• BIST 9693.46
  • Altın 2496.132
  • Dolar 32.475
  • Euro 34.6284
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Dünyada Eşi Benzeri Olmayan Havaalanı

Dünyada Eşi Benzeri Olmayan Havaalanı
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, dünyada uluslararası havaalanı işletmeciliği yapan tek üniversite olduklarını söyledi.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, dünyada uluslararası havaalanı işletmeciliği yapan tek üniversite olduklarını söyledi.

Akademik Kulüpler toplantı salonunda kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelen Prof. Dr. Gündoğan, İki Eylül Kampüsü içerisinde yer alan ve üniversiteleri tarafından işletmeciliği yapılan Hasan Polatkan Havalimanı'nın dünyada eşi benzeri olmayan bir havaalanı olduğunu kaydetti. Gündoğan, "Dünyada hiçbir uluslararası havaalanı bir üniversite tarafından işletilmiyor. Bazı üniversitelerin ufak ulusal havaalanları var. Amerika'da, Avrupa'da böyle üniversiteler var ama uluslararası havaalanı işletmeciliği yapan sadece Anadolu Üniversitesi var. Bu kolay bir şey değil, çok zor. Çünkü havacılık en katı kuralların bulunduğu bir sektör. Bizi hem uluslararası havacılık hem de ulusal havacılık otoriteleri sürekli kontrol ediyorlar, denetliyorlar" dedi.

"HAVAALANININ AÇIK TUTULMASINDA ANADOLU ÜNİVERSİTESİ PERSONELİNİN ÇOK CİDDİ KATKISI VAR"

Rektör Gündoğan, havaalanının zamanında eğitim amaçlı kurulmuş bir havaalanı olduğuna dikkat çekerek, "Bizim havaalanımız, kuruluşunda eğitim amaçlı kurulmuş bir havaalanı. Yani o zaman ki adıyla Anadolu Üniversitesi'nin Sivil Havacılık Yüksekokulu'nun pilotlarının yetiştirilmesi amacıyla kuruşmuş bir havaalanı. Tabi daha sonra gelişen süreçleri herkes çok iyi biliyor. Şuanda uluslararası uçuşlara açık bir nitelik kazanmış ama işletmeciliği ise hala biz yapıyoruz. Yani bu hakikaten kolay bir şey değil. Ben, havaalanının açık tutulmasında Anadolu Üniversitesi personelinin çok ciddi katkısı olduğunu düşünüyorum. Dışarıdan nasıl gözüküyor bilmiyorum ama bir uçak inişe geçtiğinde havaalanında en az 24 kişinin operasyonda olması gerekiyor. Bakın mesela şuanda bizim bir hastanemiz yok havaalanı için sağlık ekibi, ambulans bulmaya çalışıyoruz. Biz sırf bu iş için itfaiye istihdam ediyoruz. Eğer havaalanı hala açıksa Anadolu Üniversitesi'nin ciddi çabaları sonucunda açıktır" diye konuştu.

"BİR YILDA 52 BİN 464 YOLCUYA HİZMET VERMİŞİZ"

"Havaalanının atıl kaldığı noktasında bir eleştiri var" diyen Prof. Dr. Gündoğan, şöyle devam etti:

"Evet, kısmen atıl, tabi ki düzenli uçuşlar yok. Fakat havaalanımızda şuanda, Umre uçuşları, Brüksel uçuşları, özel uçuşları, Türk Hava Yolları'na pilot yetiştirmek programı ve kendi pilotaj bölümü öğrencilerimizin eğitimi yapılıyor. Aslında bu havaalanı çok işleyen bir havaalanı. Bununla ilgili birkaç rakam paylaşmak istiyorum. 2015 yılı içerisinde 307 iç hat, 509 dış hat olmak üzere 829 adet uçuş gerçekleştirilmiş. Bunlara öğrencilerimizin uçuşları da dahil değil. Bunlar sadece tarifeli ve özel uçuşlar. Bu uçuşlarda toplam 16 farklı havayolu şirketi, bir yılda 52 bin 464 yolcuya hizmet vermişiz. Yani atıl dediğimiz havaalanında 52 bin insan hizmet almış. Mesela Çanakkale Havaalanı 43 bin, Bursa Yenişehir Havaalanı 74 bin, Zafer Havaalanı o kadar yoğun tarifeli uçuşları olmasına rağmen 86 bin yolcuya hizmet veriyor. Bizim Brüksel dışında tarifeli uçağımız olmadığı halde, birçok uçuşlarımız olmadığı halde bile 52 bin yolcuya ulaşmışız. Bu ciddi bir rakamdır."

Havaalanının daha çok tarifeli uçuşlara açılması için yoğun çaba sarf ettiklerini de aktaran Prof. Dr. Gündoğan, Sivil Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından yolcu potansiyeli konusunda bir araştırma yapıldığını ve bu araştırma sonuçlarının yakın zamanda havayolu şirketlerine aktaracaklarını bildirdi.

Dünyada Eşi Benzeri Olmayan Havaalanı

Dünyada Eşi Benzeri Olmayan Havaalanı

Dünyada Eşi Benzeri Olmayan Havaalanı

Dünyada Eşi Benzeri Olmayan Havaalanı

Dünyada Eşi Benzeri Olmayan Havaalanı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim