• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

DTO Başkanı Özer Ekonomiyi Değerlendirdi

DTO Başkanı Özer Ekonomiyi Değerlendirdi
Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, "2015 yılı sanayi üretimi...

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, "2015 yılı sanayi üretimi yıllık yüzde 4,5, imalat sanayi yıllık üretim artışı yüzde 4,4 ve ara malları üretimi yıllık yüzde 2,8 artmıştır. Bu artışlar Türkiye'nin sorunlarını doğrudan çözecek ölçüde olmasa da içinde bulunulan sosyo-ekonomik konjonktürde yine de olumlu bir gösterge olarak değerlendirilmelidir" dedi.

DTO Başkanı Necdet Özer, Şubat ayı Meclis Toplantısı'nda ekonomik ve siyasi gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yaptı. Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Habib Yıldız'ın yönettiği Meclis Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Başkan Necdet Özer, küresel ekonomideki durgunluğun devam ettiğini bu nedenle de 2016 yılının ilk çeyreğinde dünya ekonomisinde önemli bir hareket beklenmediğini dile getirerek, küresel ekonomideki durgunluk ve jeopolitik risklere rağmen Türkiye ekonomisinde sınırlı da olsa iyileşmenin devam ettiğini belirtti.

2015 yılında cari açıkta önemli ölçüde iyileşme olduğunu vurgulayan Başkan Özer, "2015 yılı sanayi üretimi yıllık yüzde 4,5, imalat sanayi yıllık üretim artışı yüzde 4,4 ve ara malları üretimi yıllık yüzde 2,8 artmıştır. Bu artışlar Türkiye'nin sorunlarını doğrudan çözecek ölçüde olmasa da içinde bulunulan sosyo-ekonomik konjonktürde yine de olumlu bir gösterge olarak değerlendirilmelidir. Finansmanında olumsuzluklar yaşansa da cari açığın düşmesi olumlu bir göstergedir" dedi.

Turizm sektörünün içinde bulunduğu sıkıntıların aşılmasına dönük olarak bazı önlemler alındığını hatırlatan Özer, "Turist getiren uçaklar için verilen destekler artırılmıştır. 700 bin dolar ve üzeri döviz kazancı sağlayan turizm firmalarının ihracatçı sayılması ve Eximbank kredilerinden yararlandırılma esası getirilmiştir. Kredi borçları için yapılandırma imkanı sağlanacağı açıklanmıştır. Bu desteklerin önemli olacağı açıktır" diye konuştu.

Özer, kıdem tazminatı fonunun tekrar gündeme getirilmesinin de önemli olduğunu belirterek, "Daha önce de belirttiğimiz gibi kıdem tazminatı fonu kurulmasını destekliyoruz. Çünkü işçilerin çok azı kıdem tazminatından yararlanabilmektedir. Bireysel sigortalar için yapılan yüzde 25 oranında destek kıdem tazminatı için de verildiği takdirde sosyal barış da güçlendirecektir. Bu uygulama, ülkemizin en önemli makro sorunu olan düşük tasarruf oranını artıracak ayrıca iş hayatına orta ve uzun vadede emek piyasalarının esnekleşmesinde büyük yarar sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Denizli'de 2015 yılı Kasım ayı sonu itibariyle 4a kapsamında kayıtlı istihdamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.41 oranında artarak 199 bin 571 kişi olarak kayıt altına alındığını söyleyen Özer, sözlerini şöyle tamamladı: "2015 yılında teşvik alan yatırım tutarı, Türkiye genelinde 64 Milyar 349 milyon TL'den 103 Milyar 59 milyon TL'ye çıkarken, ilimizdeki teşvik alan yatırımlar aynı dönemde 809 milyon TL'den 1 Milyar 49 milyon TL'ye yükselmiştir. 2015 Ocak ayında Odamıza 157 firma kaydını yaptırmış, 72 firma da Odamızdan kaydını sildirmiştir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim