• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Dr. Cengiz; "Sigara Ve Alkolden Uzak Durun, Ömrünüz Uzasın"

Dr. Cengiz; "Sigara Ve Alkolden Uzak Durun, Ömrünüz Uzasın"
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Onur Cengiz, Yeşilay Haftası nedeniyle bilgilendirmede bulundu.

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Onur Cengiz, Yeşilay Haftası nedeniyle bilgilendirmede bulundu.

Her yıl Mart ayının ilk haftasının Yeşilay Haftası olarak belirlenmesi sebebiyle, Medical Park Uşak Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr.Onur Cengiz açıklamada bulundu. Cengiz, başta sigara olmak üzere bütün içki ve uyuşturucu maddelerin vücuttaki neredeyse tüm organlara sayısız zararı olduğunu vurgulayarak şunları belirtti; "Ara sıra kullanımla başlayan bu zararlı maddeler, zamanla bağımlılığa neden oluyor ve pek çok hastalığı da beraberinde getirebiliyor. Sigara ve alkol tüketimi bağışıklık sistemini zayıflatan ve hastalıklara karşı savunmasız bırakan başlıca nedenlerdir. Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam süresi için bu zararlı ikiliyi hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor." Dedi.

DİYABETTEN KANSERE PEK ÇOK HASTALIĞI TETİKLİYOR

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Onur Cengiz çalışmalar, sigaraya erken yaşta başlamanın hastalıklar oluşması açısından en önemli nedeni olduğu gösterdiğini belirtirken, sigara tüketimi başta akciğer, ağız, pankreas olmak üzere birçok kanser türünün en önemli sebebi olduğunu söyledi. Cengiz; "Sigara içmek, vücudun insülin salgılamasını yok ederek zamanla şeker hastalığına yol açabilmektedir. Sigara; akciğer, meme, pankreas, mesane ve kolon kanseri riskini artırmaktadır. Sigara tüketimi kadar toplumumuzda yaygın olmayan ve bağımlılığın çok daha nadir olduğu aşırı alkol tüketimi de karaciğer hücrelerinde yağlanmaya, siroz hastalığına sebep olabilmektedir. Siroz oluşmadan yağlanma safhasında alkolün kesilmesi hastayı koruyabilmektedir. Ancak siroz denilen karaciğer yetmezliğinin son safhasına gelen hastalarda karaciğer nakli gerekli olmakta, nakil yapılamayan hastalar ise maalesef kaybedilmektedir. Dışarıdan gelecek zararlı maddeleri zararsız hale getirmeye uğraşan karaciğer, alkolü zararsız hale getirmek için fazla çalışır ve zamanla yorularak görevini yerine getiremez duruma gelebilir. Siroz, özellikle batı ülkelerinde ölümcül hastalıklar arasında ilk 10'da yer almaktadır. Nedeni büyük ölçüde alkol tüketimi olarak belirlenmiştir. Alkol nedeniyle oluşan sirozun kesin tedavisi ancak alkolü tamamen bırakabilmiş hastalarda uygulanabilen karaciğer nakli yolu ile olabilmektedir. Alkolden tamamen vazgeçmek ve vedalaşmak şarttır. Günde 40 gr dan fazla uzun süre alkol alan bir erkek karaciğer sirozu tehlikesi altındadır. Kadında ise bu miktarın 20 gr olması yeterlidir." İfadelerine yer verdi.

KARACİĞERİNİZİN DOSTU YEŞİL VE SARI SEBZELER

Uzm.Dr.Onur Cengiz, sağlıklı bir karaciğer için almamız gereken önlemleri şöyle sıraladı; "Fazla kilolarınızı verin. Alkole sınır getirin. Akdeniz tipi beslenmeyi benimseyin. Düzenli ve dengeli egzersiz yapın. Enfeksiyonlardan korunun. Hepatit A ve Hepatit B gibi aşı ile tam korunmanın mümkün olduğu hastalıklar için kan tahlillerinizi yaptırarak gerekli olursa aşınızı yaptırın. Gereksiz yere ilaç kullanmayın" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim