• BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Dr. Kemik: “Sağlıklı Bir Yaşam İçin Kalbinizi Koruyun”

Dr. Kemik: “Sağlıklı Bir Yaşam İçin Kalbinizi Koruyun”
Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan kalp ve damar hastalıklarını önlemenin,...

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan kalp ve damar hastalıklarını önlemenin, sağlıklı ve yeterli beslenmek, fiziksel aktivite, stresi kontrol altına almak, sigara ve alkolden uzak durmaktan geçtiğini belirtti.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, 11-17 Nisan tarihlerini kapsayan "Kalp Sağlığı Haftası" dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak, vatandaşlara "Sağlıklı bir yaşam için kalbinizi koruyun" çağrısı yaptı. Dünyada eğitim ve gelir düzeyindeki yükselme, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bulaşıcı hastalıkların kontrolü gibi etkenlerin beklenen yaşam süresinin artmasını sağladığını belirten Dr. Kemik, "Yaşam süresinin uzaması istenen bir şey olmakla birlikte, paralelinde bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların görülme sıklığında artış meydana getirmiştir. Kardiyovasküler hastalıklar önlenebilir hastalıklar grubundandır. Dünya Sağlık Örgüt, kan basıncı, obezite, kolesterol ve sigara içiminin kontrolü ile kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığının yarıya indirilebileceğini belirtmektedir. Kalp sağlığı için belirli önlemlerin alınması, özellikle çocuklara erken yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam alışkanlıklarının kazandırılması, onların uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmelerini sağlayacaktır" dedi.

Kalp ve damar hastalıklarında görülen şikayetleri de aktaran Kemik, "Genel olarak kalp hastalarında görülen en sık şikayetler göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıları, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik, eklem ağrılarıdır. Bu şikayetleri olan kişi en kısa zamanda hekime başvurup gerekli kontrolünü yaptırmalıdır" ifadelerini kullandı.

"SAĞLIKLI VEYETERLİ BESLENİN"

Kalp ve damar hastalıklarının risk faktörlerini, yaş ve cinsiyet, birinci derece akrabalarda kalp ve damar hastalık öyküsü, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, stres, aşırı kilo, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet olarak sıralayan Kemik, kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenler hakkında da şu bilgileri verdi: "Sağlıklı ve yeterli beslenmeli. Özellikle 5-15 yaş grubunda görülen bademcik iltihapları tedavi edilmediği taktirde, romatizmal kalp hastalıklarına neden olabileceği için üst solunum yolu enfeksiyonlarının erken tanı ve tedavisiyle ileride oluşabilecek kalp hastalıklarından korunulmalı. Fiziksel aktivite artırılmalı. Sigara ve alkol gibi zararlı maddelere "hayır" denmeli. Stres faktörü kontrol altına alınmalı. Sağlıklı vücut ağırlığı korunmalı. Kan basıncı kontrol altında tutulmalı. Kan değerleri ölçümünü düzenli olarak yaptırılmalı."

Gençlik ve erişkinlik döneminde sağlığa yapılan yatırımların, gelecekte kalp ve damar hastalıklarından korunmayı sağlayacağını vurgulayan Kemik, "Kalbinizi korumak ve sağlıklı bir yaşam tarzı seçmek sizin elinizde. Tüm halkımızın Kalp Sağlığı Haftasını kutlar, sağlıklı günler dilerim" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim