• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

Dr. Bakmaz organ nakli hakkında merak edilenleri anlattı

Dr. Bakmaz organ nakli hakkında merak edilenleri anlattı
Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Ufuk Bakmaz, organ bağışının yapılabilecek en...

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Ufuk Bakmaz, organ bağışının yapılabilecek en büyük iyiliklerden biri olduğu söyledi. Bakmaz, hastanın beyin ölümü gerçekleştikten sonra kalbi durana kadar ki sürecin organ bağışı için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekti.

Organ Nakil Koordinatörü Dr. Ufuk Bakmaz, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla bir alışveriş merkezinde organ nakli ile ilgili söyleşi gerçekleştirdi.

Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya kadavradan alınan sağlam organın naklinin yapılarak hastanın tedavi edilmesine "organ nakli" denildiğini ifade eden Bakmaz, organ nakillerinin; canlıdan veya kadavradan olmak üzere ikiye ayrıldığını vurguladı.

Bakmaz, kadavradan nakillerin; yoğun bakımda tedavi edilirken beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organlarının bağışlanması sonucunda gerçekleştiğini anlatarak, hastanın eşi veya yakın akrabalarının veya etik kurul kararıyla akraba olmayanların organ bağışı yapması sonucu yapılan nakillerin ise canlıdan nakilleri oluşturduğunu kaydetti. Dr. Ufuk Bakmaz, "Böbrek, karaciğer hem canlıdan hem de kadavradan nakil yapılabilen organlardır. Kemik iliği canlıdan nakil yapılan dokudur. Bahsi geçen organ ve dokular haricindeki nakiller ise sadece kadavradan yapılabilir" diye konuştu.

Dr. Bakmaz, Türkiye'deki organ nakli konusunda dünyadaki durumunu da şu ifadelerle değerlendirdi:

"Ülkemiz organ nakli konusunda başarılı ülkelerden biridir. Çok iyi hekimlerimiz çok iyi sağlık hizmeti veren hastanelerimiz bulunmaktadır. Özellikle dünyada canlıdan organ naklini en fazla yapan ülkelerden biriyiz. Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Haberal hocamız bu konuda öncü. Hocamız Türkiye'de ilk organ naklini gerçekleştirmiştir. Organ naklinde birçok ilklere imza atmış ülkemizde organ nakli konusunda herhangi bir yasa yokken ilgili yasaların çıkartılmasını sağlamıştır. Ülkemiz geçen ilk 10 senede organ nakli konusunda çok aşama kaydetmiştir. Ama maalesef ki bağışlar yetersizdir. Beyin ölümünden dolayı elde edilen kadavralardan ailelerin çoğu bir takım yanlış düşüncelerden dolayı organ bağışını kabul etmemektedir. Toplumumuzun bu konuda daha bilinçli olması gerekiyor. Kişinin organ bağışlama fikrine henüz yaşarken sıcak bakması çok daha önemlidir. Hayatını kaybeden bir insan birçok insana sağlıklı bir hayat armağan edebilir."

Organ Nakil Koordinatörü Dr. Ufuk Bakmaz, organ naklinin, tıbbın en gelişmiş ve ileri konularından olduğunu vurgulayarak, "Bazı hastalıkların tek tedavi şansıdır. Nakil sonrası hastaların hayat kalitesi ve ömrü uzar. Nakilden sonra hastalar çalışabilir, evlenebilir, çocuk sahibi olabilir. Kişilerin hastalıktan kurtulup üretken hale gelmeleri ülke ekonomisine de katkı sağlar. Organ bağışı; kişinin hayatta iken kendi iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başkalarının tedavisi için kullanılmak üzere izin vermesidir" diye konuştu.

Akıl sağlığı yerinde, 18 yaşını geçmiş her bireyin bağış yapabileceğini söyleyen Bakmaz, "Size en yakın aile sağlığı merkezleri, tüm kamu ve özel hastaneler, sağlık müdürlüklerine giderek organ bağışında bulunabilirsiniz. Burada kişiye bir form doldurulup organ bağış kartı verilmektedir. Daha sonra bu bilgiler Türkiye Organ ve Doku Bağış Sistemi'ne kaydedilmektedir" şeklinde konuştu.

İslam dininin organ bağışına bakışına da açıklık getiren Bakmaz, "Dinimiz organ bağışına bakışı olumludur. İslam dininin organ bağışına bakışı Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı açıklamaya dayandırılır. Diyanet İşleri Başkanlığının açıklaması, belirli şartlar sağlandığında organ bağışı yapılabileceği yönündedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İsleri Yüksek Kurulu organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır. Anayasamızda 1980 yılında 396 sayılı karar ile organ naklinin caiz olduğu bildirilmiştir. Kuran-i Kerim" de Maide Suresi 32. Ayet'te "kim bir kimseye hayat verirse, o sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanır" diye buyrulmuştur" dedi.

Dr. Ufuk Bakmaz, organ bağışının yapılabilecek en büyük iyiliklerden biri olduğunun altını çizerek, "Bağışla birkaç kişinin hayatı kurtulabilir. Yaşamak güzeldir, yaşatmak ise sonsuz. Bağış yapalım, organlarımız toprak olmasın" dedi.

Dr. Bakmaz organ nakli hakkında merak edilenleri anlattı

Dr. Bakmaz organ nakli hakkında merak edilenleri anlattı

Dr. Bakmaz organ nakli hakkında merak edilenleri anlattı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim