• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Dünya Bakliyat Yılı

Dünya Bakliyat Yılı
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından 2016 yılının "Uluslararası Bakliyat Yılı" olarak ilan edilmesi dolayısıyla Mersin'de "2016 Uluslararası...

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından 2016 yılının "Uluslararası Bakliyat Yılı" olarak ilan edilmesi dolayısıyla Mersin'de "2016 Uluslararası Bakliyat Yılı Bakliyat Yemekleri Sergisi ve Etkinliği" programı düzenlendi.

Mersin Ticaret Borsası ile Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinliğe, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Kanada Ankara Büyükelçisi John Holmes, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ömer Uyan, İl Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu ve Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hüseyin Arslan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mahmut Arslan, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Tufan, Hollandalı aşçı, fotoğrafçı ve haber muhabiri Wilco van Herpen, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) üyeleri ve aşçıları, iş adamları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Etkinlikte TAŞPAKON aşçıları tarafından hazırlanan ve bakliyatlardan oluşan 120 çeşit yemek sunumu yapıldı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, böylesine güzel bir etkinliğin gerçekleştirilmesinin ve böylesine değerli aşçıların Mersin'e gelerek 120 çeşit yemek sergilemelerinin takdire şayan olduğunu ifade ederek, "Bu yılın bakliyat yılı olarak atfedilmesi ile baklagillerin tarımsal kalkınmadaki önemini, insan sağlığına olan etkisini ve ana gıda olarak sofralardaki yerini, düzenlenecek olan çeşitli etkinliklerle topluma daha iyi anlatma imkanı olacağına inanıyorum" dedi. Kocamaz, en önemli ve en bereketli besin kaynağının bakliyatlar olduğuna dikkat çekerek, "Bakliyat besin değerinin kalitesi, iklim koşullarına olan direnci ve ekonomik anlamdaki alım gücünün düşük oluşu ile herkes için eşsiz bir nimettir. Bu nimeti böylesi önemli projelerle farkındalık oluşturmak için konumlandırmak; giderek yoksullaşan ve açlık sınırına dayanan dünyada oldukça sevindirici ve umutlandırıcıdır" diye konuştu.

Bakliyatların Türk kültüründe de önemli bir yer tuttuğuna değinen Başkan Kocamaz, özelikle savaş döneminde sefere giderken en ağırlıklı tüketilen gıda ürününün yine bakliyat türleri olduğunu dile getirerek şöyle devam etti; "Bugün Mersin'in dünya bakliyat piyasasında önemli bir yer edinmesi kentimiz açısından çok önemli. Bakliyatı belki yeterince yetiştiremiyoruz ama borsası bizde. İkinci Dünya Savaşı döneminde bildiğiniz gibi Türkiye bu savaşa girmemek için direndi. O dönemde

Mussolini Türkiye'ye tehditler savuruyor, dönemin edebiyatçıları, köşe yazarları da tepki gösteriyordu. Rahmetli Nihat Atsız Mussolini'ye bir şiir yazıyor ve şiirin bir beytinde "Yurdumuzun birçok yeri olsa da kuru, makarnadan yine kuvvetlidir bulguru" diyor."

Dünya Bakliyat Yılı

Dünya Bakliyat Yılı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim