulunduruyor

Günde ortalama bini aşkın talebe cevap veren ortamın 2015 büyüme oranı ise yüzde 300.

Değim, armut.com'un serüvenini şöyle anlatıyor:

"www.armut.com'u 2011 Kasım ayında 50 bin lira sermaye ile bir limitet şirket olarak açtım. Armut benim ilk ve tek girişimim. Ailemle ülke dışında ikamet ediyorduk. Türkiye'ye döndüğümüzde evimiz için pek çok konuda yardıma gerek duyduk. Ancak çok kötü tecrübelerimiz oldu. Arkadaşlarımıza "keşke güvenilir nakliyeci, temizlikçi boyacı bulabileceğimiz bir internet ortamı olsa" dediğimizde "siz çok Amerikalı olmuşsunuz, burada öyle her şey internetten yapılmaz" cevabını aldık. Bütün bu problemlerin içinden geçerken armut.com fikri doğdu. Güvenilir hizmet verenleri kolayca bulabilmek için yola koyulduk, 2014 Ocak ayında ilk tur yatırımımızı alana dek 5 arkadaş idik."

Sloganlarını "hizmet piş, ağzıma düş" olarak açıklayan Değim, şöyle devam ediyor:

"Armut'un nasıl çalıştığını basit bir örnek ile anlatmam gerekirse örneğin evinizi boyatmak için siteden bu kategoriye özel talep formunu dolduruyorsunuz. Armut da bu imkânı kalite algoritmasını kullanarak önceliklendirdiği hizmet verenleri ile sırayla paylaşıyor. İşiniz için dört teklif alıyor, bu bireyler ile görüşüyor, profillerini ele alıyor, daha evvel armuttan aldıkları müşteri yorumlarını okuyor, pazarlık yapıyor ve en uygun gördüğünüz kişi ile anlaşıyorsunuz. İkinci bir iş modeli olan anında rezervasyon sistemimizi de şimdilik yalnızca İstanbul'da ev temizliği kategorisinde kullanıyoruz. Bu modelde de saati düzenli alındığında 17 liradan ev temizliğinize anında rezervasyon yaptırıp, armut kalite süreçlerinden başarıyla geçmiş temizlikçilerden hizmet alabiliyorsunuz."

Bir dönem Tat ile SEK markalarında yöneticilik yapan Değim, armut.com'un müşteri adedini arttırmayı; Türkiye ve bölge ülkelerde marka olmayı hedeflediklerini dile getiriyor.

Başak Taşpınar Değim, kadın girişimci adaylarına da şu tembihlerde bulunuyor:

"Türkiye'de girişimcilik kafalarda çok soru işareti yaratıyor. Kurumsal kariyerini, güvenli maaşını bırakıp hiç kimsenin daha önce yapmadığı bir işi yapacağım diye ortaya çıkmak cesaret gerektiriyor, ama fikre inanıyorsanız başarıya odaklanıyorsunuz. Akıllı riskler almaktan korkmamak ve hızlı aksiyon almak gerekiyor. Bir de her zaman statükoyu sorgulayabilmek, kendi fikrini oluşturmak ve kendine inanmak, ama bu fikrin yanlış olduğu ispatlanırsa da egoyu bir kenara koyup fikrini değiştirme yürekliliğine sahip olmak lazım. Ayrıca çok para kazanmak için girişimci hayalleri kurmamak ve kendi işini kurunca daha çok çalışması gerektiğini unutmamak da çok önemli. Bence genç kızlarımıza, kadınlarımıza ihtiyaçları olan motivasyonu kendilerine benzer kadınların başarılı olabildiğini görmek veriyor. Ben açıkçası her geçen gün iş dünyasına yeni, güçlü iş kadını rol modellerinin katıldığını görmekten mutlu oluyorum. Aynı şekilde, benim girisimcianne.com bloğumu veya şirketimizin haberlerini okuyarak etkilenip kendi işlerini kuran veya daha önce cesaret edemedikleri kararları verenler olduğunu duydukça heyecanlanıyorum. "

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim