• BIST 9507.36
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Dünya Böbrek Günü

Dünya Böbrek Günü
Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, Dünya Böbrek Günü dolayısı ile böbrek hastalığının nasıl önlenebileceği konularıyla...

Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, Dünya Böbrek Günü dolayısı ile böbrek hastalığının nasıl önlenebileceği konularıyla bir açıklama yaptı.

Dr. Zeytin, Sağlık Bakanlığı, Türk Nefroloji Derneği, Çocuk Nefroloji Derneği ve Anadolu Böbrek Vakfı işbirliğinde bu yıl çocuklarda böbrek hastalıklarının önlenmesi için toplumsal bilinci artırmak ve erken tanının önemini vurgulamak amacıyla 10 Mart günü ve haftasında ülke genelinde çeşitli faaliyetlerde bulunulduğunu belirtti. Çocukluk çağındaki kronik böbrek hastalığının, şiddetli ve uzun süren, iyi tedavi edilmeyen ya da tekrarlayan doğumsal veya kazanılmış böbrek ve idrar yolu hastalıklarına bağlı olarak böbrekte meydana gelen hasar sonucu böbreğin görevlerini yeterince yapamaması olduğunu anlatan Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, "Doğuştan olan hastalıklar, idrarın idrar kesesinden böbreğe kaçışı, çocukluk çağı mikrobik olmayan iltihabi böbrek hastalıkları "nefrit"ler, tekrarlayan ateşli idrar yolu enfeksiyonları, böbrek ve idrar yolu taşları, idrar kesesinin dolmasını ve boşalmasını bozan hastalıklar çocuklarda kronik böbrek hastalığına yol açabilir. Altta yatan hastalıklara bağlı olarak farklı belirtilerin birkaçı bir arada olabilir. Böğür ağrısı (yan ağrısı), bulantı, kusma, halsizlik, iştahsızlık, karın ağrısı, idrar yaparken yanma, sık ateşlenme, sık sık veya çok uzun aralarla idrara çıkma, kanama nedeniyle idrarın kırmızı-kahverengi olması, göz kapaklarında, yüzde ve bacaklarda şişlik, yüksek tansiyona bağlı baş ağrısı, idrar kaçırma, tuvalete yetişememe, idrar tutmak için bacaklarını sıkıştırma, kesik kesik idrar yapma, böbrek taşlarının düşmesi sonucu ağrı ve kanama solukluk büyüme geriliği büyümede duraklama çocuklarda hızla ilerleyen böbrek yetersizliğinde idrar miktarı başlangıçta hızla azalır. Uzun süreli ve sinsi ilerleyen böbrek yetersizliklerinde ise ilk yıllarda idrar miktarı boldur, ilerleyen dönemde ise idrar miktarı azdır. Şikâyetler erken dönemde ciddiye alınmalı ve böbrek hasarını önlemek, en azından azaltmak için erken dönemde tedaviye başlanmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme, büyüme ve gelişmenin sürdürülmesine yönelik tedaviler, ilaçlarla destek tedavileri, diyaliz, böbrek nakli yapılmaktadır. Çocuklukta kronik böbrek hastalığından korunma da; sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda hijyen kurallarına dikkat etmek, sağlıklı beslenmek ve yeterli miktarda su tüketmek, altta yatan hastalıklarla ilgili tedavi önerilerini dikkatle uygulamak, gereksiz ilaç kullanımından sakınmak gerekir" diye belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim