• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Döviz İle Yatırım Yapmak

Döviz İle Yatırım Yapmak
Döviz kelimesi ülkemizde birçok kişi tarafından yabancı para olarak bilinir. Kısaca ise başka ülkenin parası ile bir diğer ülkenin parası ile değiştirilmesi denilebilir. Döviz her ülke için ekonomik anlamda oldukça önem taşımaktadır.

Şöyle ki döviz piyasaları ülkemizde ekonomik anlamda büyük paralar kazandırdığı gibi ekonomik anlamda ekonomik krize sebep dahi olabilir. Dünyada en çok döviz piyasası Londra, Tokyo, Paris ve Amerika gibi ülkelerde döviz piyasası oldukça büyüktür. Ülkeler arası döviz piyasası günün 24 saati çalıştığı için her saniye döviz için önemlidir. Eğer yatırımınızı döviz üzerine kurmayı planlıyorsanız sizin için her saniye önemlidir. Döviz kurları her saniye başında her ülke için artıp azalabilmektedir. Döviz fiyatlarını takip etmek için öncelikle araştırma yapılması gerekir. Döviz ile uğraşan kişilerin bilmesi gereken bir husus ise arbitraj kelimesidir. Arbitraj, Dövizin çapraz kurlar arasındaki değişimi ile kazanç sağlanabilmesidir. 

 

Açıklayacak olursak eğer Dövizin çok ucuz olduğu bir yerden satın alıp pahalı olduğu yere satılıp kazanç sağlanmasına kısaca arbitraj diyoruz. Döviz piyasaları genel olarak ikiye ayrılmıştır. Bunlar birincisi vadeli hesap ikincisi vadesiz hesaptır. InvestAZ ile yatırıma başlayabilirsiniz. Vadesiz hesapta kazanmak için döviz kurlarının arbitraj farkından yararlanarak o günün döviz kurlarından işlem yapılır. Vadeli hesapta ise gelecekteki bir gün üzerinden her iki tarafın anlaşma yaparak diğer günün döviz farkı ile işlem yapılmaktadır. Bir diğer deyişle Döviz nedir? Diye soracak olursanız eğer ulusal para biriminin yabancı ülkelerdeki para biriminin değerine döviz denilmektedir. Ülkemizde En sık kullanılan para birimlerine bakacak Amerikan Doları, Euro, İngiliz Sterlini (Pound) ve Japon Yeni para birimi olarak kullanılmaktadır. Döviz kuru tanımına bakacak olursak, herhangi bir ülkenin piyasanın durumuna göre merkez bankasının müdahale ederek piyasaya açıktan para satın alması veya satması olarak tanımlanabilir. 

 

Türkiye’de döviz piyasası 1930 yıllarında 1567 sayılı kanunla yürürlüğe girerek ticari anlamda döviz elde edilmesi yasallaştırılmıştır. Ülkemizde döviz miktarı hesaplanması ithalat ve ihracata göre saptanmaktadır. İthalatta ülkemiz tarım ve sanayi için öncelik tanırken tüketici mallar için ise sınır uygulanmaktadır.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim