• BIST 9706.07
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Dr. Şen: “Grip Kapıdan İçeri Girdi”

Dr. Şen: “Grip Kapıdan İçeri Girdi”
Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen, mevsimsel grip hastalığının artık kapıdan içeri girdiğini, özellikle çocuklar ve 65 yaş üzerindekilerin...

Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen, mevsimsel grip hastalığının artık kapıdan içeri girdiğini, özellikle çocuklar ve 65 yaş üzerindekilerin risk grubunda olduğunu belirterek, "Grip aşısı yaptırmanın tam zamanı" dedi.

Dr. Gürbüz Şen, yazılı bir açıklama yaparak, gribe karşı halkı uyardı. "Grip artık kapıdan içire girdi" diyen Dr. Şen, Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, tüm Türkiye'de grip vakaları görülmeye başlandığını ifade etti. Poliklinik uygulamaları sırasında sıklıkla grip vakaları görmeye başladıklarına dikkat çeken Şen, "Yaygın kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, şiddetli öksürük, baş ağrısı, yüksek ateş, göğüste yanma hissi ve ağrı ile gelen vakalarda sık gördüğümüz bulgular" ifadelerini kullandı.

"GRİP HASTALIĞINDA ANTİBİYOTİK KULLANIMININ YERİ YOKTUR"

Grip virüsünün hastalık belirtileri başlamadan birkaç gün önce ve belirtiler başladıktan sonra 4-5 gün boyunca bulaştırıcılığı olduğunu bildiren Şen, çocuklarda ise bulaşıcılığın 10 günden fazla sürebildiğini kaydetti. Daha önce benzer bir virüs ile karşılaşmış veya aşılanmış kişilerin ciddi grip hastalığı geçirme olasılığının daha düşük olduğunu aktaran Dr. Şen, hastalığın bulaşmasının önlenmesi ve gribe yakalananların tedavisi açısından yatak istirahatinin çok önemli olduğunu vurguladı. Grip belirtilerini taşıyanları, mutlaka aile hekimine başvurmalarını isteyen Şen, halkı antibiyotik konusunda da uyararak, şunları kaydetti:

"Hastalığın erken aşamasında uygulanacak antiviral tedavi de önemlidir. Grip hastalığında antibiyotik kullanımının yeri yoktur. İkinci bir enfeksiyon eklendiğinde gerekirse doktor kontrolünde antibiyotiğe başlanmalıdır. Erken dönemde antiviral tedaviye başlanabilir."

"GRİP AŞISI OLMANIN TAM ZAMANI"

Risk grubunda olan herkesin grip aşısı yaptırabileceğine işaret eden Şen, "Ancak, 65 yaşından büyük kişiler, şeker, astım, kronik akciğer, kronik kalp ve damar sistemi hastaları ile bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı-hemoglobinopati-kanser hastaları-immünsüpresif ilaç kullananlar), bakımevi, huzurevi gibi ortamlarda yaşayanlar ve renal disfonksiyonu (böbrek fonksiyon bozukluğu) olanlara her yıl mutlaka grip aşısı yaptırmasını öneriyorum. 6 aydan küçük bebekler, yumurtaya karşı anafilaktik tarzda (yumurta yediğinde şoka girenler) alerjisi olanlar ile gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde olanlar ise grip aşısı yaptırmamalıdır. Grip özellikle küçük çocuklar, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, kalp, şeker, kanser, akciğer gibi kronik hastalığı olanlar için ciddi bir hastalıktır. Bu kişilerde gribe bağlı istenmeyen etkiler görülme sıklığı daha fazladır. Gribe bağlı ölüm hızı hastalık geçirenlerde binde 0,5-1 arasındadır. Gribe bağlı ölümlerin yüzde 80-90'ından fazlası 65 yaş ve üzerindeki kişilerde görülmektedir. Yüksek risk grubunda olan bu grubun mutlaka her yıl aşılanmasını öneriyorum. Eğer Eylül, Ekim ve Kasım aylarında grip aşısı yaptırmadıysanız aşı olmanın tam zamanı. Grip aşısı olduktan sonra bağışıklığın 1-2 hafta içerisinde ortaya çıkacağını da unutmayalım" dedi.

Grip aşısının sadece grip virüsünün neden olduğu grip hastalığını önlediğinin, diğer virüslerin neden olduğu soğuk algınlığını ise önlemediğinin altını çizen Şen, şöyle devam etti: "Grip aşısı yılda bir kez uygulanır. 9 yaşından küçük ve ilk kez grip aşısı olacak çocuklar 4 hafta arayla iki kez, 6 ay-3 yaşına kadar çocuklarda grip aşısı yarım doz (0.25 ml) uygulanmalıdır. Grip virüsü sık sık yapısını değiştirdiği için tek bir kez aşılanmak hastalığa karşı bizleri ömür boyu korumaz. Bu nedenle her yıl yeniden aşılanmalıyız. Gribe bağlı en sık görülen komplikasyonu devamında zatürre gelişmesidir. Genelde bakteriyel etkenle oluşan zatürrelerde tedavi şansı yüksektir. Ancak, grip virüsüne bağlı gelişen zatürrelerde tablo çok ağır seyreder ve ölüm oranı yüksektir. Bebekler, çocuklar ve adelosanlar gribe yakalandıklarında aspirin kullanmamalıdır. Kullanılması durumunda reye sendromu adı verilen çocuklarda ciddi kusma ve komayla seyreden ciddi ölümcül bir hastalığa neden olabilir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim