• BIST 9565.02
  • Altın 2477.844
  • Dolar 32.4796
  • Euro 34.5839
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C

Düyun-u Umumiye Binası halk kültür evi oldu

Düyun-u Umumiye Binası halk kültür evi oldu
Duyun-u Umumiye Binası, Çukurova Üniversite devredilerek halk kültür evi oldu.

Osmanlı döneminde, vergilerin toplandığı Düyun-u Umumiye olarak hizmet veren ve restorasyonu tamamlanan Kısacıkzade Konağı, Çukurova Üniversitesi Halk Kültür Evi olarak kullanılmak üzere imzalanan protokolle Çukurova Üniversitesi’ne devredildi.

Devir teslim töreninde konuşan Vali Mustafa Büyük tarihi konağın restorasyonunda emeği geçen herkese teşekkür etti. Büyük, halk kültürünün, sadece giyim kuşam ve hayat biçimi değil, onun ötesinde somut olmayan kültürel miras olarak da adlandırılan adet, gelenek durumuna göre eğlenmek de dahil her şeyi içine alan kültürlerin burada yaşatılmasının önemli olduğunu söyledi.

ATO Başkanı Atilla Menevşe de, tarihi binayı 2005 yılında sosyal sorumluluk projesi olarak satın aldıklarını, binayı restore ettirdikten sonra Çukurova Üniversitesi’ne başvurduklarını ve Çukurova Üniversitesi Halk Kültürü Evini kurduklarını belirtti.

Adana’nın 8 bin yıllık tarihinde 10 farklı medeniyete ve devlete ev sahipliği yaptığını belirten Menevşe, binanın üniversite yönetiminde sadece simgesel bir değeri taşımakla kalmayıp, toplantı ve etkinliklere de ev sahipliği yapacağını vurguladı.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar da, Kısacıkzade Konağı’nın ÇukurovaÜniversitesi Halk Kültür Evi olarak düzenlenmesinde emek harcayan ve tarihi objeleri temin eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Azmi Yalçın ve Prof. Dr. Erman Artun’a teşekkür etti.

Halk kültürü ürünlerinin yaşamda uyum sağlayıcı, birlikteliği pekiştirici, dayanışmayı artırıcı özelliklerini sürdürerek belli bir işlev üstlendiğine dikkat çeken Kibar, “Halk kültürü ürünleri kendi kültürüyle yabancılaşmayı önler. Geleneği sürdürenler kültür taşıyıcıları olarak görev yapar. Adana halk kültürü ürünlerinin halkın ortak duygu ve düşüncelerini dile getirmeleri bakımından Türk kültürünün korunmasında, yaşatılmasında önemli işlevleri vardır” diye konuştu.

Osmanlı döneminde Düyun-u Umumiye olarak kullanılan ve bugün Çukurova Üniversitesi Halk Kültür Evi olarak düzenlenen tarihi mekanın bir İbret Vesikası olması gerektiğinin altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de şu değerlendirmelerde bulundu:
“Emperyalizm, Osmanlı Devletinin vergi toplama yeteneğini hakkını elinden almış, Adana’ya gelmiş bu bölgenin vergilerini toplamıştır. Kendilerine ait alacakları tahsil etmişlerdir. Burada ayn zamanda geleneksel milli mimarimizi yaşatmak adına kıvanç çıkarırken kendimize bir de ders çıkarmamız lazım. Bu binanın ibret vesikası olarak muhafaza edilmesinin de ayrı bir değeri var. Bir dönem cihan imparatorluğu Osmanlı Devleti’nin içerisine düştüğü zaafiyeti yani zayıflık dönemimizi de hatırlatması açısından ders çıkaracağımız ibret alacağımız bir binadır. Geleceğim nokta şu, ’Bize bir şey olmaz’ diyenlere hatırlatmak isteriz ki koca Osmanlı kendi vergisini bile toplayamamıştır. Koca Osmanlı’nın vergi toplama hakkını emperyalizm elinden almıştır ve gençler, bizler için ibret vesikası gelecekten ders almalıyız.”

Konuşmaların ardından Atilla Menevşe ve Mustafa Büyük, devir için protokol imzaladı. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Vali Büyük, Başkan Sözlü ve beraberindekiler binayı gezip incelemelerde bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim