• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Dövizin artışı, Türk tersanelerini vurdu

Dövizin artışı, Türk tersanelerini vurdu
Son 6 ayda dövizin Türk Lirası karşısında yüzde 25'e varan artışı, TL ile devlet ihalesi alan Türk Tersaneleri'nde, ciddi zararlar oluşmaya başladı.

17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturmasının arkasında, AK Parti Hükümeti'nin "Darbe Söylemi" ile kamuoyuna açıklama yapması, Türk Lirası'nın döviz karşısında yüzde 25'e varan değerli hale gelmesine neden oldu.

Ekonomi kurmaylarının dövizin artışına müdahale etmemesi ile birlikte, özellikle, döviz ile alım yapan, ancak satış işlemlerini Türk Lirası üzerinden gerçekleştiren Türk tersaneleri, devlete yaptıkları deniz araçlarında ciddi zararlar oluşmasına neden oldu.

Bu konuda Hükümetin "FİYAT FARKI KARARNAMESİ" çıkarması ile bu sorunun çözüleceğine dikkat çeken Tersane sahipleri, Deniz Haber Ajansı'na yaptıkları açıklamada şunları söyledi;

"Sene başında Merkez Bankası Başkanı ERDEM BAŞÇI'nın döviz kuru açıklamaları ve Türk lirasına güvenin açıklamalarından sonra, Türk Lirası ile iş yapan, Tersaneler ve gemi inşaa firmalarını batmanın eşiğine getirdi. Devlete, belediyelere ve özel söktere Türk lirası ile iş yapan Tersane ve gemi inşaa firmaları, gemi yapımında kullandıkları tüm malzeme ve ekipmanların (ana makine, jeneratör, şanzuman, pervane, çelik ve çelik ürünleri, donatı malzemeleri, radar sonar gibi tüm elektonik malzemeleri) Euro ve dolarla aldıklarını bu durumun döviz kuru farkından dolayı gemileri anlaştıkları fiyatlardan yüzde 25-30 oranında daha fazlaya imal etmelerine sebeb olmaktadır" dedi.

Kur farkı sıkıntısının sektörü çok zor duruma bıraktıklarını söyleyen tersane ve gemi inşaa firmaları, Tek kurtuluşlarının HÜKÜMETİN FİYAT FARKI KARARNAMESİ ÇIKARMASININ OLDUĞUNU VURGULADILAR. Fiyat farkı kararnamesi çıkmaması durumunda Ülkemize döviz kazandıran ana sektörün global krize ramen ayakta kalma mücadelesi veren firmaların, havlu atmaktan başka şansı olmadığı, dile getirdiler.

Haber: Recep CANPOLAT - Deniz Haber Ajansı

www.DenizHaber.Com.tr

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim