• BIST 9051.7
  • Altın 2298.322
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.1126
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Dünyanın En Narin Bitkisi Kadınlara Emanet

Dünyanın En Narin Bitkisi Kadınlara Emanet
Değeri oldukça yüksek olan ve üretiminde dışa bağımlı olunan orkide bitkisinin tamamen Türkiye'de üretilmesi için kolları sıvaya Yalovalı girişimci,...

Değeri oldukça yüksek olan ve üretiminde dışa bağımlı olunan orkide bitkisinin tamamen Türkiye'de üretilmesi için kolları sıvaya Yalovalı girişimci, dünya standartlarında kurduğu laboratuvar ve üretim tesisini kadınlara emanet etti.

Tohumlamadan çiçek açmasına kadar geçen süre 3 yılı bulan orkide bitkisinde dışa bağımlılığı bitirmek için ileri teknoloji kullandıklarını ifade eden Turhan Tuğtekin, "Orkide narin ve çok zor bir bitkidir, kadınlar kadar narin olan bu bitkiyi kadınlara emanet etmek en doğru kararımız oldu" dedi.

TÜRKİYE'DE ALANINDA İLK VE TEK

Türkiye'de süs bitkisi üretiminin önemli merkezlerinden olan Yalova'da 40 firmanın bir araya gelerek kurduğu Yalova Garden A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren ve alanında Türkiye'de ilk ve tek olan Solo Plant firması orkide bitkisine olan dışa bağımlılığı bitirmek adına laboratuvar kurdu. Türkiye'de bitki yetiştiriciliğinde ender ve çok zor bir alan seçtiklerini dile getiren Turhan Tuğtekin, "Şu anda orkide yetiştiriyoruz. Zor ve meşakkatli bir bitki. Laboratuvar ortamı ile birlikte 3 yılı bulan bir üretim süreci var. Türkiye'de de bu alanda bir eksiklik olduğu için ve bu süreci tamamlamak için yola çıktık. Bu projeye 2 yıl önce başladık. Şu anda projemizin yüzde 50'sini tamamladık. 2 yıl içerisinde de projemizi tamamlamayı hedefliyoruz. Toplam 12 bin 500 metrekare kapalı serada üretim yapıyoruz. Yıllık 900 bin üretim yapıyoruz. Projenin tamamı 2 yıl içerisinde 35 bin metrekarede olacak. Üretim kapasitemizi de 2 milyon 500 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Başlarken fidemizi de kendimiz üreterek dışa bağımlı olmamayı hedefledik" dedi.

BİR ORKİDE 3 YILDA YETİŞİYOR

"Hedefimiz dışa bağımlı olmayı bitirerek ihracat yapmak" diyen Tuğtekin, "Bu aşamaların hepsi çok zor. Laboratuvar süreci en az bir buçuk yıl sürüyor. Kendimize ait türler oluşturmak istiyoruz. Aslında zevkli ama aynı zamanda çok zor bir uğraş. İçerisi hijyen olmak zorunda. Burada üretilen bitkiler savunmasız, kendilerini koruyabilecek herhangi bir sistemi yok. O yüzden hijyen konusuna çok dikkat ediyoruz. Şu anda başarımız gayet iyi. Laboratuvar ortamında fidenin adaptasyon serasına çıkana kadar geçen süre 1,5 yıl. Sonraki 6 aylık dönem bitkinin saksıya dikilmesi süresidir. Bu süre dolduktan sonra saksılara dikim yapılıyor. Bundan 12 ay sonra da çiçek açıyor ve satış aşamasına geliniyor. Bir orkide sıfırdan çiçek açma aşamasına gelene kadar 3 yıl gibi bir süre geçiyor. Orkide bu yüzden kolay bir bitki değil. Pahalı bir bitki olmasının sebebi de meşakkatli olmasıdır. Projemiz tamamlandığında hedeflediğimiz üretimi sağladığımızda, yüzde 40'lık bir üretimi ihraç etmeyi düşünüyoruz" dedi.

Kadın istihdamı konusunda titiz olduklarını dile getiren Tuğtekin, "Çalışan personelimizin tamamına yakını kadın işçilerden oluşuyor. Orkide nazik bir bitki olduğu için yapılan işlemlerin de nazik olması gerekiyor. Bayan eliyle bu işler daha kolay olabiliyor. Erkekler bu konuda biraz kaba gelebiliyor. O yüzden bayan işçileri tercih ediyoruz" şeklinde konuştu.

Dünyanın En Narin Bitkisi Kadınlara Emanet

Dünyanın En Narin Bitkisi Kadınlara Emanet

Dünyanın En Narin Bitkisi Kadınlara Emanet

Dünyanın En Narin Bitkisi Kadınlara Emanet

Dünyanın En Narin Bitkisi Kadınlara Emanet

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim