• BIST 9125.16
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

DSP heyeti, yeni Anayasa önerisini Kılıçdaroğlu'na sundu

DSP heyeti, yeni Anayasa önerisini Kılıçdaroğlu'na sundu
Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, yeni Anayasa kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret...

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, yeni Anayasa kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. Aksakal, DSP olarak, Cumhurbaşkanı'nın "Cumhuriyet Kurultayı" tarafından seçilmesi önerisini sunduklarını söyledi.

CHP Genel Merkezi'ne gelen Aksakal, Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdiği görüşmede; yeni Anayasa çalışmaları çerçevesinde DSP'nin görüş ve önerilerini içeren çalışmalarını dosya halinde Kılıçdaroğlu'na iletti.

Genel Başkan Aksakal'a ziyareti sırasında Genel Sekreter Abbas Deniz, Genel Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Hikmet Sami Türk ve Dr. Hasan Erçelebi eşlik etti.

Aksakal, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni Anayasa konusundaki çalışmaları siyasi partilerle paylaşmak üzere süreç başlattıklarını belirterek, "Parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerden randevu talep ettik. CHP olumlu yanıt verdi ve bugün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu makamında ziyaret ettik ve dosyamızı sunduk." dedi.

1982 Anayasası'nın; geçen sürede kapsamlı değişikliklere maruz kaldığını, 12 Eylül rejiminin bir darbe anayasası sıfatını taşıyor ise de içeriği itibariyle geçtiğimiz dönemlerde görev alan hükümetlerce oldukça önemli değişiklikleri de içerdiğine işaret eden DSP lideri Aksakal, şöyle devam etti: "Bunun tamamının demokratik bir anayasa statüsüne kavuştu demek çok doğru olmayabilir. Bizim çalışmamız da 32 madde üzerinde hemen hemen 35 konuyu içeren önerilerimiz oldu. Bunların da en can alıcı olanlarından bir tanesi Cumhurbaşkanı'nın yetki ve sorumluluklarıyla, halk tarafından seçimine yönelik alternatif sunma konusuydu. Ayrıca HSYK'nın yeniden yapılandırılması önerilerimiz var. Sayıştay'ın ikiye ayrıştırılıp yerel yönetim Sayıştay'ı şeklinde ayrı bir Sayıştay kurumun oluşturulması gibi önerilerimiz var."

DSP'li Önder Aksakal, Cumhurbaşkanı'nın seçimi konusundaki önerilerini ise "Çözüm önerisi olarak biz Cumhurbaşkanı'nın parlamentoda Meclis tarafından ve ayrıca il genel meclisleri ve büyükşehir belediye meclislerinde seçilmiş olan ve parlamentodaki vekil sayısı kadar 550 tane yerel yönetimlerden gelen temsilci ile 1100 kişiden oluşan "Cumhuriyet kurultayı" tarafından seçilmesini öneriyoruz. Umarım bu önerilerimiz TBMM tarafından dikkate alınır ve sonuçlandırılır." şeklinde aktardı.

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim