• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Dr. Şen: “Aile Hekimliğinde Yabancı Doktor Uygulamasından Vazgeçilmeli”

Dr. Şen: “Aile Hekimliğinde Yabancı Doktor Uygulamasından Vazgeçilmeli”
Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) Başkanı Dr. Gürbüz Şen, Sağlık Bakanlığı'nın kamuda yabancı doktor uygulamasının, İstanbul'da 50 yabancı...

Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) Başkanı Dr. Gürbüz Şen, Sağlık Bakanlığı'nın kamuda yabancı doktor uygulamasının, İstanbul'da 50 yabancı doktorun aile hekimi olarak görevlendirilmesiyle başladığını belirterek, "Aile hekimliğinde yabancı doktor uygulamasından vazgeçilmelidir" dedi.

MAHDER Başkanı Dr. Şen, yaptığı açıklamada, yabancı doktorların aile hekimi olarak göreve başlatılmalarını eleştirdi. Sağlık Bakanlığı'nın uzun süredir dillendirdiği kamuda yabancı doktor uygulamasının hayalden gerçeğe dönüştüğünü vurgulayan Dr. Şen, İstanbul'da aile hekimi olarak 50 yabancı doktorun göreve başlamasıyla kamuda yabancı doktor döneminin de başladığını kaydetti. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun açıklamalarına göre, bu sayının daha da artacağını dile getiren Şen, "Milli uçak, milli gemi, milli helikopter, savunma sanayi ve teknolojide milli projeler üretilirken, peki neden kamuda yabancı doktor hayranlığı? Aile hekimliği gibi anne karnından ölümüne dek, öldükten sonra da ailesinin yanında olarak kendisine kayıtlı kişiyi takip eden bir hekimin milli olması gerekmez mi? Çat-pat Türkçe öğrenen, hızlı bir şekilde YÖK tarafından denklik verilen yabancı doktorlara neden bu ilgi?" diye sordu.

Acillerde ve diğer kamu kurumlarında çalışan hekimlere aile hekimliği için muvafakat zorunluluğu getirilirken, yabancı doktorların bu kadar kolay aile hekimliğine başlatılmasının doğru olmadığını kaydeden Dr. Şen, "Yabancı doktorlar ülkemizde aile hekimi olmak isteyen yeni mezun, acillerde çalışan ve diğer hekimlerden çok daha kolay aile hekimi olabilmektedirler. Aile hekimliği sosyokültürel açıdan da kendisine kayıtlı kişilere hizmet vermektedir. Yabancı doktorların sosyokültürel, biyo-psiko-sosyal açıdan kendine kayıtlı vatandaşlarımızı takip etmesi nasıl mümkün olacaktır? Yabancı doktorlar çat-pat bildiği Türkçe ile biyo-psiko-sosyal yaklaşımı nasıl sergileyecekler?" ifadelerini kullandı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, ciddi sağlık problemleri yaşadığı zor günlerinde "Beni Türk hekimlerine emanet ediniz" dediğini anımsatan Şen, şunları kaydetti: "Savunma sanayinde, teknolojide, otomobilde milli seferberlik ilan edilirken, Bakanlığımızın kamuda yabancı doktor hayranlığı nedendir? Ülkemizde tek bir gün çalışmadan aile hekimliğine bu kadar kolay geçebilen aile hekimliğinde yabancı doktor uygulamasından vazgeçilmelidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim