• BIST 8733.74
  • Altın 2240.593
  • Dolar 32.3341
  • Euro 35.1122
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

Dr. Taşbaş: "Mevsim geçişlerinden en çok çocuklar etkileniyor"

Dr. Taşbaş: "Mevsim geçişlerinden en çok çocuklar etkileniyor"
Medicana Konya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd.

Medicana Konya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Zeynel Abidin Taşbaş, mevsim geçişlerinde hastalıkların artığını belirterek, yetişkinlere oranla çocukların hastalığa yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu söyledi.

Ani ısı değişikliklerinin hastalıkları beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Zeynel Abidin Taşbaş, mevsim geçişlerinde hastalığa yakalanmanın daha fazla olduğunu söyledi. Mevsim geçişlerinde özellikle bağışıklıkları tam gelişmemiş çocukların daha savunmasız olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Taşbaş, "Mevsim geçişlerinde hastalık yapan mikropların doğada yayılımları artar. Bir sıcak bir soğuk olan değişken hava koşulları kişilerin bağışıklık sistemlerini zayıflatır. Zayıf bağışıklık sistemi de hastalıklara karşı zemin hazırlar. Çünkü güçlü bağışıklık sistemi, bizi hastalıklara neden olan mikroorganizmalara karşı korur ve onlarla savaşır. Bağışıklık sistemi zayıfladığında bu savaşta başarısız olunduğu için mikroplar hastalıklara yol açar" dedi.

"Rüzgarlı ve yeşil alanlarda, tozlu zeminlerde bulunmamaya özen gösterilmesi gerekir"

Yrd. Doç. Dr. Taşbaş, sonbaharda rüzgarların artması, ilkbaharda ise polenlerin her yere savrulmasının hastalıklara neden olduğunu ifade ederek, "Alerjik bünyeli bebeklerde ve çocuklarda; astım, saman nezlesi, cilt lezyonları gibi klinik semptomların oluşmasına sebep olur. Bu dönemlerde koruyucu ilaçların kullanılması, rüzgarlı ve yeşil alanlarda, tozlu zeminlerde bulunmamaya özen gösterilmesi gerekir. Unutulmaması gereken nokta, erişkin ve çocuklarda sadece burun akıntısı ile kendiliğinden geçebilen grip nezle gibi virütik hastalıkların, bebeklerde bronşiolit ve zatürre yapıp solunum, kalp yetmezliğine kadar gidebilen tablolara neden olabilmesidir" diye konuştu.

"Mevsim geçişleri ile birlikte sık görülen hastalıklardan biri kulak enfeksiyonu"

Mevsim geçişleri ile birlikte sık görülen hastalıklardan biri de kulak enfeksiyonu olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Taşbaş, "Çocuklarda kulak ile boğaz arası östaki borusu daha kısa olduğundan, boğaz enfeksiyonu bile, rahatça kulağa atlayabilir. Odanın nemlendirilmesi, burnun gerektiğinde serum fizyolojiklerle açık tutulması ve boğaz enfeksiyonu durumunda kulakların incelenmesi, ihmal edilmemesi gereken, olası komplikasyonları azaltır" şeklinde konuştu.

Mevsim geçişlerinde korunma yollarından bahseden Yrd. Doç. Dr. Taşbaş, "En iyi koruma sağlıklı beslenmektir. bebekler için anne sütü en iyi koruyucu olduğudur. Sağlıklı beslenmek ve mevsiminde sebzeleri tüketmek ve vitamin yönünden bol gıdalar almak , hastalıklara karşı en iyi korunma yöntemidir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bağışıklık artırıcıları özellikle salgın dönemlerinde kullanmak çok yararlıdır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim