• BIST 8718.11
  • Altın 2247.662
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1788
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Dr. Aralan: “Kanserde erken teşhis hayat kurtarır”

Dr. Aralan: “Kanserde erken teşhis hayat kurtarır”
Fatsa İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Işıl Aralan, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) 30-65 yaş arası kadınlara rahim...

Fatsa İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Işıl Aralan, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) 30-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı kanseri taraması, 40-69 yaş arası kadınlara meme kanseri taraması ve 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere kalın bağırsak kanser taramasının ücretsiz olarak yapıldığını belirterek, "Kanserde erken teşhis hayat kurtarır" dedi.

Ocak ayının "rahim ağzı kanseri farkındalık ayı" olduğunu belirten Dr. Aralan konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kanser dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer almaktadır. 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Önlenmesi ve erken teşhis edildiğinde de tedavisi mümkün olan serviks (rahim ağzı) kanserinde, invaziv kanser sıklığı ve kansere bağlı ölümlerin azaltılması açısından önemli bir noktayı da tarama yöntemleri oluşturmaktadır. Tarama programları, serviks kanserinin azalmasında önemli bir etkiye sahip olmaktadır. Ülkemizde 20 yılı aşkın süredir serviks kanseri taramaları yapılmaktadır. Yapılacak Taramalarla servikal patolojileri henüz erken evrede iken tespit edip, etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek suretiyle invaziv (ilerleyici) kanser sıklığını, buna bağlı hastalık ve ölüm sıklığını düşürmek amaçlanmaktadır. Serviks kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Erken teşhis edildiğinde yüzde 100 tedavi edilebilir. Serviks kanserinin 10-20 yıl süren kansere dönüşüm süreci vardır ve bu evrede yapılacak sitolojik (hücresel) inceleme sayesinde kansere dönüşecek olguların tanınması mümkündür. Serviks(rahim ağzı) kanseri belirtileri ise, anormal kanama, menopoz öncesi ve sonrası düzensiz kanama, sulu, pembe ve soluk renkte devamlı akıntı. Bu belirtiler ortaya çıkar çıkmaz kadın sağlığı ve hastalıkları uzmanı bir doktora başvurmak hayati önem taşır. Asıl önemli olan bu belirtiler ortaya çıkmadan önce yapılan düzenli kontrollerle hastalığa erken tanı konulmasıdır. Tüm kronik hastalıklar ve kanserden korunmada olduğu gibi serviks kanserinde de sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite yürüyüş, bedensel hareket, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak son derece önemlidir. İlçemizde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) ulusal kanser tarama standartları çerçevesinde 30-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı kanseri taraması, 40- 69 yaş arası kadınlara meme kanseri taraması ve 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere kalın bağırsak kanser taraması ücretsiz olarak yapılmaktadır. Unutmayın kanserde erken teşhis hayat kurtarır" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim