• BIST 9473.71
  • Altın 2495.182
  • Dolar 32.5987
  • Euro 34.8369
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Dr. Güven: "Menopoz Döneminde Beslenme Önemli"

Dr. Güven: "Menopoz Döneminde Beslenme Önemli"
Menopoz döneminde beslenmenin önemine dikkat çeken Dr. Alanur Güven, "Menopoz döneminde östrojen hormonu azalır ve vücut ayak uydurmak için çeşitli adaptasyon...

Dr. Alanur Güven, menopozda beslenme hakkında bilgi verdi.

Menopoz döneminde beslenmenin önemine dikkat çeken Dr. Alanur Güven, "Menopoz döneminde östrojen hormonu azalır ve vücut ayak uydurmak için çeşitli adaptasyon süreçlerine girer. Bu sürece beslenme düzeni ile ayak uydurmak oldukça önem teşkil etmektedir. Menopozun belirtileri; düzensiz adet, sıcak basması ve gece terlemesi, uykusuzluk, yorgunluk, baş ağrısı, vajinada kuruma, deride kuruma, sık sık idrara çıkma ve idrar tutamama problemleri ve sık vajinal ya da üriner enfeksiyonlardır" ifadelerinde bulundu.

"MENOPOZ DÖNEMİNİN SAĞLIKLI BİR SÜREÇ OLABİLMESİ İÇİN BESLENMEYE DİKKAT EDİLMELİ"

Menopoz döneminin, tıpkı gebelik dönemi gibi olduğu söyleyen Dr. Güven, "Menopoz dönemi, beslenmeye önem gösterilmesi gereken bir dönemdir. Kilo almaya müsait olan bedeni, sağlıklı ve dengeli tutmak, yüksek tansiyon ve kemik erimesi gibi ciddi hastalıklardan korunmak için önem teşkil eder. Menopoz döneminde olan kadınların, duruma uygun bir prosedür ile beslenmesi gerekir. Ancak bu prosedür, her kadın için aynı değildir. Kişiye özgü hazırlanacak olan beslenme programında, kadının hastalıkları, fiziksel özellikleri, risk taşıdığı hastalıklar gibi faktörler göz önünde bulundurulmalı ve buna uygun bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır" dedi.

"MENOPOZ DÖNEMİNDE İDEAL VÜCUT ÖLÇÜSÜNE ULAŞILMALIDIR"

Bu sürecin kilo almaya müsait bir süreç olduğunu belirten Dr. Güven sözlerine şu şekilde devam etti;

"Menopoz sürecinde, hasta ideal ölçüsüne ulaşmalıdır. Bu sayede kalp krizi riski ve kemik erime riski azaltılacaktır. İdeal kiloya ulaşma için beslenme düzeninin yanında mutlaka egzersiz de yapılmalıdır. Beslenme düzeninde yağ dengesine de özen gösterilmelidir. Doymuş yağ oranı en fazla yüzde 7 olmalıdır. Trans yağ asitleri ise beslenme düzeninde yüzde 1'lik kısmı kapsamalıdır. Balık tüketimi her yaşta olduğu gibi menopoz döneminde de oldukça önemlidir. Omega-3, kemik ve eklem hastalıklarına karşı, bilişsel işlev ve kan lipitleri için oldukça önemlidir."

"POSADAN ZENGİN BESİNLER TÜKETİLMELİ"

Posanın bir karbonhidrat çeşidi olduğunu, koruyucu ve tedavi edici özelliklerinin bulunduğunu ve kötü kolestrolün düşmesine yardımcı olduğunu belirten Dr. Alanur Güven, "Kan şekerini dengeleyen posadan zengin içerikler; diyabet kanser ve koroner kalp hastalığı için tedbir mahiyetindedir. Sebze ve meyveler tampon işlevi görür ve kemik kaybını azaltırlar. Sebze tüketimi ya da bitkisel kaynaklı protein tüketimi, kemikte oldukça çok mineral yoğunluğu ile yakından alakalıdır. Menopoz dönemindeki kadınlarda beslenme düzeni, toplam proteinin yüzde 25-30'u hayvansal kaynaklı, yüzde 70-75'i bitkisel kaynaklı olacak şekilde düzenlenmelidir. Düşük protein temin edilirse, idrarda kalsiyum atımı artar" dedi.

"MENOPOZ DÖNEMİNDE DOĞRU BESLENİLMELİ"

"Beslenme düzeninde mineral ve vitamin içeriği kesinlikle eksik olmamalıdır" diyen Dr. Güven "Her öğün için; süt grubu, et grubu, yumurta-kuru baklagiller, taze meyve-sebzeler kişinin ihtiyacına göre yeterli oranlarda tüketilmelidir. Fast food tarzı besinlerden kaçınmak ve sağlıklı gıdalara ağırlık vermek, metabolik hızın dengede kalmasını sağlayacaktır. Basit şekerler, abur cuburlarda ve asitli içeceklerde de bulunan, vücuda oldukça zararlı şekerlerdir. Şeker ihtiyacı; meyve ve sebzelerden karşılanmalıdır" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim