• BIST 9039.77
  • Altın 2298.627
  • Dolar 32.3159
  • Euro 35.1084
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Duvarına pisuvar yapılan tarihi camideki mermerler söküldü

Duvarına pisuvar yapılan tarihi camideki mermerler söküldü
Gebze'de bulunan tarihi Çoban Mustafa Paşa Cami'sinin erkek tuvaletine mermer kaplamalar ve pisuvarlar yapılması üzerine camideki restorasyon geçen hafta durdurulmuştu.

Gebze'de bulunan tarihi Çoban Mustafa Paşa Cami'sinin erkek tuvaletine mermer kaplamalar ve pisuvarlar yapılması üzerine camideki restorasyon geçen hafta durdurulmuştu. Bugün de restorasyona aykırı yapılan ve tarihi dokuya zarar veren mermerler söküldü. Tarihi caminin retorasyonu projesine uygun olarak yapılması için yeniden çalışma başlatıldığı öğrenildi.

Çoban Mustafa Paşa tarafından 1510 yılında yaptırılan Çoban Mustafa Camisi ve Külliyesi'nin erkek tuvaletinde bir süre önce yeni düzenlemeler yapıldı. Tarihi caminin tuvaletinde duvarlar mermerle kaplanarak üzerine pisuvarlar monte edilirken, pisuvarların arasına da yine mermerden paravanlar konuldu. Ayrıca, yeni lavabolar yapıldı. Ancak tarihi caminin dokusunu bozan düzenleme tepki gördü.

Gebze Tarih Araştırma Komisyonu Başkanı Resul Orman, tarihi yapının özelliğini bozmayacak şekilde düzenlemeler yapılması gerektiğini belirterek şöyle demişti: "Külliyenin lavabolarının modernize edilmiş haliyle halkın önüne sunulduğu, tarihi dokuya zarar verdiği için biz tarihçiler ve tarih gönüllüleri olarak bu süreci istemiyoruz. Restorasyonun aslına uygun yapılmasını uygun görüyoruz. Külliyenin tarihi dokusuna zarar vermesinler, yetkililer bu işi bilenlere yaptırsınlar."

Restorasyondaki skandal kamuoyunda duyulunca Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü camide incelemede bulundu. Koruma Kurulu'nda ikinci bir karar alınıncaya kadar restorasyon işlemleri durduruldu. Bugün de restorasyona aykırı yapılan ve tarihi dokuya zarar veren mermerler söküldü.

Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, konuya ilişkin, "Çıkan haberler üzerine, mülkiyeti ve restorasyon işlemleri Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldığından, buraya yazı yazıldı ve uygulamanın durdurulması istendi. Koruma Kurulu yerinde inceleme yaptı. Çoban Mustafa Paşa Cami'sinin erkek tuvaletine yapılan mermer kaplamalar ve pisuvarlar kaldırıldı.Tarihi caminin retorasyonu projesine uygun olarak yapılması için yeniden çalışmalar başlatıldı." bilgisini verdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim