• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C

Dünyanın konuştuğu elbiseyi neden farklı renk görüyoruz?

Dünyanın konuştuğu elbiseyi neden farklı renk görüyoruz?
Elbise hakkında çıkan tartışma, fotoğrafta 'beyaz ve altın sarısı' ve 'mavi ve siyah' göründüğü yorumları üzerine. Elbisenin rengi internette büyük bir tartışma başlatmıştı. Peki neden elbiseyi farklı renk olarak görüyoruz?

İnternet üzerinden de satılan ve bir manken üzerinde teşhir edilen elbisenin gerçek renginin mavi ve siyah olduğu anlaşıldı. 

NEDEN FARKLI GÖRÜYORUZ?

Fotoğraftaki elbiseyi farklı renkte görülmesinin nedenleri arasında beynin renkleri algıladığı alandaki süreçler olduğu biliniyor. Ayrıca LED ekranlı çoğu alette ya da ekranda mavi ışığın çokca kullanılması ve mavi-körlüğü/hissizligi yaratması da bu farklılğı doğuruyor. Beyin farklı ışık koşullarında, objeleri farklı renkte algılayabiliyor.

‘ELBİSENİN BEYAZ-ALTIN RENGİ OLANI ÜRETİLEBİLİR’

İngiliz tekstil markası Roman Originals ise, çok tartışılan elbisenin beyaz-altın rengi olanının üretilebileceğini, mavi olanın ise çoktan tükendiğini açıkladı. İngiltere’de her ürünün çok düşük fiyatlara satıldığı Kara Cuma’dan beri ilk kez böyle satış yaptıklarına dikkat çeken Roman Originals yetkilisi, durumu şaşkınlıkla takip ettiklerini belirtti.

O elbise ne mavi-siyah ne de altın sarısı-beyaz
Konuyla ilgili ünlü bilim dergisi Wired’e konuşan Washington Üniversitesi Renk Bilimci Jay Neitz ise konu hakkında: “30 yıldır insanların renk algılarını araştırıyorum ve bu şimdiye kadar karşı karşıya kaldığım en radikal vaka” açıklamasında bulundu.

İşin sırrı gölge ilüzyonu

"Işığın nesneler üzerine düşüşünü algılayarak görseli beynimize en doğru şekilde aktaran gözlerimiz bize oyun oynuyor. Bilgisayar ortamında renklerin pantonesi alındığında arka plandaki beyaz rengin elbiseyi beyaz olarak algılayanları yanılttığını görüyoruz. Elbisenin gerçek rengi mavi olarak satışa sunulmuş. Ancak ben dahil bir çok kişinin elbiseyi beyaz – sarı olarak algıladığını belirtmek isterim."

Aslında renksiz

Elbisenin renginin mavi mi beyaz mı olduğu yıllardır düşünülen bir başka soruyu gündeme getirdi. Bazı kesimler evrende renklerin varolmadığını, güneş ışıklarının üzerine düştüğü nesnelerin renklerinin beynimizde yaratıldığı teorisine inanıyor.

Işığı tam alamayan ve gölgede kalan maddelerin renklerini beynimiz otomatik olarak koyultabiliyor. Çünkü beynimiz, çoğu zaman etraftan gelen bütün verileri işleyemiyor ve tam olarak algılayamadığı cisimlerin kabaca neye benzediğini hafızamızdaki verileri kullanarak tanımlıyor. Bu durum tartışma yaratan elbisenin insanlar tarafından farklı renklerde algılanmasına neden oluyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim