• BIST 9079.97
  • Altın 2302.765
  • Dolar 32.318
  • Euro 35.0939
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Dr. Kurca: Çağımızın sessiz tehlikesi verem hastalığı

Dr. Kurca: Çağımızın sessiz tehlikesi verem hastalığı
Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. İsmail Kurca, verem hastalığının insanlık tarihi boyunca ölümlere ve sakatlıklara neden olan en...

Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. İsmail Kurca, verem hastalığının insanlık tarihi boyunca ölümlere ve sakatlıklara neden olan en önemli hastalıklardan biri olduğunu belirterek, çağın sessiz tehlikesinin verem hastalığı olduğunu söyledi.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. İsmail Kurca, yaptığı açıklamada verem hastalığının önemine değinerek, 6-12 Ocak tarihinin "Verem Eğitimi ve Propangadası Haftası" olarak kutlandığını belirtti. Kurca, "Dünya tarihi boyunca en çok insan ölümüne neden olmuş bu hastalık henüz yok edilememiştir, özellikle doğu Asya ve Afrika'da sık görülen verem hastalığı öldürmeye ve sakat bırakmaya devam etmektedir. Son 50 yılda geliştirilen ilaçlar sayesinde hastalığı tedavi etmek mümkündür. İlacı düzenli kullanan 100 hastadan 95'inden fazlası tamamen tedavi olur. Kullanılan ilaçlar ucuzdur, hatta ülkemizde sağlık sigortasına bakılmaksızın tamamını devlet karşılamaktadır. Buna rağmen dünya genelinde yılda yaklaşık 9 milyon hasta ortaya çıkmakta ve 1,3 milyon insan verem hastalığından ölmektedir." dedi.

Vereme erken tanı koymanın, hastanın daha hızlı iyileşmesi ve etrafındaki sağlıklı kişilere mikrobu bulaştırmaması açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Kurca, şunları kaydetti: "Bunun için hastalanan kişinin verem hastalığından şüphelenmesi gerekir. Öksürük, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, halsizlik gibi yakınmalar veremi düşündürmelidir. Özellikle antibiyotik tedavisi ile bu yakınmalar geçmezse verem hastalığı düşünülmelidir. Bu durumda bir göğüs hastalıkları uzmanı ya da bir toplum sağlığı merkezi tüberküloz birimine başvurulmalıdır. Akciğer röntgen filmi de tüberkülozu akla getirir. Balgamda verem mikrobu gösterilince tanı kesinleşir. Bu nedenle iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikâyetleri olan vatandaşlarımızın verem açısından kontrollerini yaptırması için en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi büyük önem arz etmektedir. 2013 yılında dünya genelinde 9 milyon yeni vaka ve 1,5 milyon tüberkülozdan ölüm olduğu tahmin edilmektedir."

Yozgat ve ilçe devlet hastanelerinde röntgen cihazlarını yenilediklerini kaydeden Dr. Kurca, verem tanısı koymada röntgen cihazlarının son derece önemli olduğunu kaydetti. Kurca, "Yozgat ilimizde ilçe hastanelerimizde dahil röntgen cihazlarımızı yeniledik, yeni dijital röntgen cihazlarıyla hizmet vermekteyiz. Dijital röntgen, günümüzde ulaşılmış olan en son teknoloji sistemidir. Dijital röntgende ise görüntüler filme değil, bilgisayar üzerine kaydedilir, hastalar daha düşük dozda X-ışınları almış oluyor. Ayrıca bilgisayar ortamındaki görüntüler üzerinde ayrıntılı değerlendirmeler yapılabilmektedir. Verem tanısı koymada dijital röntgen cihazlarının etkin olduğu ise tartışılmaz bir gerçektir. Sağlık ihmale gelmez." diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim