• BIST 9524.59
  • Altın 2491.238
  • Dolar 32.5412
  • Euro 34.7057
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Dünya Pamuk Tüketimi, 5 Yıl Sonra Üretimi Geçti

Dünya Pamuk Tüketimi, 5 Yıl Sonra Üretimi Geçti
Dünya genelinde pamuk üretimi 5 yıl sonra tüketim rakamlarının gerisinde kalacak.

Dünya genelinde pamuk üretimi 5 yıl sonra tüketim rakamlarının gerisinde kalacak.

2015/16 sezonunda dünya genelinde pamuk üretimi 23 milyon 150 bin ton öngörülürken, tüketimin ise 24 milyon 360 bin ton olması bekleniyor. Dünya genelinde 22 milyon ton'u bulan pamuk stokları ise pamuk üretiminin önünde tehdit olmaya devam ediyor.

Tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin ana hammaddesi pamuğun kaderinin tayin edildiği Uluslararası Pamuk İstişare Kurulu (ICAC) bu yıl Hindistan'da bir araya geldi. Genel Kurul toplantısına 28 üye ülke, 9 Uluslararası kuruluş ve 13 üye olmayan ülkeden toplam 398 kişi katıldı. Bu yılki toplantının ana temasını "Tarladan Kumaşa: Pamuğun Çeşitli Yüzleri" oluşturdu.

ICAC Genel Kurulu'na katılan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, 2015/16 sezonunda dünya genelinde pamuk tüketiminin, üretimden fazla gerçekleşecek olmasının güzel bir gelişme olduğunu buna karşın polyester ve sentetik elyaf fiyatlarının pamuğa göre avantajlı konumundan dolayı pamuk stoklarındaki fazlalığın eritilebilmesinin kısa vadede mümkün gözükmediğini kaydetti.

Hükümetlerin pamuğa verdiği destek sonucunda 2012/15 döneminde pamuk stoklarının ciddi artış gösterdiğini anlatan Ünlütürk, "Pamuk üreticisine 2014/15 sezonunda dünya genelinde 10.4 milyar dolar destek verildi bu desteklerin pamuk stoklarını arttırmaması için pamuğa yönelik talebi arttıracak tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilmesi fikri benimsendi" dedi.

Pamuğa yönelik dünya genelinde talebin arttırılması için tanıtım faaliyetleri yürütülmesi konusunun geçen yılki ICAC Genel Kurulu'nda olduğu gibi bu yılda gündeme geldiğine işaret eden EİB Koordinatör Başkanı Ünlütürk şöyle devam etti: "Nihai üründe kullanılan etiketlerde elyaf içeriğinin daha görünür hale getirilmesi, böylece tüketicinin daha bilinçli tercih yapmaya yönlendirilmesi ve değer zincirinin daha şeffaf hale getirilmesinin özendirilmesi ICAC Genel Kurulu'nda tavsiye edildi"

ICAC GENEL KURULU'NDA ÖNE ÇIKANLAR

ICAC Genel Kurulu'nda pamukta sürdürülebilirliğin hem tüketiciler hem de perakendeciler nezdinde artan bir biçimde önem kazandığını ifade edilirken, şu görüşler öne çıktı; "Gerek moda/hazırgiyim ve ev tekstili sektörleri sürdürülebilir tedarik konusunda gün geçtikçe artan oranda kararlı hedefler ortaya koyarken, tüketiciler satın aldıkları ürünlerin sürdürülebilir kaynaklardan temin edildiğine dair perakendecilerden gittikçe artan oranda bilgi talep etmekteler. Önümüzdeki yıllarda şeffaflık ve izlenebilirlik de dahil olmak üzere sürdürülebilirlik konusundaki endişelerin artacağı öngörülmektedir."

İklim değişikliğinin pamuk üretimini etkilemekte olduğu hususu da toplantıda dile getirilen bir diğer önemli başlık oldu. İklim değişikliğinin neden olduğu hava durumundaki alışılagelmiş davranış kalıplarındaki değişikliklerinin pamuk üretimini doğrudan etkilemekte olduğu hususuna birkaç üye ülke tarafından dikkat çekildi.

KUTU

Türkiye 1995/96 pamuk üretim sezonunda dünya geneli, pamuk ithalatında yüzde 2'lik bir pay alırken, 2014/15 sezonunda yüzde 11'lik bir pay alması bekleniyor. Türkiye, 2014 yılında 924 bin ton pamuk ithal etti. 2015 yılında bu rakamın 1 milyon tona ulaşması bekleniyor. Türkiye; Çin, Bangladeş, Vietnam'dan sonra dünyada 4'cü büyük pamuk ithalatçısı ülke konumunda.

2015/16 sezonunda dünya geneli pamuk üretim rakamı 23.2 milyon ton olarak gerçekleşmesi öngörülürken, Hindistan yüzde 27'lik payla en büyük üretici ülke konumunda. Hindistan'ı sırasıyla Çin ve ABD takip ediyor.

Dünya Pamuk Tüketimi, 5 Yıl Sonra Üretimi Geçti

Dünya Pamuk Tüketimi, 5 Yıl Sonra Üretimi Geçti

Dünya Pamuk Tüketimi, 5 Yıl Sonra Üretimi Geçti

Dünya Pamuk Tüketimi, 5 Yıl Sonra Üretimi Geçti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim