• BIST 8977
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Düziçi’nin Son Kalaycısı Mesleğini Yaşatmaya Çalışıyor

Düziçi’nin Son Kalaycısı Mesleğini Yaşatmaya Çalışıyor
Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde çocukluk yıllarında kalaycılık mesleğini öğrenen 85 yaşındaki Ahmet Gürz, unutulmaya yüz tutan mesleğini yaşatmaya...

Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde çocukluk yıllarında kalaycılık mesleğini öğrenen 85 yaşındaki Ahmet Gürz, unutulmaya yüz tutan mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Düziçi ilçesinde mesleğe evine kurduğu ocakla devam eden Gürz, kalaycılık işine 15 yaşında ustası Ali Tatar'ın yanında başladı. Gürz, 65 yılını geride bıraktığı mesleğini, makineleşmenin gelişmesiyle çok fazla gelir elde edemese de aldığı siparişle geçimini sağlıyor.

Gürz, kalaycılığın Düziçi'nde son temsilcisi olduğunu söyledi. Gürz, mesleğe ilk başladığında yaya olarak köy köy gezerek kalay yaptığını şimdi ise evine kurduğu ocakla işine devam etmeye çalıştığını belirtti. Mesleğe başladığı dönemde ilçede 15'e yakın kalaycı ustasının bulunduğunu belirten Gürz, "Bu mesleğe çıraklıktan yetişerek başladım. Kalaycılık bir zamanlar çok önemli bir meslekti. Şimdi bu mesleği yaşatmak için çalışıyorum" dedi.

Gürz, teknolojinin gelişmesiyle çelik ve plastikten yapılan kapların yaygınlaştığını, bakır kapların kullanımının azaldığını aktardı. Kalay için getirilen kapları kostik ve tuz ruhu ile temizlediklerini anlatan Gürz, "Kum ile ovalayarak kalay yapılacak hale getiriyoruz. Alüminyum, plastik, çelik, teflon ve cam kapların kullanımı arttıkça, bakır kaplarını kalaylatmak için gelenler de azaldı. Makine yapımı kaplar bizi bitirdi" diye konuştu.

Bakır kapların insana hiçbir zararının olmadığını dile getiren Gürz, şöyle devam etti:

"Kalaylanmış kapların gıda sektöründe kullanılabilecek en hijyenik ürünlerden olduğunu düşünüyorum.Şimdiki insanlar çelik teflonla yapılan kapların fiyatı uygun olduğu için şuan o kaplar rağbet görüyor halbuki bu kaplar insanları resmen zehirliyor, hiçbir yararı yok. Şuan bizim kap turistik mekanlarda, bazı lokantalarda kullanılıyor. Eskiden bizim kaplar hemen hemen bütün evlerde kullanılırdı işleri yetiştiremezdik şimdi işler çok kısıtlandı bende az da olsa gelen işle geçinip gidiyorum. Kalaylı kapların kullanıldığı dönemde bu kadar hastalık yoktu. Bakır kapları yapanların kalmaması mesleğimizin unutulmasında önemli rol oynadı."

Düziçi’nin Son Kalaycısı Mesleğini Yaşatmaya Çalışıyor

Düziçi’nin Son Kalaycısı Mesleğini Yaşatmaya Çalışıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim