• BIST 9079.97
  • Altın 2321.592
  • Dolar 32.3302
  • Euro 34.9641
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Dünya Maden Piyasası Zor Günler Geçiriyor

Dünya Maden Piyasası Zor Günler Geçiriyor
Dünyanın sayılı akır madenlerinden bir tanesi olan ve Türkiye'nin en büyük metal madeni olan Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Lain Anderson,...

Dünyanın sayılı akır madenlerinden bir tanesi olan ve Türkiye'nin en büyük metal madeni olan Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Lain Anderson, Çin'deki hammadde talebinin düşmesi ile dünya piyasalarında metal fiyatlarının en düşük seviyelere gerilediğini söyledi.

Çayeli Bakır İşletmeleri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısı ile Rize'de grev yapan basın mensupları ile bir araya geldi. Burada Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Lain Arderson basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Arderson, Çin'deki hammadde talebinin azalması ile dünya metal piyasasının 2015 yılı içerisinde önemli sıkıntılar yaşadığını ifade ederek sektörün yüzde 50 oranında daralma yaşadığını kaydetti.

Arderson yaptığı açıklamada, "Bakır metal fiyatları, oluşan talep global olarak ortaya çıkıyor. Türkiye ekonomisinin belirlediği bir fiyat değil. İnşallah metal fiyatlarının iyileşeceğini bekliyoruz. Metal fiyatlarını arz talep dengesi belirliyor. Dünyadaki belli başlı ekonomistler dünyadaki ekonominin nasıl olduğunu bakır fiyatlarına bakarak yorumluyor. Aslında bakır fiyatları, ekonominin sağlığını test etme bakımından "doktor bakır" olarak uluslararası terminolojide kullanılıyor. Eğer bakır fiyatları düşüyorsa dünya ekonomisinin çok iyi olmadığı pek çok kez ortaya çıkıyor. Bakır fiyatlarının ne olacağına dair öngörüde bulunan kuruluşların üç aydan daha uzun vadeli isabetli öngörüde bulunamadığını görüyoruz. Bakır fiyatlarının ne olacağını tahmin etmek kolay değil. Bakır fiyatlarının nasıl bir seyir alacağı konusunda öngörüyü bıraktık. Çünkü gerçekten öngörüde bulunmak imkansız. Önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde üretilecek bakır miktarında düşüş olsa da piyasanın ihtiyacını karşılayacak miktarda bakır olacak. Kaynak eksikliğinden bahsetmek doğru olmaz" şeklinde konuştu.

ÇİN YATIRIMCILARIN VAZGEÇİLMEZİ

Anderson, Çin'deki üretim maliyeti ve işçilik ücretlerindeki artışın üretimde azalmalara neden olduğu ve bu azalmanın dünya piyasalarındaki olumsuz etkilerine rağmen Çin'in halen yatırımcılar için tercih edilen bir ülke olduğunu ifade ederek "Çin'de de yerel talep düşüyor. Yerel talep düşünce üretim de düşüyor. Madencilik sektörüne talepler düşüyor. Çin gibi önemli pazarlarda da farklı alanlara yöneliş var" dedi.

Ardenson metal piyasalarında yaşanan olumsuzluklardan dolayı dünyanın en büyük metal üreticisi olan firmanın bile 150 bin civarındaki işçisinden 80 bin işçisini işten çıkartmak zorunda kaldığını, bir çok firmanın iflas ettiğini, Türkiye'de ise bazı firmaların faaliyetlerine ara verdiğini kaydetti. Anderson "Biz yaklaşan tehlikeyi gördük ve ona göre tedbirler aldık. Maliyetlerimizi yüzde 50 oranında azalttık. Aldığımız bu tedbirler dolayısı ile krizden diğer firmalar kadar etkilenmedik. Üretimimize devam ediyoruz ve işçi çıkartmak zorunda kalmadık" diye konuştu.

DÖRT YIL İÇİNDE ÇAYELİ BAKIR KAPANABİLİR

Bölgede yaptıkları tüm sondaj çalışmalarına rağmen yeni cevherler bulamadıklarını, mevcut cevherle ise 4 yıl içerisinde bölgedeki faaliyetlerinin son bulabileceğini belirten Anderson "Hali hazırda arayışlarımızda yeni bir kaynak bulmuş değiliz. Biz kendi ruhsat sahamız içerisinde yeni maden sahası arayışını sürdürüyoruz. Maalesef bir sonuç elde edemedik. Önceliğimiz mevcut rezervinin verimliliğinin artırarak daha fazla üretim yapabilmek. Maden ömrünü uzatma yönünde bir gayretimiz var. Maden ömrünü yaptığımız çalışmalarla 1-2 yıl ne kadar mümkünse o kadar uzatmaya çalışıyoruz. Hali hazırda 4 yıl daha üretim yapacak bir rezerve sahibiz. Bu cevherinin tamamını üretme gayretindeyiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim