• BIST 9470.25
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Dünya Böbrek Gününde Organ Bağışı Çağrısı

Dünya Böbrek Gününde Organ Bağışı Çağrısı
İzmir Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Birimi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Murat Sözbilen, her yıl böbrek hastası sayısının arttığını belirterek organ...

İzmir Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Birimi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Murat Sözbilen, her yıl böbrek hastası sayısının arttığını belirterek organ bağışı çağrısı yaptı.

Mart ayının ikinci perşembe gününün her yıl Dünya Böbrek Günü olarak kutlandığını belirten Prof.Dr. Murat Sözbilen, böbrek sağlığına önem verilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de 65 bin böbrek nakil hastası olduğunu ifade eden Sözbilen, "Türkiye'de ve dünyada böbrek yetmezliğine bağlı diyalize giren hasta sayısı çok fazla. Hastaların tek şansı organ nakli. Diyaliz hayatın devamlılığını sağlasa da, yaşam kalitesini düşürüyor. Kişiler sosyal hayattan uzaklaşıyor" dedi.

"ORGAN BAĞIŞI ARTMALI"

Prof. Dr. Murat Sözbilen, böbrek nakli için en önemli konunun organ bağışı olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Böbrek, hastalara ya ailesinden canlı verici olarak ya da beyin ölümü gerçekleşen kadavralardan alınabiliyor. Ancak kadavradan organ bulma sayısı çok düşük seviyelerde. Türkiye'de kayıtlı 65 bin böbrek nakli hastası var. Geçen yıl 700 kadavra bağışı yapıldı. Bu organların hepsini kullanamıyorsunuz. Ayrıca hasta sayısı gittikçe artıyor. Organ bağışı ile böbrek hastalarının yaşam kalitesini arttırabiliriz. Toplumumuzu bilinçlendirerek organ bağışının artmasını sağlamalıyız. Halkımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum."

"BÖBREKLERİMİZİ KORUYALIM"

İzmir Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Birimi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Murat Sözbilen, sözlerini şöyle tamamladı:

"Böbreklerimizin sağlığı için çok dikkatli olmalı ve özellikle tuzlu gıdalardan uzak durmalıyız. Yeterli miktarda sıvı almalı, hijyen şartlarına titizlikle uymalı ve idrar yolu enfeksiyonlarından korunmalıyız. En küçük bir idrar yolu enfeksiyonu, tedavi edilmediği takdirde böbrek yetmezliğine yol açabilir. Problem yaşadığımız takdirde hemen sağlık kuruluşuna başvurun."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim