• BIST 9524.59
  • Altın 2492.107
  • Dolar 32.5437
  • Euro 34.7154
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Dünya Liderleri Türkiye'nin yasını paylaşıyor

Dünya Liderleri Türkiye'nin yasını paylaşıyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Soma'da maden ocağında hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Kremlin'in internet sayfasında yayımlanan mesajda Putin, yaşanan hadise nedeniyle üzüntü duyduğu, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilediği bildirdi.

Heniye: Bu büyük musibet hepimizi derinden üzmüştür

Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciası dolayısıyla Soma'da vefat eden madenciler için baş sağlığı dileklerini iletti.

Heniye, şunları söyledi:

"Türkiye halkının başı sağolsun. Bu büyük musibet hepimizi derinden üzmüştür. Biz tek bir ümmetiz. Peygamberimizin buyurduğu gibi "Müminler bir vücudun uzuvları gibidir. Bir uzuv rahatsız olduğunda tüm vücut bundan etkilenir". Türkiye halkı güçlü bir halktır. Kanlarını, kanımıza katmıştır. Sahip oldukları imanın yardımıyla bu musibetten daha güçlenerek çıkacaklarına inanıyorum. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığımız görüşmede şehitlerin aileleri için baş sağlığı dileklerinde bulundum. Yaralılara Allah'tan acil şifalar dileklerimi ilettim. O da Kudüs'ün bekçisi Filistin halkından, şehitler, aileleri ve yaralılar için dua etmelerini istedi." 

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal de Başbakan Erdoğan'a taziyelerini iletmişlerdi.

AB Komisyonu Başkanı Barroso

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Soma’daki maden faciası nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.

Maden kazasının neden olduğu ölü ve yaralı sayısının kendisini derinden şoke ettiğini belirten Barroso, “Bu sabah düşüncelerimiz, bu trajik kazada kurbanların aileleri ve sevdiklerinin akıbetini öğrenmek için bekleyenlerle” ifadelerini kullandı.

Barroso, şahsı ve AB Komisyonu adına, samimi taziye duygularını ilettiğini, Türk halkı ve hükümeti ile dayanışma içinde olduğunu belirtti.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ise taziye mesajında, kazadan derin üzüntü duyduğunu belirterek "Soma'daki bu elim kazadan dolayı büyük üzüntü içindeyim. Hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimi iletiyorum. Biz Avrupa Konseyi olarak Türk dostlarımızın yanındayız ve acısını paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı Cameron

İngiltere Başbakanı David Cameron, taziyesini sunduğu mesajında desteğe hazır olduklarını belirtti.

 İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Soma'daki maden faciasıyla ilgili olarak, Türkiye'nin gerek duyduğu takdirde yardım etmeye hazır olduklarını belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasına göre, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciası nedeniyle derin üzüntüsünü dile getiren William Hague, "Düşüncelerim, kayıp kişiler, aileleri ve hayatta kalanları yorulmak bilmeden arayan kurtarma görevlileriyle birlikte" ifadesini kullandı.

Hague, Türkiye'nin gerek duyduğu takdirde Birleşik Krallık'ın yardım etmeye hazır olduğunu vurgulayarak, Londra'da bugün düzenlenecek Suriye toplantısında bu konuyu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşeceğini bildirdi.

Hague, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun da katılması beklenen Suriye'nin Dostları Çekirdek Grubu toplantısına evsahipliği yapacak.

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da Başbakan Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, Ukrayna'nın, Soma'daki maden ocağında yaşanan kazadan derin üzüntü duyduğunu belirtti.

Türk milletiyle beraber kazada hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarının acısı paylaştıklarını ifade eden Yatsenyuk, hem kendi hem de hükümeti adına, kazada ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

Bangladeş Başbakanı Sheikh

Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina ise mesajında olaydan duyduğu üzüntüyü ifade ederek, taziye dileklerini iletti. Hasina, ayrıca, Bangladeş ve Türkiye'nin yüzlerce yıllık geçmişi olan geleneksel dostluğunun ruhuna uygun olarak her türlü yardıma hazır olduklarını bildirdi.  

Bosna Hersek Üçlü Devlet Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç

İzzetbegoviç, mesajında Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında yaşanan facia haberinden dolayı derinden sarsıldığını belirterek, "Bosna Hersek vatandaşları adına ve şahsım adına, zatı alinizin ve kardeş Türk milletinin en derin duygularla acısını paylaşıyorum. Ölen madencilerin ailelerine ve yakınlarına üzüntülerimizi iletmenizi istirham ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Sırbistan Başbakanı Vuçiç

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ise Soma'da yaşanan facia nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Vuçiç, mesajında, "Sırbistan vatandaşları ile birlikte, acınızı derin ve içten bir şekilde paylaşıyoruz. Türk halkının büyük bir acı hissettiği şu anlarda, teselli kelimeleri bulmak çok zor. Fakat, başında olduğunuz hükümet ile birlikte, vatandaşlarınıza güçlü bir destek olacağınızdan eminim" ifadelerine yer verdi.

Singapur Başbakanı Lee 

Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong da üzüntülerini ve taziyelerini iletti.

Arap liderlerden taziye

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Soma'da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden vatandaşlar için Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Katar Başbakanı Abdullah bin Nasır Halife Al Sani'nin de taziye mesajını ilettiği belirtildi.

Kuveyt resmi haber ajansı KUNA, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın Cumhurbaşkanı Gül'e taziyelerini ilettiğini aktardı.

Emir Sabah mesajında, maden faciasında hayatını kaybedenler için samimi duygularla taziyelerini sunduğunu belirterek, ölenlere Alllah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi. Kuveyt Başbakanı'nın da taziye mesajını Cumhurbaşkanı Gül'e ilettiği ifade edildi.

Bahreyn resmi ajansı BNA'da yer alan habere göre, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife de Cumhurbaşkanı Gül'e taziyelerini bildirdi.

Öte yandan Gazze'den Hamas hareketi de "kardeş ülke" Türkiye'ye taziyelerini bildiren bir mesaj yayımladı. Mesajda, "Samimi duygularla, kardeş Türk hükümeti ve halkına başsağlığı mesajımızı iletiyoruz" denildi.

KKTC

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yayımladığı mesajda, üzüntülerini bildirerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı dileklerinde bulundu. 

Eroğlu, şunları kaydetti:

"Soma'da meydana gelen elim kaza KKTC'de de büyük üzüntü yaratmıştır. Türkiye’deki kardeşlerimizin acısı, bizim de acımızdır. Dileğimiz, gereken neyse yapılması ve bu tür acıların bir daha yaşanmamasıdır. Kaza sonucu yaşamını yitiren kardeşlerimize Allah’tan rahmet,  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, tüm Türkiye ve KKTC halkına, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz.”

KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber de Soma'daki maden faciası nedeniyle TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i arayarak taziyelerini iletti.

Siber, Çiçek ile maden kazasından duyduğu üzüntüyü paylaştı. Sibel Siber, kazada hayatını kaybeden işçiler için taziyelerini ifade etti.

İran

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, bakanlığın internet sitesinde yayımladığı açıklamada, faciadan dolayı üzüntülerini ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milletine ve olayda yakınlarını kaybeden kederli ailelere başsağlığı diledi.

Afham, İran İslam Cumhuriyeti ve halkının, özellikle de kederli ailelerin olaydan duydukları acıyı derinden paylaştığını belirtti. Olayda yaralananlara acil şifalar dileyen Afham, İran’ın olayın yaralarının sarılmasında her türlü yardıma hazır olduğunu kaydetti.

Kırgızistan

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, "Kırgızistan halkının kardeş Türk halkıyla büyük üzüntü duyduğunu" ifade etti.

Maden ocağında hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına bağsağlığı ve sabır dileyen Atambayev, onların üzüntülerini paylaştığını belirtti.

Pakistan

Pakistan Başbakanı Muhammed Navaz Şerif de yazılı açıklamasında, bu acılı günde Türk kardeşlerinin yanında olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Türkiye'deki kömür madeninde hayatını kaybeden işçilerin ölümünü derin üzüntüyle karşılamış bulunmaktayız. Bu acılı günlerde Türk halkı ve hükümetine desteğimizi belirtir, Türk kardeşlerimizin yanında olduğumuzu ve acılarını paylaştığımızı ifade ederiz. Maden kazasında hayatını kaybedenlerin yakınlarına da başsağlığı dileriz." 

İran Ankara Büyükelçisi Bigdeli

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli, "Allah’tan bu acı olayda kaybettiğimiz Türk vatandaşları için rahmet, yararılar için de acil şifalar diliyoruz. Ayrıca yakınlarını kaybeden acılı aileler için Cenabıhak'tan sabır diliyorum. 

İran İslam Cumhuriyeti Devleti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İran Meclis Başkanı Ali Laricani ve İran İletişim Bakanı Mahmut Vaizi de başsağlığı mesajlarını ilettiler."

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, "Değerli kardeşim. Manisa şehrindeki maden ocağında meydana gelen yangın felaketini üzülerek öğrendim. Çok sayıda işçinin öldüğü ve yaralandığı kaza nedeniyle derin bir üzüntü yaşadım. 

Şahsım ve Kürdistan bölgesi halkı adına size, Türkiye halkına ve kurbanların yakınlarına taziyelerimi iletiyorum. Kendilerinden haber alınamayan işçilerin biran önce sağ olarak bulunmasını temenni ediyorum. Yaralılara Allah'tan acil şifalar diliyorum." 

Japonya

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Japonya Başbakanı Shinzo Abe başsağlığı dileğini ilettiği mesajında, kurtarma çalışmalarının hızla tamamlanmasını temenni etti. Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da basın açıklamasıyla taziyelerini dile getirdi.

İranlı bakan

İran Telekomünikasyon ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi, taziyesini sunduğu mesajında, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ı arayarak İran hükümetinin faciayı bugünkü oturumunda ele aldığını belirtti. Vaizi, hükümetinin taziye dileklerini ileterek, her türlü yardıma hazır olduğunu bildirdi.

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise yayımladığı mesajda üzüntülerini dile getirerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Fransa'nın desteğe hazır olduğunu, Türkiye ile dayanışma içerisinde olduğunu ifade etti. Hollande, ihtiyaç duyulabilecek bütün yardımı sağlama önerisinde bulundu.

Hollanda

Hollanda Kralı Willem Alexander ve Başbakan Mark Rutte, faciada hayatını kaybedenler için Türkiye'ye başsağlığı diledi. Devlet Enformasyon Dairesi’nden yapılan açıklamada, Kral ve Başbakan Rutte’nin bu kapsamda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderdikleri belirtildi. Kral ve Başbakan’ın madende hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına derin taziyelerini ilettikleri duyuruldu.

Almanya

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Soma’daki maden faciası nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, Angela Merkel ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Gauck, Cumhurbaşkanı Gül'e gönderdiği taziye mesajında, çok sayıda madencinin yaşamını yitirdiği olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, “Bu trajik maden kazasından büyük bir şok ve üzüntüyle haberdar oldum. Vatandaşlarımız adına sizlere derin taziyelerimi ifade etmek istiyorum” dedi. Ölenlerin yakınlarına sabır ve güç dilediğini belirten Gauck, en büyük umudunun ocakta mahsur kalan madencilerin sağ kurtulması olduğunu bildirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Soma'daki maden faciası nedeniyle Başbakan Erdoğan'a gönderdiği başsağlığı mesajında, Almanya’nın yardım önerisini de ileterek, şunları kaydetti: 

"Türkiye’nin batısında meydana gelen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği büyük maden kazasıyla ilgili haberleri derinden sarsılarak izliyorum. Size ve halkınıza derin üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum. Düşüncelerimiz kurbanların aileleriyle birlikte. Yaralıların hızlı bir şekilde ve tamamen iyileşmelerini diliyoruz. Almanya, bu zor zamanda ülkenizin yanındadır ve yardıma hazırdır."

İsrail

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Soma'da yaşamını yitiren işçiler için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e taziye mesajı gönderdi.

İsrail Cumhurbaşkanlığı basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Peres mesajında, "Manisa'da yaşanan trajik kaza nedeniyle şahsım ve İsrail halkı olarak derin başsağlığı diliyoruz. Hepimiz, masum insanların çalışırken hayatlarını kaybetmeleri haberiyle şoke olduk" ifadesini kullandı.

"Düşüncelerinin Türk halkıyla" olduğunu belirten Peres, şunları kaydetti:  

"Trajedi zamanlarında hepimiz birbirimize yardım etmek için elimizden geleni yapmalıyız ve Türkiye ne tür bir yardım isterse yardıma hazırız. İsrail’in kutsal topraklar halkı, kurbanlar ve aileleri, halen mahsur kalanların kurtarılması ve yaralıların tamamen iyileşmesi için dua etmektedir. Lütfen benim ve İsrail halkının içten taziyelerini kabul ediniz."

Yunanistan

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Cumhurbaşkanı Gül'e, Soma'da maden ocağında hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Yunanistan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Papulyas, Yunan halkı adına başsağlığı dilerken, mağdur ailelere derin üzüntüsünü dile getirdi. Papulyas, mahsur kalanların kurtarılması dileğinde de bulundu.

Papulyas'ın yanı sıra Yunanistan Meclis Başkanı Evangelos Meymarakis de TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e taziye mesajı gönderdi. Meymarakis mesajında, derin üzüntüsünü dile getirerek, mahsur kalanların kurtarılması çabalarının olumlu sonuç vermesini ümit ettiğini kaydetti. 

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de Cumhurbaşkanı Gül'e taziye telgrafı gönderdi.

Cumhurbaşkanlığı basın servisinden yapılan açıklamaya göre, Nazarbayev, taziye telgrafında, Soma'daki maden faciasından duyduğu derin üzüntüyü dile getirerek, yakınlarını kaybeden ailelere başsağlığı ve yaralananlara acil şifalar diledi.

İtalya

İtalya Başbakanı Matteo Renzi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği taziye mesajında, İtalya'nın dost Türk halkı ve kazada hayatını kaybeden madencilerin ailelerinin yanında olduğunu belirterek "İtalyan hükümeti adına, Türkiye’nin batısında dün meydana gelen trajik maden kazasında yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Bu vesileyle Ankara’nın, Avrupa’ya entegrasyonu yolunda hükümetimin verdiği desteği ve yakınlığı yinelemek ve kişisel olarak da iki ülke ilişkilerinin daha da güçlendirilmesine bağlılığımı teyit etmek istiyorum” ifadesini kullandı. 

ABD

ABD Çalışma Bakanı Thomas Perez de yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"Türkiye'de dün, yüzlerce kişi kömür madenindeki mesailerine gitti ve geri dönmedi. ABD, kurtarma çalışmaları devam ederken Türkiye ile dayanışma halindedir. Biz de yıllar boyunca kendi ülkemizde maden faciaları ve felaketleri yaşadık ve kurtarma operasyonlarının zorluklarını, bu gibi zamanlarda ailelerin keder ve acılarını anlıyoruz."

Bu tip trajedilerin, tüm işçilerin mesaileri bittikten sonra evlerine güvenli biçimde dönmelerini sağlama ihtiyacını bir kez daha hatırlattığını belirten Perez, "Dünyanın hiçbir yerinde, hiç kimse, yaşamını sürdürmek için hayatını riske atmak zorunda kalmamalı. Hiçbir yerde, ailenize destek olmak için yaptığınız iş, aynı zamanda eş, ebeveyn, çocuk ya da kardeşin hayatını alarak ailenizi yıkmamalı.

Bu sarsıcı, korkunç patlamada sevdiklerini kaybeden herkese en derin başsağlığı dileklerimi sunuyorum. Mahsur kalan ve hayatları için mücadele edenlerin de sağ salim kurtarılması için dua ediyorum. Çalışma Bakanlığında Türkiye'deki yetkililerle temas kurduk ve elimizden gelen her yardımı sağlamaya hazırız."

Kanada

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, başsağlığı mesajında, Türkiye’de yüzlerce işçinin öldüğü, yaralandığı ve bazılarının da kurtarılmayı beklediği felaket haberini üzüntüyle öğrendiğini belirterek "Bütün Kanada halkı adına, bu kazada yakınlarını kaybeden ailelere en derin üzüntülerimizi ve başsağlığı dileklerimizi iletiyorum. Dualarımız, şu anda madende mahsur kalıp kurtarılmayı bekleyenler için. Türk halkı, bu acılı ve yaslı günlerinde daima düşüncelerimizde olacak” ifadesini kullandı.

Çin Devlet Başkanı Şi

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Soma'daki maden faciası nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e taziye mesajı gönderdi. 

Şinhua ajansının haberine göre, Şi mesajında, faciada hayatını kaybedenlerin yakınları başta olmak üzere Türkiye hükümeti ve halkına içten taziyelerini bildirdi.

Şi, ihtiyaç olması halinde Çin tarafının gereken yardım ve desteği sağlamaya her zaman hazır olduğunu belirterek, Çin'in Türkiye ile ilişkilerin gelişimine önem verdiğini vurguladı. 

Macaristan

Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e taziyelerini iletti. 

Mesajda, "Macar halkı ve kendi adıma taziye dileklerimi sunuyorum. Bu zor saatlerde yakınlarını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyorum" denildi. 

Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Merzuki, yaşanan felaketten dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Türk halkına ve kazada hayatını kaybeden madencilerin ailelerine başsağlığı dileklerinde bulundu.

Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz de Cumhurbaşkanı Gül'e gönderdiği taziye mesajında, Soma'da meydana gelen elim olaydan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Abdulaziz mesajında, "Bu elim olay dolayısıyla en içten taziyelerimi ve üzüntülerimi ifade ediyor, Allah'tan ölenlere rahmet, ailelerine de sabrı cemil ihsan etmesini diliyorum" ifadelerini kullandı. 

Filistin hükümeti ve Hamas da maden faciası nedeniyle Türk hükümeti ve halkına başsağlığı diledi.

Batı Şeria'daki Filistin hükümeti sözcüsü İhab Besisu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türk hükümetine bu üzüntü verici hadise nedeniyle en derin taziyelerimizi sunuyoruz" dedi. 

Hamas'ın önde gelen yöneticilerinden Hasan Yusuf da "Hamas olarak Türk hükümeti ve kardeş Türk halkına başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Şehitlere, Allah'tan rahmet , başta aileleri olmak üzere Türk hükümeti ve halkına da sabırlar ihsan etmesini diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Soma'da maden ocağında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e taziye dileklerini iletti.

Sarkisyan, Gül'e gönderdiği ve Cumhurbaşkanı internet sitesinde de yayımlanan taziye mesajında, Türk halkına ve kazada hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı dilerken, olayda yaralanan madencilere acil şifa temennisinde bulundu. 

Filistinli liderler

Filistinli liderler, Soma'daki maden faciası nedeniyle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a taziyelerini iletti.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Filistinli liderler Başbakan Erdoğan'ı ayrı ayrı telefonla aradı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halit Meşal ve Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, Başbakan Erdoğan'a, Soma'daki maden faciası nedeniyle taziyelerini bildirdi.

Kosova

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e taziye mesajı gönderdi. Mesajda, "Manisa'da meydana gelen facia haberini büyük bir üzüntüyle karşıladık. Kosova hükümeti ve halkı adına, kurbanların ailelerine ve Türk halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Türkiye'de yaşanan bu acı anlarda kalbimizle ve düşüncelerimizle sizi andığımızı ve yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum" ifadesi yer aldı.

İspanya 

İspanyol hükümeti adına İspanya Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yayımlanan mesajda da "Manisa'nınSoma ilçesindeki kömür madeninde meydana gelen, 200'den fazla kişinin ölümüne, onlarca kişinin yaralanmasına neden olan patlamadan dolayı İspanyol hükümeti, İspanyol halkı adına Türkiye'deki yetkililere ve Türk halkına taziyelerini iletmek ister. İspanya, halen maden altında bulunan kişilerin kurtarılması operasyonunun olumlu sonuçlanmasını ve yaraların en kısa sürede sarılmasını temenni eder" denildi.

İsveç

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de kazayı "korkunç" olarak tanımladı ve Türk halkı ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına en derin taziyelerini iletti.

Afganistan

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Soma'daki maden kazasında hayatını kaybedenler için başsağlığı dileğinde bulundu. Karzai, resmi sitesinden yayımladığı mesajında, dualarının Türk halkı ve hayatını kaybedenlerle birlikte olduğunu, yaralılara acil şifalar dilediğini ifade etti.

Azerbaycan

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği taziye mektubunda, yaşanan elim hadise nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu ve sarsıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Bu faciayla ilgili üzüntünüzü paylaşıyor; size, hayatını kaybeden kişilerin aile ve yakınlarına, Türk halkına hem kendi adıma hem de Azerbaycan halkı adına başsağlığı diler, yaralılara acil şifalar temenni ederim."

Ortadoğu

Ortadoğu ve Arap dünyasından da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Halife Bin Zayid Al Nahyan, Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz, Batı Şeria'daki Filistin hükümeti, Gazze'den Hamas hareketi, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Mısır Dışişleri Bakanlığı, Ürdün Kraliyet Sarayı Türkiye'ye taziye mesajı gönderdi. 

Güney Kıbrıs Rum yönetimi

Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Soma'da meydana gelen maden ocağı faciası nedeniyle yayımladığı mesajında, Türk hükümetine ve Türk halkına samimi taziyelerini iletti. 

Türkiye'ye yardım teklifinde bulunan ülkeler

Öte yandan,   ABD, AB, İsrail, Fransa, Polonya, İran, Yunanistan ve İngiltere Türkiye'ye yardım teklifinde bulundu.

Milli gün resepsiyonları iptal edildi

İsrail (14 Mayıs) ve Norveç (15 Mayıs) Ankara’daki Milli Gün Resepsiyonlarını iptal etti.

Ankara'daki Kazakistan Büyükelçiği bayraklarını yarıya indirdi

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Avrupa Konseyi Başkanı Van Rompuy birer taziye mesajı yayınladı. Ankara’daki Kazakistan Büyükelçiliği de yasa katılıp bayraklarını yarıya indirdi. Meksika Büyükelçiliği, Türkmenistan Büyükelçiliği ve Kenya Büyükelçiliği'nden taziye notası gönderilirken, Afganistan Cumhurbaşkanlığı, İspanya Dışişleri Bakanlığı ve Ankara’daki İran Büyükelçiliği, basın açıklamasıyla taziyelerini ifade ettti.

Tweet atanlar

Bu arada, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İngiliz Milletvekili David Lidington, İngiltere Büyükelçisi Richard Moore, Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Stefan Füle, AP Sosyal Demokratlar Grubu Başkanı Hannes Swoboda, AP Üyesi Andrew Duff, Almanya Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Twitter hesaplarında taziye mesajı yayınladı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim