• BIST 9524.59
  • Altın 2488.238
  • Dolar 32.5414
  • Euro 34.7022
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Dünyada her yıl 55 bin kişi kuduz nedeniyle hayatını kaybediyor

Dünyada her yıl 55 bin kişi kuduz nedeniyle hayatını kaybediyor
Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, dünyada her yıl yaklaşık 55 bin kişinin kuduz nedeniyle yaşımını yitirdiğini ifade ederek, "Ülkemizde...

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, dünyada her yıl yaklaşık 55 bin kişinin kuduz nedeniyle yaşımını yitirdiğini ifade ederek, "Ülkemizde kuduzu insanlara en çok bulaştıran hayvanlar ise başıboş köpeklerdir. Kuduz hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi imkansızdır, hastalık ölümle sonuçlanır. Bu sebeple, burada belirtilen korunma önlemlerine uyulmalıdır" dedi.

Dünya Kuduz Günü dolayısıyla açıklama yapan Dr. Aytekin Kemik, kuduzun halk sağlığını tehdit eden, eski çağlardan beri bilinen önemli bir enfeksiyon olduğunu söyledi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünyada yaklaşık 55 bin kişinin kuduz nedeniyle hayatını kaybediğini vurgulayan Kemik, "Kuduz insanlar dahil bütün sıcakkanlı memelilerde görülebilen, beyine yerleşerek felçlere yol açan ve ölümle sonuçlanan bir virüs hastalığıdır. Kuduz hastalığının insanlardaki belirtileri virüsün vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 3-8 hafta sonra ortaya çıkar. Hastalık insanlarda ilk önce halsizlik, ateş, iştahsızlık, bulantı, baş ve boğaz ağrısı gibi hastalığa özel olmayan belirtilerle başlar. Isırık yeri ve çevresinde ağrı ve kaşıntı görülebilir. Yutak felci sebebiyle kuduzun karakteristik belirtisi olan sudan korkma görülür. Daha sonra hasta komaya girer ve ölüm meydana gelir. Ülkemizde kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, kokarca ve gelincik gibi vahşi hayvanlarla, köpek, kedi, sığır, koyun, keçi ve at gibi evcil hayvanlar kuduz hastalığına yakalanabilmektedir" diye konuştu.

"Ülkemizde kuduzu insanlara en çok bulaştıran başıboş köpeklerdir"

Türkiye'de kuduzu insanlara en çok başıboş gezen köpeklerin bulaştırdığının altını çizen Kemik, "Kuduza yakalanmış evcil bir hayvanda bazı huy değişiklikleri görülür. Daha önceleri normal davranış gösteren hayvanlar sinirli ve saldırgan olurlar. Dikkatlerini çeken her şeye karşı ısırma ve saldırma isteği gösterirler. Yutak felcine bağlı olarak yutkunma reflekslerini yitirdiklerinden, sudan korkarlar ve ağızlarından aşırı miktarda salya aktığı görülür. Vahşi hayvanlar insanlara olan korkusunu yitirir ve evcil hayvan gibi insanlara yaklaşabilirler. Genelde gece ortaya çıkan vahşi hayvanlar, gündüz de ortalıkta görülebilirler ve dikkatini çeken her cisme saldırırlar. Hastalığın ileri safhalarında felç gelişir ve hayvanlar komaya girerek ölürler" ifadelerini kullandı.

Kuduz nasıl bulaşır, nasıl korunulabilir?

Kuduzun nasıl bulaşacağı ve korunma yöntemleri konusunda da bilgi veren Kemik, "Kuduza yakalanmış bir hayvanın ısırmasıyla, kuduz hayvanın salyasının açık yaraya, kesik, sıyrık veya çatlak deriye, göz, ağız veya buruna temas etmesiyle, kuduz hayvanın tırmalaması sonucu meydana gelen yaralanmalarla kuduz hayvanın salyasıyla bulaşık malzemenin bütünlüğü bozulmuş deriye temasıyla, kuduz hayvanın etinin veya sütünün çiğ olarak tüketilmesiyle bulaşabilir. Kuduzdan korunmak için sahipli veya sahipsiz tüm kedi ve köpekler kuduza karşı mutlaka aşılattırılmalıdır. Böylece kuduza yakalanmış yabani hayvanların evcil hayvanlarımıza kuduz bulaştırmasını önlemiş oluruz. Evcil hayvanların, başıboş veya vahşi hayvanlarla temas etmesine engel olunmalıdır. Tüm tilki, kurt ve çakal gibi yabani memeliler ile köpek, kedi, inek, koyun, keçi ve eşek gibi evcil memeli hayvanlar tarafından ısırılma, tırmalanma, salyaları ile temas ve inek, koyun, keçi gibi çiftlik hayvanlarının çiğ sütlerini içme kuduz açısından riskli temas olarak değerlendirilir" şeklinde konuştu.

"Kuduz şüpheli belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi imkansızdır, hastalık ölümle sonuçlanır"

Kuduz şüphesi olduğunda vaki kaybetmeden sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Kemik, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Yara veya ısırık bölgesi hiç vakit kaybedilmeden bol su ve sabunla iyice en az 15 dakika süre ile yıkandıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Göz, ağız veya burun şüpheli temasa maruz kalmışsa, bu bölgeler birkaç dakika içinde bol suyla yıkanmalıdır. Kuduz şüpheli temasa maruz kalan kişi yukarıda belirtilen uygulamaları yaptıktan sonra derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeli ve hekimin düzenleyeceği kuduz aşılama programını aksatmadan uygulamalıdır. Kuduz hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi imkansızdır, hastalık ölümle sonuçlanır. Bu sebeple, burada belirtilen korunma önlemlerine uyulmalıdır. Özellikle yara bakımı ve tedavisi ile kuduz aşısı ve kuduz serumu uygulamasının hastalığa yakalanmama hususunda hayati öneme sahip olduğu kesinlikle unutulmamalıdır. 2015 yılı Ocak ayından 2016 yılı Ağustos ayı sonuna kadar kuduz şüpheli temasla 7 bin 76 kişi Mersin ilimizde sağlık kuruluşlarına başvurmuş ve gerekli tedavileri yapılmıştır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim