• BIST 9626.79
  • Altın 2497.13
  • Dolar 32.596
  • Euro 34.8711
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Dünyada Her Yıl 7 Milyon İnsan Kanserden Ölüyor

Dünyada Her Yıl 7 Milyon İnsan Kanserden Ölüyor
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Doç.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Halit Karaca, dünyada sebebi bilinen ölümler arasında ikinci sırada yer alan kanser hastalıklarının en önemli sağlık sorunu olduğunu belirtti. Doç. Dr. Karaca, "Dünyada her yıl 12 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7,6 milyon kişi kanserden ölmektedir" dedi.

ERÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Karaca, "4 Şubat Dünya Kanser Günü" münasebetiyle yaptığı açıklamada, kanserin vücuttaki herhangi bir hücre grubunun aşırı ve kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu meydana geldiğini söyledi.

Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle kanserin en önemli sağlık sorunu olduğuna işaret eden Doç. Dr. Karaca, "Dünyada her yıl 12 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7,6 milyon kişi kanserden ölmektedir. Tanı olanaklarının gelişmesi ve sağlık kuruluşlarından yararlanma imkanının artması ile her yıl daha çok kanser vakası teşhis edilmektedir. Dünyada ve ülkemizde 1970'li yıllarda sebebi bilinen ölümler arasında 4. sırada yer alan kanser, son yıllarda kardiyovasküler sistem hastalıklarından sonra 2. sıraya yükselmiştir. Amerikan kanser topluluğunun yaptığı kanser istatistiklerine göre erkelerde en sık sırasıyla prostat, akciğer ve kalınbağırsak kanserleri görülürken, kadınlarda sırasıyla meme, akciğer ve kalınbağırsak kanserleri görülmektedir. Ölüm oranlarına bakıldığında ise akciğer kanseri her iki cinste de ilk sıradadır. Kayseri ve çevresinde ise erkelerde en sık akciğer, kalınbağırsak ve mide kanserleri için başvuru gözlenirken, kadınlarda en sık meme, akciğer ve kalınbağırsak kanserleri görülmektedir. Sık görülen bu kanser türleri ve tüm kanserler ele alındığında vakaların yaklaşık 1/3 ünün önlenebilir ve 1/3 ününde erken tespit edilebilir olduğu görülmektedir. Sigara ve alkolden uzak durarak ve beraberinde sağlıklı-dengeli beslenme ve düzenli egzersiz ile gelişebilecek kanserlerin yaklaşık yüzde 30'unu engellemiş olacağımız aşikardır" dedi.

Açıklamasında sigara kanser ilişkisine de dikkat çeken Doç. Dr. Karaca, "Sigara, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki önlenebilir ölümlerin başlıca nedenidir. Yaklaşık olarak yıllık 5 milyona yakın ölümden sorumludur. Sigara tüm kanserlerin yüzde 30'u ile ilişkilidir. Başta akciğer olmak üzere baş boyun, yemek borusu, mide, pankreas, mesane ve böbrek kanserlerinden sorumlu tutulmaktadır. Çevresel sigara dumanına pasif maruziyet bile başta akciğer kanseri riskini artırmaktadır. Son yıllarda kadınlarda görülen kanserlerin sigara ilişkisi daha da artmaktadır. Kayseri ve çevresinde başvuran kanser hastalarının 2006 yılında yüzde 26'sı sigara içerken 2008 yılında yüzde 35 olarak tespit edilmiştir. Sigara içindeki yanmamış tütünde 2500 kimyasal madde rastlanmış ve bu maddelerin kanser yapıcı düzeyleri belirlenmiştir. Başta en bilinen kanserojen maddeler olan arsenik, krom, nikel olmak üzere birçok kimyasal sigara içerisinde bulunmaktadır. Tütünün yanması sonucu tütünün içindeki maddeler başka bileşiklere dönüşmektedir. Yanma esnasında 12000 bileşik tespit edilmiş olup bunların içinde insanlar için direk kanserojen olan maddeler tespit edilmiştir. Son yıllardaki çalışmalar göstermiştir ki özellikle akciğer kanserinde sigara içiminin miktarı ve süresi ile kansere yakalanma riski arasında doğru orantı vardır" diye konuştu.

Kanserde erken tanının çok önemli olduğunu o yüzden kanser taramalarının yarar sağladığını kaydeden Doç. Dr. Karaca, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Kanser vakalarını azaltmak için özellikle önleme çalışmalarına önem vermek gerekmektedir. Ayrıca tarama ve erken tanı ile hastalığın erken yakalanması bir o kadar değerlidir. Bazı kanser türlerinde tarama ile erken teşhis mümkün olup bu hastalarda taramalar önerilmektedir. Özellikle meme kanseri için kadınların kendi kendine muayeneleri yanı sıra mamografi ile taramalar yapılmaktadır. Yine kadınlarda serviks kanseri açısından tarama önerilmektedir. Ailesinde bağırsak kanseri olan ve ya bağırsaklarda polip hikayesi bulunan kişilerde de belli dönemlerde tarama yapılmalıdır. Cilt kanseri içinde özellikle güneşe fazla maruziyet olan bölgelerde yetişkinlerde tarama önerilmektedir. Erkeklerde prostat kanserinin erken tespiti ile etkin tedavi elde edildiği için 50 yaş üzerinde tarama önerilmektedir."

Dünyada Her Yıl 7 Milyon İnsan Kanserden Ölüyor

Dünyada Her Yıl 7 Milyon İnsan Kanserden Ölüyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim