• BIST 9783.64
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C

Düşünce Akademisi Muhtarlarla Bir Araya Geldi

Düşünce Akademisi Muhtarlarla Bir Araya Geldi
Beşminare Düşünce Akademisi Başkanı ve üyeleri kentteki mahalle ve köy muhtarları ile kahvaltıda bir araya geldiler.

Beşminare Düşünce Akademisi Başkanı ve üyeleri kentteki mahalle ve köy muhtarları ile kahvaltıda bir araya geldiler.

Bitlis Öğretmenevi'nde, muhtarlarla bir araya gelen Beşminare Düşünce Akademisi Yönetim Kurulu üyeleri, Bitlis'in sorunlarını konuşup, aciliyet arz eden hususların rapor haline getirilip Başbakan'a ve Cumhurbaşkanına gönderilmesini kararlaştırdılar. Düşünce Akademisinin Onursal Başkanı Ergin Güven'in yaptığı açılış konuşmasının ardından muhtarlara hitap eden Beşminare Düşünce Akademisi Başkanı Serdar Durer, demokrasinin temeli olan muhtarlık kurumunun yerel yönetimin ilk basamağı olduğunu, vatandaşların hür iradesi ile göreve getirilip, demokrasinin yerleşmesi ve gelişmesi açısından son derece önemli bir noktada olduklarını belirtti. Durer, "Muhtarlarımız bölgelerinde 24 saat görev yapan, vatandaşın yardımına koşan ilk kişiler olup, fedakârlıkla çalışan özverili insanlardır. Halkın, resmi kamu kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynayan muhtarlar, diğer bir yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel unsurlarından birisi olan yönetime katılımcılığı kolaylaştırmaktadırlar. Yani hem devleti, hem de milleti temsil eden muhtarlık müessesesi ciddi bir köprü görevi yapmaktadır. Bu istişare toplantımıza teşrif eden tüm muhtarlarımıza içtenlikle minnettarım" dedi.

Bitlis'teki kara ve kayak tesislerine değinen Durer, ülkede kalıcı kar sınırı en yüksek il Bitlis olmasına rağmen, maalesef kayak tesislerinin tanıtacak değişik coğrafyalardan insanları Bitlis'e çekebilecek ufukta, idarecilerin olmadığını ve Bitlis'te karın rahmet değil eziyet olduğunu belirtti. Durer, "Avrupa'daki şehirlerin çoğunun içinden bir nehir veya dere akmakta olup, bu akarsuların üzerine titremektedirler. Hatta bu akarsular o kadar temizdirler ki insanın içesi gelir. Bitlis'ten geçen derenin de yıllar öncesinde böyle temiz aktığını biliyoruz. Hatta Evliya Çelebi, Seyahatnamede Bitlis'ten geçen sudan hayranlıkla bahsetmektedir. Bitlis'te dere üstününün kaldırılması hususu ile ilgili, Başbakanın bizzat gelip yerinde görerek, talimat vermesine rağmen, başarısız idareciler yüzünden bir arpa boyu yol alınamadı. Kısa adı MTA olan Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen, ülkemizin yer altı kaynakları envanterine göre Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesi'nde maden yatakları yönünden en zengin iller sıralamasında ilk başlarda olduğu görülmüştür. MTA tarafından yapılan çalışmalar sonucunda önemli hammadde ile metalik maden başta olmak üzere birçok maden türünün ortaya çıkarıldığı belirtilmiştir. Bitlis'te, çinko, bakır, demir, fosfat, asbest, disten, krom, grafit, nikel, pomza, perlit ve çimento gibi hammadde yataklarının bulunduğu tespit edilmiş olmasına rağmen, Bitlis'te yapılmış olan yatırımlar çevre illerle mukayese edilemeyecek düzeydedir. Bu alanda daha fazla yatırım almamız gerekirken, acıdır ki tersi bir durum söz konusudur. Kamu yatırımlarının illere göre sektörel dağılımı incelendiği vakit, nüfusu Bitlis kadar olmayan birçok il Bitlis'ten beş kat fazla yatırım almıştır. Bize en yakın illerden biri olan Bingöl'ü örnek olarak gösterebilirim. Hatta Bingöl'ün nüfusu Bitlis'ten 70 bin daha az olmasına rağmen, yıllara oranla aldığı yatırımların Bitlis'i beşe katlamaktadır. Bitlis bazı yazılı kaynaklara göre 7 bin yıllık bir tarihe sahip olup, Osmanlı İmparatorluğunun en parlak şehirlerinden biri olmasına rağmen, bugün 81 il içerisindeki yerinin 78'nci olması utanç vericidir. Bitlis tarihi ve kültürel açıdan çok zengin bir il olmasına rağmen, son elli yılda gerek tarihi, gerek kentsel açıdan incelendiği vakit çok ağır darbeler yemiş, meziyetsiz idareciler yüzünden tarihi dokusu hunharca katledilmiştir. Bugün batıdaki köylerle bile mukayese edilemeyecek derecede kötü bir görüntü arz eden bir hale gelmiştir" diye konuştu.

Toplantıya daha sonra katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz ise, kahvaltıya katılan muhtarları dinleyip çözüm önerilerinde bulundu.

Düşünce Akademisi Muhtarlarla Bir Araya Geldi

Düşünce Akademisi Muhtarlarla Bir Araya Geldi

Düşünce Akademisi Muhtarlarla Bir Araya Geldi

Düşünce Akademisi Muhtarlarla Bir Araya Geldi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim