• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Dr. Yılmaz: İzmir kentsel dönüşümde yavaş ilerliyor

Dr. Yılmaz: İzmir kentsel dönüşümde yavaş ilerliyor
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma...

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Salih Yılmaz, İzmir'de yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarının yeterli olmadığını söyledi. İzmir'de, depreme dayanıksız yapı stoğuna sahip, zemini sıkıntılı bölgelerin olduğunu belirten Dr. Yılmaz, İzmir'in kentsel dönüşümde yavaş ilerlediğini ifade etti.

İzmir'deki problemin diğer şehirlere oranla daha büyük olduğuna dikkat çeken Yılmaz, kentsel dönüşüm konusunda çok ciddi teşvik ve vergi avantajları sağlandığını vurguladı. Binası depreme dayanıklı olan vatandaşlara da ek teşvikler verilebileceğini kaydeden Yılmaz, "Deprem sigortasında, depreme dayanıklı ya da dayanıksız ayrımı yapılmadan her binaya aynı prim yükleniyor. Örneğin kaza riski daha yüksek olan sürücüler daha çok kasko öderler. Depreme dayanıklı binaların prim yükü azaltılırsa, bu da vatandaş için ayrı bir teşvik edici unsur olur." dedi.

"GECEKONDU SORUNU YERİNDE DURUYOR"

Yılmaz, yıllardır şehrin gecekondu sorununun yerinde durduğunu ifade ederek, "Kentsel dönüşüm daha çok gecekonduları dönüştürme şeklinde yol alıyor. Kentsel dönüşümde bir iki katlı binaları yıkıp, yerine imar planları el verdiğince çok katlı binalar yapmak şeklinde bir yaklaşım gelişti. Asıl problemli olan sahil bölgeleri yerinde duruyor. Gecekondu da problem ama onlar az katlı binalar. Asıl büyük can kayıplarını, yüksek katlı binaların olduğu bölgelerde bekliyoruz. Buralarda yapılan bir şey yok. İzmir, yapılaşma olarak da çok sıkışmış durumda. Sahil şeridinin etrafı dağlarla çevrili ve dar bir bölgede yapılaşma oluyor. Bu anlamda kentsel dönüşümü planlamak da çok zor. Devletin bu konuda ciddi bir iradesi var. İnşallah bir an önce hayata geçer." diye konuştu.

"GÖKDELENLER BÖLGESİ YANLIŞ SEÇİM"

İzmir'in yeni "Kent Merkezi" olarak planlanan Bayraklı ilçesinin zeminine de dikkat çeken Yılmaz, bölgenin kötü bir zemin profili olduğunu belirtti. Yılmaz, bunun, "Gökdelenler Bölgesi" olarak anılan Bayraklı'ya yapılan tüm yapıların kötü olduğu anlamına gelmediğine de işaret ederek, "Gökdelen tasarımı üst düzey mühendislik gerektirir. Temenni ediyorum ki bu yapılar için üst düzey hizmet alındı. Depreme dayanıklılığı anlamında yapı denetimi kanunu çerçevesinde ciddi analizler, denetimler yapılmıştır. Ancak seçilen bölge, zemin olarak çok kötü. Ekonomik sebeplerle, merkezi olması açısından seçilen bu bölge yerine, şehrin başka bir alanı seçilseydi daha iyi olabilirdi." diye ifade etti.

"RADIUS PROJESİ GEÇERLİLİĞİNİ KAYBETTİ"

İzmir'de meydana gelebilecek deprem zararlarının tespitini ve bu zararların azaltılmasına yönelik tedbirlerin belirlenmesini içeren, 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi tarafından hazırlanan "Radius" projesine de değinen Doç. Dr. Yılmaz, "O günden bugüne o çalışmanın geçerli olduğunu söylemek mümkün değil. Çünkü bina stoğu çok değişti. Boş arsalara yapılan yeni binalar ve bu konuda gelişen yeni bilimsel teknikler var." dedi.

"SAHİL BANDI TEHLİKEDE"

Özellikle sahil şeritlerindeki ve körfeze yakın dolgu bölgelerdeki binaların durumunun daha tehlikeli olduğuna işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bunun, genel olarak Türkiye'deki binaların ortak problemi olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Yılmaz, şöyle dedi: "Özellikle sahil bölgesindeki pek çok binada beton dayanımları kötü olduğu için binaların demirleri paslanmış durumda. Beton kötü olunca, zamanla demir de eriyor. Betonu kötü, demiri paslanmış bir binada kendinizi güvende hissedebilir misiniz?"

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim