• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Düşük Göz Kapağı Yorgun Gösteriyor

Düşük Göz Kapağı Yorgun Gösteriyor
Türkiye'de gözaltı ışık dolgusu uygulayan tek doktor olan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, düşük göz kapağının insanı yorgun gösterdiğini...

Türkiye'de gözaltı ışık dolgusu uygulayan tek doktor olan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, düşük göz kapağının insanı yorgun gösterdiğini belirtti.

Kaş ve kapak düşüklüğünün kişiye yorgun, üzgün bir ifade vermesinin yanı sıra gözde yorgunluk semptomlarına neden olabildiğini kaydeden Op. Dr. Şeyda Atabay, "Bazen ise ileri vakalarda görme problemine, görme alanı daralmasına neden olmaktadır. Bu hastalar farkında olmadan kaşlarını ve göz kapaklarını kaldırmaya çalışarak, alın kaslarını sıkarak sürekli bir baş ağrısına neden olmaktadırlar. Üst kapaklarda prolabe olmuş yağ dokularını, aşırı deri kırışıklığı ve katlanmasını ortadan kaldırmak için yapılan girişimler üst kapak blefaroplastisi olarak adlandırılır. Üst kapak blefaroplastisi kişinin ihtiyacına göre özel planlanmalıdır. Bazı kişilerde sadece cilt eksizyonu yeterli gelirken, bazense buna ek olarak orbiküler kas, yağ doku eksizyonu ve septal-tarsal yapıların sıkılaştırılması gerekmektedir" diye konuştu.

Operasyonun çoğunlukla lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) ile yapılmakta olduğunu kaydeden Op. Dr. Atabay, şöyle konuştu:

"Anestezi öncesi ameliyat alanının iyice ölçülmesi gerekli planların yapılarak cilt işaretlenmesi gereklidir. Çünkü anestezi sonrasında dokular şişerek ameliyat bölgesinde yanılgıya neden olur. Üst kapakta kesi yeri genellikle kapak cilt kıvrımına denk gelir, ancak ileri yaşlarda bu nokta bazen silikleşebilir. Kadınlarda kapak kıvrımı kirpikli kenardan 8-10 mm kadar yukarıdadır. Erkeklerde ise bu değer 6-8 mm'dir. Kesinin alt kenarı bu şekilde işaretlendikten sonra üst kenarı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Cilt fazlalığı olan kişilerde çıkarılacak doku tabi ki daha fazladır. Ameliyat sonrası dokular birleştirildiğinde kirpikli kenar ile kaş arasındaki mesafenin en az 20 mm kalmasına dikkat edilmelidir. İşaretlemenin simetrisi çok önemlidir. İşaretleme bittikten sonra anestezi öncesi simetri tekrar değerlendirilmelidir. Gene yağ torbalanmaları olan hastalarda bu alanlar da ameliyat planına eklenmeli ve işaretlenmelidir. Anestezi uygulandıktan sonra cilt insizyonu uygulanarak önceden planlanan cilt dokusu eksize edilir. Ameliyat planına uygun yağ eksizyonu uygulanır. Bu sırada kesi uzatılıp ileriye gidilirse levator kasına zarar verilerek kapakta düşüklüğe neden olmaktadır. Bu nedenle göz kapak dokularının anatomisine hakim olmak ve deneyim çok önemlidir. Cilt iyi bir apozisyon ve iyileşme için tek tek sütürlerle kapatılır. Sadece deri kapatılır, septum ve orbikülaris kasa sütür konmaz. Bu kapakta anormal çentiklenmeye, kapakta açık kalmaya neden olabilir. Ameliyat süresi yaklaşık 45 dakika-1 saattir. Ameliyat sonunda gözler bandajlanmaz. Girişimin sonunda antibiyotikli pomad sürülerek sadece göz kapaklarına ince bir bant yapıştırılır. Ameliyat sonrası ilk 24 saat buz uygulaması yapılır. Soğuk kompres şişliği ve oluşabilecek morluğu azaltması yanında oluşabilecek ağrıyı da azaltmaktadır. Sütürler genelde 5.-6. ğünlerde alınır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim