• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Dünyada Sayılı, Türkiye’de ’İlk’ Cam Müzesi

Dünyada Sayılı, Türkiye’de ’İlk’ Cam Müzesi
Türkiye'nin ilk Cam Müzesi'nde bulunan 3 bin yıllık cam eserler, ziyaretçileri tarafından büyük ilgi görüyor.

Türkiye'nin ilk Cam Müzesi'nde bulunan 3 bin yıllık cam eserler, ziyaretçileri tarafından büyük ilgi görüyor. Cam Eserler Müzesi'nde Bizans ve Roma Dönemi'ne ait yaklaşık 6 bin parça eser sergilenirken, kadınlara ait asırlık cam takı da bulunuyor.

Gaziantep Kalesi civarında 2008'de kurulan Arkeolojik Medusa Cam Eserler Müzesi, Türkiye'de ilk ve tek olmaz özelliği taşıyor. Gaziantep'te bir vatandaş tarafından kurulan Arkeolojik Medusa Cam Eserler Müzesi'nde, kadınların 2. ve 3. yüzyıllarda kullandığı cam takıların yanı sıra, yine o dönemlere tanıklık eden sıvı içeceklerin konulduğu cam eserler, cam koku şişeleri, cam sürahiler cam amforalar, cam bardaklar gibi yaklaşık 6 bin eser sergileniyor.

Müzeye yerli ve yabancı çok sayıda turistin geldiğini dile getiren Arkeolojik Medusa Cam Müzesi Sorumlusu İbrahim Halil Algın, "Burada 2. ve 3. yüzyıllara ait takıların, kolyelerin bulunması, o dönemdeki kadınların da takı işlerine çok meraklı olduğunu gösteriyor. Müzemiz, dünyada sayılı, Türkiye'de ise ilk ve tek müzedir" dedi.

"TÜRKİYE'NİN İLK CAM MÜZESİ"

Yaklaşık 7-8 yıldan bu yana Cam Eserler Müzesi'nde sorumlu olduğunu söyleyen Algın, "Müzemiz, Türkiye'nin ilk ve tek cam eserler müzesidir. Yaklaşık 6 bine yakın eserimiz bulunuyor. Bunların yüzde 70'i cam eserlerden oluşuyor. Genelde Bizans Dönemi ve Roma Dönemi'ne ait cam eserlerimiz bulunmaktadır. Bunlar çok eski tarihlerde, parfüm ve koku şişesi olarak kullanılmış. Müzemize yerli ve yabancı turistler geliyor. Çok ilgi çekici cam eserlerimiz var. Müzemizin Türkiye'de sayılı ve dünyada tek olmasıyla birçok özelliği kapsıyor. Özel bir koleksiyoner tarafından biriktirilmiş eserlerdir. Roma Dönemi ve Bizans Dönemi'ne ait çok çeşitli cam eserlerimiz var. Genellikle, milattan sonra 2. ve 3. yüzyıllara ait eserler bulunuyor. Cam eserlerimiz, genellikle koku şişeleri ve sürahilerden oluşuyor. O döneme ait cam takılar bulunuyor. Sıvı içeceklerin konulduğu kaplar var. Onların dışında kaseler var. En önemlisi, kadınların şu anda günümüze takıya merakı geçmiş tarihlerde 2. ve 3. yüzyıllarda da bulunuyormuş. Cam takılar, bilezikler bulunuyor. Yani çok değişik şeyler var. Süt çekmek için kullanılan süt pompası var. Bu süt pompası 2 bin yıl önce sürekli kullanılmıştır" ifadelerini kullandı.

Dünyada Sayılı, Türkiye’de ’İlk’ Cam Müzesi

Dünyada Sayılı, Türkiye’de ’İlk’ Cam Müzesi

Dünyada Sayılı, Türkiye’de ’İlk’ Cam Müzesi

Dünyada Sayılı, Türkiye’de ’İlk’ Cam Müzesi

Dünyada Sayılı, Türkiye’de ’İlk’ Cam Müzesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim