• BIST 9142.4
  • Altın 2325.313
  • Dolar 32.3796
  • Euro 35.0028
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

DSİ “İhale Ve Tatbikat Semineri” Antalya’da Başladı

DSİ “İhale Ve Tatbikat Semineri” Antalya’da Başladı
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "İhale ve Tatbikat Eğitim Semineri" Antalya'da başladı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "İhale ve Tatbikat Eğitim Semineri" Antalya'da başladı.

Eğitim Seminerine Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Acu, DSİ Proje ve İnşaat Dairesi Başkanı Kaya Yıldız, DSİ Antalya Bölge Müdürü Turkay Özgür, DSİ'nin merkez ve taşra teşkilatlarında görev yapan Daire Başkan Yardımcıları, Bölge Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ve ilgili personeller katılıyor.

Eğitim Seminerinin açılışında konuşan DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Acu, tatbikat ve projenin bir bütün olduğunu belirterek " İşin son kısmında olan işletmecileri ayırıyorum, tatbikatta çalışan arkadaşlarımız işin bütün yükünü çekiyorlar. Oluşturduğumuz tesisler tamamen kritik ve tekniğine uygun yapılmak zorundadır. Bundan dolayı ihale komisyonu bütünüyle ve bir arada hareket etmelidir. DSİ olarak ülkemizin her köşesinde çok güzel ve çok başarılı hizmetler yapıyoruz. Bu kurum hakikaten bir ihtisas kurumudur. Dolayısı ile bu eğitim seminerine katılımınız çok önemlidir. Buradan alınan eğitimler ile daha sonra uygulamalar yapılacaktır. İyi bir uygulama yapmak içinde eğitimin iyi olması gerekmektedir. "dedi.

Toplantıda söz alan DSİ Genel Müdürlüğü Proje ve İnşaat Dairesi Başkanı Kaya Yıldız ise İhale ve tatbikat kurallarının 6200 sayılı kuruluş kanunu gereği yatırımcı kuruluş olarak faaliyet gösteren DSİ'nin en önemli faaliyet konuları içinde hatta başında yer aldığına dikkat çekti. Yıldız; " Tabi ki tatbikatın ayrılmaz ve önemli parçası ihale ve doküman oluşturma safhasıdır. Şu hususu hiçbir zaman unutmamalıyız ki mevcut mevzuat çerçevesinde de olsa ihaleye nasıl çıkarsak tatbikatta da yönümüzü öyle çiziyoruz. Tatbikat sırasında oluşacak problemleri azaltmak ve sözleşmenin uygulanması sonucunda en güzel ürünü ortaya çıkarabilmek için ihale ve doküman hazırlama safhalarının da kusursuz veya hatasız sonuçlandırılması gerekmektedir. "dedi.

ANTALYA'DAKİ ÇALIŞMALAR

DSİ Antalya 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür ise Türkiye'nin su ve toprak kaynaklarını geliştirmekle yükümlü bulunan DSİ'nin Antalya'daki faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Görev alanı 20 bin 909 kilometrekare olduğunu söyleyen Özgür ; " Antalya'nın yıllık yağış ortalaması 1.073,5 mm olup, Toplam su potansiyeli 15 907,13 hm³'tür. Bu oran Türkiye su potansiyelinin yüzde 7'sine tekabül etmektedir. Bölge Müdürlüğümüz hizmet alanında bulunan Antalya iline bağlı 19 ilçe yer almakta olup 2015 yılı adrese dayalı nüfus sayımına göre 2 288 456 kişi yaşamaktadır. Bölgemiz Türkiye'nin alan olarak yüzde 2,6'sını, Nüfus olarak yüzde 2,90'ünü oluşturmaktadır.

DSİ tarafından inşaatı tamamlanarak işletmeye açılan Toplam 8 adet Baraj ile 316 430 da tarım alanı sulanmaktadır. 22 adet Göletimizle de 76 520 da tarım alanı sulanmaktadır. DSİ tarafından inşaatı tamamlanan toplam 132 adet taşkın koruma, Erozyon ve rusubat kontrol tesisi ile de 481 830 da tarım alanı ve 262 yerleşim yerinde taşkın kontrolü sağlanmıştır." dedi.

BARAJ VE GÖLETLER TARIMIN HİZMETİNDE

Turizmin yanında zirai alanda da önemli merkezlerden biri olan Antalya için sulamanın önemine dikkat çeken Turkay Özgür, 2003-2015 yılları arasında Antalya'da 2 adet baraj ve 16 adet Gölet inşa edildiğini de kaydetti. Özgür şöyle devam etti; " Bu sayede 111 740 dekar araziyi sulamaya açarak vatandaşlarımıza yılda 227 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır.İnşaatı devam eden Gazipaşa Gökçeler Barajı da çiftçilerimizin hasretle beklediği projelerden biridir. Bu baraj ile yılda 10,85 milyon kiloWatt saat enerji üretimi sağlanacaktır. Sulama tesisinin de inşaatının tamamlanması ile birlikte Gazipaşa Ovasında 47.400 dekar arazi suya kavuşacaktır. Yapımı devam eden Küçük Aksu Barajını tamamladığımızda Aksu ilçesi dahil olmak üzere 13 belde taşkınlardan korunacak, yılda 6,06 milyon kiloWatt saat enerji üretimi sağlanacaktır. Barajın inşaatına geçen yıl başladık. Küçük Aksu Barajı Sulaması ile birlikte 44.100 dekar arazi borulu sistemle sulanacaktır. Yine Yapımı devam eden diğer Barajımız Finike Kapıçay Barajı'dır. Bu baraj ile Finike ilçesinde 18.700 dekar zirai araziyi sulayacağız.

Bununla birlikte Kaş Kasaba Kıbrıs Barajı ile Kaş Kasaba Ovasına ait 35.170 dekar zirai arazi sulanacaktır. Diğer taraftan yapımı devam eden diğer bir barajımız ise Yeniköy Barajıdır. Yeniköy Barajı ile Alanya'nın Emişbeleni beldesi, Yeniköy ve Toslak arazilerine ait 12.250 dekar zirai arazi sulanacaktır."

AÇIK KANAL SİSTEMİNDEN BORULU SİSTEME GEÇİŞ

Sulama alanında Antalya'da bir ilk olarak açık kanal sisteminden borulu sisteme geçilen Korkuteli Sulaması Rehabilitasyonu ile Korkuteli İlçesine ait toplam 63.720 dekar zirai arazi, modern sulama imkanına kavuştuğu bilgisini paylaşan Turkay Özgür, inşa edilen Dim Barajı ile yılda 47,3 milyon m³ içme suyunun Alanya ilçe merkezine iletilerek ilçenin 2045 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacının karşılanması için 13,5 km'lik isale hattı ile içmes uyu arıtma tesisinin inşaatının devam ettiğini söyledi.

ANTALYA KENT MERKEZİ İÇME SUYU İHTİYACI

Antalya şehir merkezinin 2045 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşılamak için inşaatı devam eden Karacaören 2 Barajı ve İsale Hattı hakkında da bilgi veren Özgür, inşaatı devam eden tesisler tamamlandığında 43 km'lik isale hattı ile Antalya şehir merkezine yılda 166,5 milyon m³ içme suyu sağlanacağını kaydetti. Antalya için hayati değer taşıyan bir diğer konunun da taşkınlar olduğunu söyleyen Özgür " Tamamladığımız 53 adet taşkın koruma tesisleri ile Antalya şehir merkezi, 71 meskün mahal ve 100 991 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. Aksu Çayı Taşkın Koruma Projesi ile Aksu İlçesi sınırları içerisinde Aksu Çayı'nın denize kadar olan bölümünde, kolları ile birlikte yaklaşık 70 km'lik kısmında sedde, taş tahkimat, köprü ve dere ıslah çalışması yapılmaktadır. Bu proje ile Aksu İlçesi, civar köyleri, tarım arazileri ve turizm alanlarına ait 105.750 dekar sahanın taşkın kontrolü sağlanacaktır. Çalışmalar hızla devam etmektedir." dedi.

ENERJİ YATIRIMLARI

Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için mevcut kaynaklardan elektrik üretimi teşvik edildiğini, bu amaçla boşa akan derelerin üzerine kurulan Hidroelektrik Santrallerle Elektrik Üretilmeye başlandığını ifade eden Özgür bu sayede Elektrikte dışa bağımlılığı ortadan kaldırmayı hedefledikleri bilgisini paylaştı. Bu amaçla Antalya'da inşaatı tamamlanmış olan 22 adet HES tesisi ile 842,28 MW Kurulu gücünde 2 milyar 791,11 milyon kWh enerji üretildiğini hatırlatan Özgür, inşaatı devam eden 5 adet HES tesisi ile de 81,46 MW Kurulu gücünde 330,3 milyon kWh enerji üretileceğini sözlerine ekledi.

Toplantı 13 Şubat tarihinde sona erecek.

DSİ “İhale Ve Tatbikat Semineri” Antalya’da Başladı

DSİ “İhale Ve Tatbikat Semineri” Antalya’da Başladı

DSİ “İhale Ve Tatbikat Semineri” Antalya’da Başladı

DSİ “İhale Ve Tatbikat Semineri” Antalya’da Başladı

DSİ “İhale Ve Tatbikat Semineri” Antalya’da Başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim