• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C

Düzce Ve Melen Havzasının Korunması Hepimizin Görevi

Düzce Ve Melen Havzasının Korunması Hepimizin Görevi
Düzce Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Yrd.

Düzce Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşpınar, Düzce'de karşılaşılan çevresel sorunlar, sadece sorunun yaşandığı lokasyonun sorunu değil tüm Düzce'nin sorunudur. Düzce ve Melen havzasının korunması hepimizin bir görevi olmalıdır" dedi.

Düzce Üniversitesi ilin ve bölgenin sorunlarına yapıcı çözümler üretiyor. Düzce Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşpınar, Çevre Mühendisliği Bölümü olarak çevre teknolojileri alanında yaptıkları çalışmalar, gerçekleştirmek istedikleri projeler ve gelecek hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu. Hızla gelişen teknolojinin, dünyayı daha yaşanılabilir ve konforlu bir yer haline getirirken, beraberinde birçok çevresel sorunlara da neden olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşpınar Çevre Mühendisliği Bölümü'nün temel hedefini; çevre sorunlarının belirlenmesi ve çözümünde araştırmacı, teknolojiyi takip eden ve mühendislik çözümleri üretebilen, rekabetçi, çevre mühendisliği alanında tasarım, projelendirme ve uygulama yeteneklerine sahip mühendisler yetiştirmek şeklinde açıkladı.

YENİ PROJELER YOLDA

Yrd. Doç. Dr. Taşpınar, Ülkemizde çevre teknolojileri alanında çalışmalar yapıldığını, Çevre Mühendisliği Bölümü olarak bu alanda çalışmalar yaptıklarını, yeni proje ve fikirleri hayata geçirmek istediklerini sözlerine ekledi.

Çevre teknolojileri alanında gerçekleştirdikleri çalışma ve projelerden bahseden Taşpınar, "Yenilenebilir ve alternatif enerji uygulamaları ile temiz kömür teknolojileri alanında yüksek lisans seviyesinde bir çalışmamız var. Hava kirleticilerinin gerçek-zamanlı izlenmesi için sistem geliştirilmesi konusunda yeni başladığımız projemiz bulunmaktadır. Bu konuda üniversitemizde yüksek lisans seviyesinde de çalışmalar yapıldı. Ayrıca bölümümüzün Düzce'de hava kirleticilerinin ölçülmesi ve kirlilik oluşturan kaynaklarının tespitine yönelik proje çalışmaları devam etmektedir. Bunların hepsi araştırma projeleridir. Katı atıkların bertaraf edilmesi ve enerji üretimi konusunda dahil olduğumuz büyük çaplı bir TÜBİTAK projesi de bulunmaktadır. Üniversitemizin vizyonu doğrultusunda çalışmaya devam etmekteyiz" şeklinde konuştu.

DÜZCE'NİN HAVA KİRLİLİĞİNE GERÇEKÇİ ÇÖZÜM ÜRETİLECEK

Çevre Mühendisliği Bölümü'nün gelecek hedeflerinden de söz eden Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşpınar, yerel bazda karşılaşılan çevresel problemlerin kaynaklarını araştırmayı ve bu sorunlara yönelik çözümler üretmeyi, ulusal bazda ise çevre teknolojileri konularında araştırmalar yapmayı, TÜBİTAK projeleri gerçekleştirerek bunlara öğrencileri de dahil etmeyi hedeflediklerini söyledi. Yenilenebilir enerji uygulama projeleri kapsamında fosil enerji kaynağı olan kömür ve linyit alanında temiz çevre-enerji projeleri gerçekleştirmek istediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Taşpınar, bu konuda başlangıç seviyesinde ve yüksek lisans aşamasında çalışmalarının olduğunu ifade ederek Düzce'de görülen hava kirliliğinin kontrol altına alınabilmesi konusunda gerçekçi çözümler üreterek bu alanda hayata geçirilecek projeler üretmeyi amaçladıklarını ifade etti.

ÇEVRE SORUNLARINDA BİRLİKTE HARAKET ETMELİYİZ

Düzce'yi doğu-batı geçiş güzergahında bulunmasından dolayı yoğun bir trafik yüküne sahip, sanayi açısından yoğun bir şehir olarak nitelendiren Yrd. Doç. Dr. Taşpınar, bu çevresel etkenlerin bir araya gelmesi, yerel meteorolojik ve topoğrafik şartların da etkisiyle Düzce'de çeşitli çevresel problemlerin oluştuğunu söyledi. Bu çevresel sorunların başında hava kirliliğinin geldiğini belirten Taşpınar, "İlimizde bu konuda yerel makamlarca ve bizler tarafında yapılan çalışmalar var. Ayrıca, katı atık konusu epey bir süredir Düzce'nin gündeminde yer alıyor ve olumlu gelişmelerin yanında çevresel anlamda bazı sorunlar da ister istemez ortaya çıkıyor. Burada çevresel sorunlarda hep birlikte hareket edilmesi ve Düzce halkının çevresel anlamda bilgilendirilmesi çok önemli bir konudur" ifadelerini kullandı.

Çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği anlamında girişimlerinin olduğunu ve çevresel problemlerin çözümünde ciddi katkılar sunabilecek potansiyelleri bulunduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşpınar, üniversitenin çevre, inşaat, makine, kimya gibi birçok alanda çok gelişmiş imkanlarının bulunduğunu, Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT), Sanayi ve İş Dünyası İşbirliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜSİMER), Mühendislik Fakültesi ve Çevre Mühendisliği Bölümümüzün gerekli çalışmalarda her türlü desteğini vereceğini söyledi.

ENERJİ İHTİYACI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Çevre Mühendisliği'ni; yaşamın getirdiği, özellikle insan kaynaklı problemlerin anlaşılması ve bunlara gerçekçi çözümler üretilmesi üzerine oluşturulmuş bir mühendislik dalı olduğu için kabul gören ve arzu edilen bir meslek dalı şeklinde nitelendiren Yrd. Doç. Dr. Taşpınar, "Evsel ve endüstriyel atık su arıtma tesislerinin tasarımı, inşası, devreye alınması, işletilmesi, su şebekeleri, isale hatları, kanalizasyon tesislerinin tasarımı ve inşası ile katı artık geri kazanım ve bertaraf tesislerinin tasarımı ve işletilmesi çevre mühendislerinin en çok ilgilendiği konular olarak sıralanabilir. Ülkemizin artan enerji ihtiyacına paralel olarak son yıllarda enerji sektöründe de mezunlarımızın etkinliği hızla artmaktadır" dedi. Taşpınar, Çevre Mühendisliği Bölümü mezunlarının, kamu ve özel sektör tarafından çevre mühendisi pozisyonunda katı atık, atık su arıtma ve içme suyu tesislerinde, özel analiz laboratuvarlarında, ÇED hazırlama ofislerinde, gürültü ölçüm veri raporlama işlerinde istihdam edilebildiğini belirterek, Bölümünün son yıllarda Ülkemizde hızla artan istihdam olanakları ile gözde bir mühendislik alanı olduğunu da sözlerine ekledi.

MELEN HAVZASININ KORUNMASI HEPİMİZ İÇİN ÖNEMLİ

Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşpınar, Düzce Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü olarak yöreye ve ülkemize katma değerli projeler üreterek katkıda bulunmak, öğrencilere daha iyi eğitim imkanları sunmak ve yetkin çevre mühendisleri yetiştirmek için çalıştıklarını vurguladı.

Düzce'de görülen çevresel sorunlar ve bu sorunların çözümünde gerekli kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak suretiyle daha faydalı olacaklarının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Fatih Taşpınar, "Özel sektör ile kamu kurum ve kuruluşlarından da destek bekliyoruz. Çünkü Düzce'de karşılaşılan çevresel sorunlar, sadece sorunun yaşandığı lokasyonun sorunu değil tüm Düzce'nin sorunudur. Burada, belki en önemli sorun hava kirliliği sorunudur ki; kış aylarında ciddi boyutlarda hissediliyor. Gerek hava kirliliği ile mücadele gerekse Düzce ve Melen havzasının korunması hepimizin bir görevi olmalıdır. Bu konuda geniş çaplı ve ortak çalışmalar yapılabilmelidir. Bu çalışmalar, tek yönlü olmuyor. Çalışmalarla ilgili inisiyatif geliştirilmesi, Düzce'de çevre bilinci arttırılması ve bu konuda ilköğretimden başlamak üzere daha üst seviyelerde düzlenecek eğitimlerle çalışmalar yapılmasının faydalı olacağını düşünüyorum" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim