• BIST 9659.17
  • Altın 2495.067
  • Dolar 32.5864
  • Euro 34.8484
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Dünyada her 10 kişiden 1'i böbrek hastası

Dünyada her 10 kişiden 1'i böbrek hastası
Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. M. Akif Karaarslan, böbrek hastalığının insan sağlığı açısından son derece önemli olduğunu belirterek, dünyada...

Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. M. Akif Karaarslan, böbrek hastalığının insan sağlığı açısından son derece önemli olduğunu belirterek, dünyada her 10 kişiden 1'inde böbrek hastalığı olduğuna dikkat çekti.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, her yıl Mart ayının ikinci perşembesinin Dünya Böbrek Günü olmasıyla çeşitli etkinlikler düzenlendiğini belirtti. Dr. Karaarslan, şunları kaydetti: "Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönemde ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Dünyada her 10 kişiden 1'inde böbrek hastalığı bulunmaktadır. Ülkemizdeki durum daha da kötüdür. Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sessiz seyreder ve sinsi bir şekilde ilerler, özellikle erken evrelerde belirti vermeyebilir. Bu nedenle birçok hastaya zamanında tanı konulamaz."

Teşhis edilemeyen kronik böbrek hastalığının iki önemli sonuca yol açtığını vurgulayan Karaarslan, şu ifadeleri kullandı: "Bunlardan birisi böbrek işlevinin ilerleyici kaybı sonucu son dönem böbrek yetmezliği gelişmesidir. Bu evreye ulaşan hastaların yaşamını sürdürebilmesi için diyaliz veya böbrek nakli tedavilerinin uygulanması gerekir. Bu tedavilerin maliyeti oldukça yüksektir. Örneğin, ülkemizde sağlık bütçesinin yüzde 5'den fazlası, 62 bin civarındaki son dönem böbrek yetmezlikli hastalar için harcanmaktadır. İkincisinde ise özellikle eşlik eden kalp-damar hastalıklarına bağlı erken ölüm riskidir. Kronik böbrek hastalıklı bireylerde ölüm riski toplum genelinden 10-30 kat daha yüksektir. Risk altında olup olmadığımız; diyabetiniz var mı? Kan basıncınız yüksek mi? Kalp hastası mısınız? Ailenizde böbrek hastası var mı? Kilonuz fazla mı? Sigara içiyor musunuz? Yaşınız 60'dan büyük mü? Bu sorulardan en az birisine yanıtımız "evet" ise kronik böbrek hastalığı için risk altındayız demektir. Test yaptırmak üzere doktora başvurmalıyız."

KRONİK BÖBREK HASTALIĞININ TANISI

Kronik böbrek hastalığının tanısının oldukça kolay olduğunu anlatan Karaarslan, "Kanda kreatinin ve idrarda protein ölçümü tanının büyük oranda konulmasını sağlar. Dünya Böbrek Günü'nde kronik böbrek hastalığı için risk altında olan herkesi bu basit testleri yaptırmaya davet ediyoruz." önerisinde bulundu.

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim