• BIST 9050.24
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Dünyanın en büyüğü Almanya!

Dünyanın en büyüğü Almanya!
Dünya Kupası’nda zafer Panzerler’in... Dünya Kupası finalinde Arjantin ile karşılaşan Almanya, normal süresi golsüz eşitlikle biten maçta rakibini Götze’nin uzatma bölümünde bulduğu golle 1-0 mağlup etti. Almanya, 4. kez Dünya Kupası’nı müzesine götürdü.

GÜNEY AMERİKA PANZERİ

2014 Dünya Kupası finalinde Almanya ile Arjantin, Maracana Stadı’nda karşı karşıya geldi.

Almanya, normal süresi golsüz eşitlikle biten maçta Arjantin’i uzatma dakikalarında Götze’nin attığı golle 1-0 mağlup ederek tarihinde 4. kez Dünya Kupası şampiyonu oldu. Panzerler, en son 1990 yılında finalde yine Arjantin’i yenerek mutlu sona ulaşmıştı. 

Final maçının adamı tek golü kaydeden Götze seçilirken, Altın Ayakkabı Ödülü'nü Kolombiyalı James Rodriguez, Altın Top Ödülü'nü Arjantin'in yıldızı Lionel Messi, Altın Eldiven Ödülü'nü, Almanya'nın file bekçisi Neuer ve En İyi Genç Oyuncu Ödülü'nü de Fransa'nın yıldızlarından Pogba kazandı. 

DÜNYA KUPASI'NA GÖRKEMLİ KAPANIŞ 

Almanya sahaya Neuer, Höwedes, Hummels, Kramer, Schweinsteiger, Mesut, Klose, Müller, Lahm, Kroos ve Boateng ilk 11’i ile çıktı. Almanya’da maç öncesinde ısınırken sakatlanan Khedira, ilk 11’deki yerini Kramer’e bırakmak zorunda kaldı. Arjantin ise sahada Romero, Garay, Zabaleta, Biglia, Perez, Higuain, Messi, Mascherano, Demichelis, Rojo ve Lavezzi ilk 11’i ile yer aldı.

Karşılaşma yüksek tempoda başladı. İlk dakikalarda iki takım da rakip kalede önemli pozisyonlar üretmesine rağmen gol sesi çıkmadı. Almanya 10. dakikanın ardından oyunu rakip sahaya yıkmaya başlasa da Arjantin 21. dakikada gole çok yaklaştı.

BAŞKA BAHARA!

24 YIL SONRA...

Orta alanda Toni Kroos’un kafayla verdiği geri pas Almanya savunmasının arkasındaki Higuain’in önünde kaldı. Kaleciyle karşı karşıya kalan Higuain’in sağ ayağıyla yerden çektiği şut yandan auta gitti. Arjantin çok önemli bir gol pozisyonundan faydalanamadı.

Maçın 30. dakikasında Lavezzi’nin sağ kanattan ceza sahası içine yaptığı ortada Higuain yerden düzgün bir vuruşla kaleci Neuer’in yanından topu ağlara gönderdi. Ancak yan hakemin bayrağıyla ağlara giden top gol değeri kazanmadı. 

aguero3.jpg

Almanya’da Khedira’nın yerine sahaya ilk 11’de çıkan Kramer, 17. dakikada Garay’la girdiği ikili mücadelede boynuna sert bir darbe almasına rağmen oyuna devam etti. Ancak Kramer, 32. dakikada yerini Schürrle’ye bırakmak zorunda kaldı. 

"ALTIN AYAKKABI" RODRIGUEZ'İN

Arjantin 39. dakikada birkez daha gole çok yaklaştı. Sağ kanatta topu kontrol eden Messi, ceza sahasına girdi ve kaleci Neuer ile karşı karşıya kaldı. Alman file bekçisinden kurtulan Messi topu ağlara göndermek isterken Boateng araya girerek gole izin vermedi.

Almanya 45 artı 1. dakikada direğe takıldı. Sağ kanattan Kroos’un kullandığı köşe vuruşunda Höwedes kafa vuruşunu yaptı ve top direkten geri döndü. Direkten dönen top Müller’in önüne düşünce hakem ofsayt bayrağını kaldırdı ve Almanya önemli fırsatı değerlendiremedi.  

ALTIN TOP MESSI'NİN

İlk yarıda başka önemli pozisyon olmazken, takımlar soyunma odasına da 0-0’lık eşitlikle gitti.

Arjantin ikinci yarıya Lavezzi yerine Agüero’yu oyuna alarak başladı. Soyunma odasından sahaya çok etkili bir dönüş yapan Arjantin, 47. dakikada Messi ile çok önemli bir gol pozisyonundan faydalanamadı.

Biglia’nın Almanya savunmasının arkasına verdiği ara pasında topla buluşan Messi, ceza sahası içine girdikten sonra sol ayakla yerden şutunu çekti. Top direği sıyırarak yandan auta gitti ve Arjantin çok net bir fırsatı değerlendiremedi. 

neuer3.jpg

Karşılaşmanın 57. dakikası tartışmalı bir pozisyona sahne oldu. Sağ kanattan gönderilen uzun topa hareketlenen Higuain ile kaleci Neuer çarpışarak yere düştü. Hakem Rizolli bu pozisyonda Higuain’in kaleci Neuer’e faul yaptığı yönünde karar verdi. Arjantinliler bu karara büyük tepki gösterdi.  

Arjantin’de Higuain 77. dakikada yerini Palacio’ya bıraktı. Maçın 81. dakikasında Almanya gole yaklaşan taraf oldu. Sağ kanattan son çizgiye inen Mesut Özil, geriden gelen Toni Kroos’a pasını çıkardı. Ceza sahasının hemen dışında müsait pozisyondaki Kroos’un şutunda top yandan auta gitti.

Perez, 86. dakikada Arjantin’de oyundan çıkan isim olurken, Gago oyuna dahil oldu. Almanya’da ise Götze, 88. dakikada Klose’nin yerine oyuna girdi. Maçın normal süresinde iki takım da son vuruşlarda başarılı olamazken, normal süre 0-0 eşitlikle sona erdi.

Maçın uzatma dakikaları karşılıklı ataklarla yüksek tempoda başladı. Almanya'da, Schürrle’nin ceza sahası içinden çektiği sert şutun gol olmasına kaleci Romero izin vermedi. Pozisyonun devamında kendi sahasından hızlı çıkan Arjantin, rakip kaleye etkili geldi. Ancak bu pozisyondan da gol çıkmadı.

palacio3.jpg

Arjantin karşılaşmanın 98. dakikasında gole birkez daha çok yaklaştı. Rojo’nun Almanya savunmasının arkasına gönderdiği pasla Palacio topla buluştu. Palacio kaleci Neuer’in üzerinden aşırtma vuruşunu yaptı, ancak top auta gitti. Uzatmaların 15 dakikalık ilk bölümü de golsüz eşitlikle geçildi.

gotze3.jpg

Uzatma bölümünün ikinci devresine iki takım da kontrollü başladı. Almanya, aradığı golü 113. dakikada Götze ile buldu. Schürrle’nin sol kanattan ceza sahası içine yaptığı ortada topla buluşan Götze, topu kontrol ettikten sonra düzgün bir vuruşla topu Arjantin ağlarına gönderdi ve Almanya’yı 1-0 öne geçirdi.

Maçta başka gol olmazken, Almanya tarihinde 4. kez Dünya Kupası şampiyonu oldu.

ALMANYA: 1 - ARJANTİN: 0
Stat: Maracana
Hakemler: Nicola Rizzoli, Renato Faverani, Andrea Stefani (İtalya)
Almanya: Manuel Neuer, Jerome Boateng, Mats Hummels, Philipp Lahm, Benedikt Höwedes, Christoph Kramer (Dk. 31 Andre Schürrle), Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos, Thomas Müller, Mesut Özil (Dk. 120 Per Mertesacker), Miroslav Klose (Dk. 88 Mario Götze)
Arjantin: Sergio Romero, Martin Demichelis, Ezequiel Garay, Pablo Zabaleta, Marcos Rojo, Javier Mascherano, Lucas Biglia, Enzo Perez (Dk. 86 Fernando Gago), Ezequiel Lavezzi (Dk. 46 Sergio Agüero), Lionel Messi, Gonzalo Higuain (Dk. 78 Rodrigo Palacio)
Gol: Dk. 113 Mario Götze (Almanya)
Sarı kartlar: Dk. 29 Bastian Schweinsteiger, Dk. 34 Benedikt Höwedes (Almanya), Dk. 64 Javier Mascherano, Dk. 65 Sergio Agüero (Arjantin)

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim