• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Dünya Miras Listesi'ne alınan eserler

Dünya Miras Listesi'ne alınan eserler
HDP Diyarbakır ve Adana milletvekilleri, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine alınması dolayısıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti.

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Diyarbakır ve Adana milletvekilleri, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine alınması dolayısıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti.

HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan, İmam Taşçıer, Feleknaz Uca, Sibel Yiğitalp, Çağlar Demirel ile Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile Belediye Başkan Yardımcısı Fırat Anlı'yı makamında ziyaret etti.

Milletvekilleri, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine alınmasından dolayı Kışanak ve Anlı'yı kutladı. Ziyarette konuşan Uca, UNESCO çalışmalarında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Aydoğan da, Diyarbakır'ın tarihi bir kent olduğunu ve bu tarihi dokuyu korumanın yerel yönetimler başta olmak üzere herkesin görevi olduğunu kaydetti.

Aydoğan, "Yerel yönetimler, 1999'dan bu yana kentin tarihi dokusunu korumaya çalışıyor. Sonuç olarak kentin tarihinin UNESCO tarafından listeye alınmasını Diyarbakır halkı adına kutluyoruz" dedi.

Kışanak, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin Dünya Kültür Mirası Listesine girmesinin var olan bir gerçeğin ve hakkın teslim edilmesi olduğunu belirtti.

Surlar ve Hevsel Bahçeleri'nin Dünya Kültür Mirası'nın bütün kriterlerini ve binlerce yıllık tarihin bütün izlerini üzerinde taşıyan özgünlüğü ve bütünlüğü bozulmayan çok önemli bir kültürel değer olduğunu ifade eden Kışanak, şöyle konuştu:

"Tahribatlara yönelik belediye, iyi bir çalışma yaptı. Tahribatları bundan sonra net bir şekilde önleyeceğiz. Son bir yılda UNESCO'yla bire bir çalışılarak sorunlu alanların hepsi için çözümler üretildi.

Arka arkaya kararlar alındı, HES'ler durduruldu, yapı rezerv kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Koruma Mastır Planı konusunda meclisimizden karar çıkartıldı.

Miras alanı çevresinin de koruma kapsamına alınacağına dair karar aldık. Surların restorasyonunda tarihi yapıya uymayan bir çalışma vardı.

O durduruldu, bilim kurulu oluşturuldu ve bundan sonraki restorasyonun bilim kurulu nezaretinde yapılacağına dair, bütün herkesin el birliğiyle, emeğiyle, çabasıyla bu güzel karar ortaya çıktı."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim