• BIST 9548.09
  • Altın 2497.076
  • Dolar 32.4874
  • Euro 34.5389
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Dövizli askerlik bin Avro'ya düşüyor

Dövizli askerlik bin Avro'ya düşüyor
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının askerlik hizmetini yerine getirmiş olmaları için ödemeleri gereken 6 bin Avro'nun bin Avro'ya indirilmesini öngören kanun tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarıya göre, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, bağlı bulundukları yurt dışı temsilcilikleri aracılığıyla askerlik şubelerine başvurmak suretiyle, 1000 avro ya da karşılığı kadar yabancı ülke parasını ödemeleri kaydıyla askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Mevcut düzenlemede ödenmesi gereken söz konusu ücret 6000 avro.

Bu düzenlemeden yararlanacak Türk vatandaşlarında şu şartlar aranacak:

- Yurt dışında doğarak ya da kanuni rüşt yaşına kadar ikamet etme amacıyla yabancı bir ülkeye giderek oturma ya da çalışma izni ile yurt dışında yaşıyor olmak veya kanuni rüşt yaşına kadar Türk vatandaşlığının yanında başka bir ülkenin de vatandaşlığını kazanmış olmak.

- Başvuru sırasında bulunulan yaşın en az yarısı kadar süre ile yabancı ülkede ikamet etmiş olmak.

- Kanuni rüşt yaşına kadar alınan eğitimin en az 5 yıllık bölümünü yabancı ülkede tamamlamış olmak.

- Başvuru tarihi itibariyle halen yurt dışında yaşıyor olmak.

Söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce dövizli askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuranlar da 1000 avro ödeyerek askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Ancak fazladan yapılmış ödemeler iade edilmeyecek. 

Tasarıyla, er ve erbaşlara verilen harçlıklar da artırılacak. Buna göre, er ve erbaşların harçlıklarının hesaplanmasında sırasıyla çavuş, onbaşı ve er için esas alınan 400, 350, 300 gösterge rakamları, 1172, 1040, 910 olarak değişecek.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gönderilen erbaş ve erlerden, çavuşlar için 800, onbaşılar için 700, erler için 600 esas alınan gösterge rakamları, sırasıyla 2344, 2080, 1820'ye yükseltilecek.

Askeri öğrencilerin harçlıklarının hesaplanmasında, "teğmen rütbesinin birinci kademe brüt aylığı" yerine "2680 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutar" esas alınacak.

Tasarı, Değerli Kağıtlar Kanunu'nda da değişiklik yapıyor. Buna göre, nüfus cüzdanı için 8, kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı için 15, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 50 lira bedel ödenecek.

Tasarıya göre, 31 Aralık 2015 tarihinde sona erecek olan "Öğretim üyeleri için öngörülen emeklilik yaşı, devlet üniversitelerinde görev almaları şartıyla 72 yaşını doldurulduğu tarihtir" uygulaması, "yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar" uzatılacak.

Elektronik İmza Kanunu'nda yapılan değişikliğe göre ise elektronik sertifika hizmet sağlayıcısının yükümlülükleri arasında şunlar bulunacak:

- Nitelikli sertifika verdiği kişilerin kimliğini resmi belgelere göre ya da Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı yoluyla, karta erişim parolası ya da şifresiyle biyometrik doğrulama yönteminin birlikte kullanılması suretiyle güvenilir biçimde tespit etmek,

- Kanunlarda öngörülen sınırlamalar saklı kalmak üzere, sertifikanın kullanımına ilişkin özellikler, uyuşmazlıkların çözüm yolları ile ilgili şartlar ve güvenli elektronik imzanın elle atılan imza ile eşdeğer olduğu hakkında sertifika talep eden kişiyi, sertifikanın tesliminden önce yazılı olarak bilgilendirmek,

- Sertifikada bulunan imza doğrulama verisine karşılık gelen imza oluşturma verisini başkasına kullandırmaması konusunda sertifika sahibini bilgilendirmek.

- Kimlik kartı hiçbir kişi ve kurum tarafından alıkonulamayacak

Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yer alan "Nüfus Cüzdanı" ibareleri "Kimli Kartı" şeklinde değiştiriliyor ve aile kütüklerinde yer alacak bilgilere "biyometrik veri" ilave ediliyor.

Merkezi veri tabanında tutulan biyometrik veri, kimlik doğrulama işlemi dışında kullanılamayacak.

Kimlik kartı hiçbir kişi ve kurum tarafından alıkonulamayacak.

Evlenme işlemi tamamlandıktan sonra çiftlere uluslararası aile cüzdanı verilecek.

Gerçeğe aykırı yerleşim yeri veya cüzdan talep belgesi veren köy ve mahalle muhtarlarının 6 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasına ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılıyor.

Nüfus cüzdanını kaybedenler ile doğum olayını süresi içinde bildirmeyenlere uygulanan idari para cezasına son veriliyor.

Adres bildirimlerini süresi içinde yerine getirmeyenlere uygulanan idare para cezası 480 TL'den 80 TL'ye, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara uygulanan idari para cezası ise 963 TL'den 500 TL'ye indiriyor.

Mevcut nüfus cüzdanlarının verilmesine devam edilecek

Tasarıyla, diğer kanunlarda yer alan nüfus cüzdanı ve hüviyet cüzdanı gibi ibarelere yapılan atıfların tamamı Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartına yapılmış sayılacak.

Kimlik kartlarının dağıtılması pilot uygulamayla başlayacağı ve uygulama sonuçlarına göre genel uygulamaya geçileceğinden, mevcut nüfus cüzdanlarının verilmesine devam edilecek.

Hazine gelir-gider dengesinin gözetilmesi amacına yönelik olarak, bütçe gelirlerinde önemli bir paya sahip olan ÖTV ile banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi, şans oyunları vergisi ile mali tatil nedeniyle beyanname verme süreleri uzamış olan vergiler aynı ay içerisinde Hazine hesaplarına intikal ettirilecek.

Maliye Bakanı, mali tatil uygulaması nedeniyle süre verilecek iş ve işlemlerin kapsamını belirleyebilecek, mali tatil kapsamını vergi türleri, beyanname ve bildirimler itibariyle sınırlayabilecek.

Tasarıyla, Anayasa Mahkemesi'nin Sayıştay Kanunu'nun 4. maddesine ilişkin olarak verdiği iptal kararı doğrultusunda düzenleme yapılıyor. Buna göre, kamu payı yüzde 50'den az olan ve Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlere ilişkin, ilgili mevzuat uyarınca düzenlenen bağımsız denetim raporları Sayıştay'a gönderilecek. Sayıştay, kendisine sunulan bu raporları esas alarak hazırlayacağı raporu TBMM'ye sunacak.

Hazine'ye veya DSİ'ye ait deniz ve içsularda ya da bu yerlerden alınarak karada yapılacak su ürünleri üretim tesislerinde veya su ürünleri yetiştiriciliği yatırımlarında ihtiyaç duyulan su ve su alanlarıyla deniz ve içsulardaki su ürünleri istihsal hakkının kira teknik şartları, süreleri ve yıllık bedellerinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenme süresi uzatılıyor. Buna göre, 1 Ocak 2016'da dolacak olan bu süre 1 Ocak 2021 tarihine uzatılacak.

Vakıflar, burs vermek için 2020'ye kadar bağış alabilecek

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, yükseköğrenim öğrencilerine burs verilebilmesi amacıyla 31 Aralık 2020 tarihine kadar bağış alabilecek. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) sözleşmeli olarak istihdam edilen erbaş ve erlerin brüt asgari ücret esas alınarak belirlenen maaşları, subay, astsubay ve uzman erbaşlar dahil TSK'daki kamu görevlileri gibi memur aylık katsayısı esas alınarak belirlenecek.

Kamu İhale Kanunu'nun, hizmet alımlarında ihale öncesi ilgili kurumlardan uygun görüş alınması ve personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarıyla ilgili sözleşmelerin uygulanması sürecinde yer alan görevlilerin sorumlulukları ve bunlar hakkındaki idari yaptırımları düzenleyen maddesinin ilgili fıkrasının bu yıl sonunda dolacak olan yürürlük tarihi, 30 Haziran 2016'ya kadar uzatılacak. 

Milli Eğitim Bakanlığına 12 bin 500 öğretmen kadrosu ihdas edilecek.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim