• BIST 9693.46
  • Altın 2509.906
  • Dolar 32.5696
  • Euro 34.7707
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü

Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü
İçişleri Bakanı Rahmani Fazli: “Terörist gruplar ile uyuşturucu kaçakçısı şebekeler yakın ilişki içerisinde”

Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla İran’da yıl içinde ele geçirilen 100 ton uyuşturucu madde, ülkenin 23 eyaletinde düzenlenen törenlerle imha edildi.

Başkent Tahran’da düzenlenen törende konuşan İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, “uyuşturucu, cinayet ve terörizmi, dünya barış ve güvenliğini tehdit eden üç ana unsur” olarak sıraladı.

En fazla uyuşturucu ekimi ve üretiminin yapıldığı Afganistan’a komşu olması ve Avrupa’ya giden transit yol üzerinde bulunması nedeniyle İran'ın uyuşturucudan çok ciddi zarar gördüğüne işaret eden Cihangiri, “Batı'nın İslam Devrimi'nden bu yana yaklaşık 30 yıldır İran’a karşı kötü tutumuna rağmen bizler, dini inancımız ve insani değerlerimiz için uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede her zaman üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirdik, getirmeye de devam edeceğiz.  Uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadelede verdiğimiz 3 bin 700 şehit ile 12 bin gazi, İran İslam Cumhuriyeti'nin bu yoldaki ciddi azminin senedidir” dedi.

Cihangiri, insanlığı tehdit eden uyuşturucu ile mücadelenin tüm ülkelerin ve uluslararası kurumların ortak sorumluluğu olduğuna işaret ederek şöyle konuştu:

“Günümüzde uyuşturucu üretimi ile tüm insanlığı tehdit eden terörizm arasında çok yakın ilişkiler mevcut. Dünya güvenliğini tehlikeye atan terörist grupların mali kaynaklarından biri de uyuşturucu kaçakçılığı.  Terörizm ile mücadele edebilmek için aynı zamanda uyuşturucu kaçakçılığı ile de ilkeli bir mücadele gereklidir.

En fazla uyuşturucu üretiminin yapıldığı Afganistan’da üretim, ABD’nin askeri hamlesinin ardından 180 tondan 5 bin 500 tona çıkmış durumda. Bu durumda söylenebilecek şey, ya onların uyuşturucu üretimini teşvik ettikleri ya da bunu durduracak güce sahip olmadıklarıdır.”

-İçişleri Bakanı Rahmani Fazli:

Törende hazır bulunan İçişleri Bakanı Abdülrıza Rahmani Fazli de uyuşturucu ile mücadelede İran’a yapılan uluslararası yardımın çok kısıtlı olduğu eleştirisinde bulundu. Rahmani Fazli, Tahran’ın öncelikle istihbarat ve teçhizat alanında yardım beklediğini dile getirdi.

Afganistan’daki uyuşturucu üretiminin gün geçtikçe arttığı uyarısında bulunan Rahmani Fazli, “Afganistan’da 2012 yılında 195 bin hektar olan uyuşturucu ekim alanlarının, 2013’te 285 bin hektara çıktığına, yani 3 bin 500 tonluk uyuşturucu üretimin 5 bin 500 tona ulaştığına şahit oluyoruz. Bu miktar, İran üzerinden diğer ülkelere transit ediliyor ve bu konu bizim için çok büyük bir sorun oluşturuyor” diye konuştu.

"Geçtiğimiz yıl yüzde 70'i sınır bölgelerinde olmak üzere 550 ton uyuşturucu madde ele geçirildi. Bu sorun, İran’daki 1 milyon 325 bin uyuşturucu bağımlısının varlığını açıklıyor” diyen Rahmani Fazli, aileler ile 5 milyona ulaşan bu rakamın, beraberinde hırsızlık, aile içi şiddet ve boşanma gibi toplumsal sorunları da beraberinde getirdiğine işaret etti.

Uyuşturucu maddenin sadece bağımlılık boyutunda ele alınamayacağına dikkati çeken İçişleri Bakanı Rahmani Fazli, “Suç, cinayetler, kara para aklama, terörizmin desteklenmesi, tüm bunların mali kaynağı uyuşturucu kaçakçılığından sağlanıyor. Uyuşturucu kaçakçılığı şebekeleri, terörist gruplarla yakın ilişki içerisinde” dedi.

Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri ile İçişleri Bakanı Rahmani Fazli, törende uyuşturucu ile mücadelede şehit olanların ailelerine plaket verdi. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim