• BIST 9524.59
  • Altın 2486.75
  • Dolar 32.5537
  • Euro 34.7023
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Dosev’den Kazıkbeli Savaşı Hatırlatması

Dosev’den Kazıkbeli Savaşı Hatırlatması
Denizli Doğa Sevenler Derneği (Dosev) Başkanı Ümit Şıracı,868 yıl önce Denizli Cankurtaran mevkiinde haçlı ordusunun Denizli'deki Türkmenler tarafından...

Denizli Doğa Sevenler Derneği (Dosev) Başkanı Ümit Şıracı,868 yıl önce Denizli Cankurtaran mevkiinde haçlı ordusunun Denizli'deki Türkmenler tarafından yenilgiye uğratıldığı Kazıkbeli Savaşı'nın unutulmaması gerektiğini söyledi.

Anadolu ve Türk tarihi açısından önemli izler barındıran Kazıkbeli Savaşı'nın izleri silinmek üzere olduğunu belirten Dosev Başkanı Ümit Şıracı, "1148'de, Fransız Haçlı ordusu Denizli'den sonra, Honaz Dağı'nda, çok dik ve dar olan Kazıkbeli geçidinde Türklerin pususuna düştü. Haçlıları yol boyunca takıp eden Türk okçuları, geçitte öncüler ile ardçılar arasındaki bağlantının koptuğunu ve Haçlıların ikiye bölündüğünü görünce, Haçlı ordusunun kargaşa içine düşmüş olan orta kısmına saldırdılar. Atları ok yağmuru altında ölünce de yaya kaldılar.Sadece oklarla değil kılıçlarıyla da adam adama mücadele eden Türkler tarafından sıkıştırılarak yok edildiler. Sağ kalabilenler ancak karanlığın çökmesi sayesinde kurtulabildiler. Haçlılar için bir felaket olan bu savaşta 40 kişilik maiyetini kaybeden kral bile canını zor kurtarmıştır.Biz Dosev olarak her yıl savaşın geçtiği alanda bir yürüyüş düzenleyerek savaşı Denizli halkına hatırlatmaya çalışıyoruz" dedi.

Dosev Başkanı Ümit Şıracı Anadolu tarihinde önemli izlere sahip olan savaşın Denizli halkı tarafından bilinmediğini kaydederek "Maalesef Denizli'de bu savaşı halka hatırlatacak bir anıt veya kutlama programı yapılmamakta. En azından savaşın geçtiği yerler yürüyüş yolu olarak düzenlenip yerli ve yabancı turistlere gezdirilebilir. Tüm dünyada savaş rotaları ve savaşların geçtiği yerler turizme kazandırılıyor. Kazıkbeli Savaşı'nın geçtiği alanda turizm yollarının üstünde" dedi.

Şıracı ayrıca Cankurtaran yolu üstüne bu savaşı hatırlatacak büyük bir anıtın dikilmesi gerektiğini dile getirdi.

Dosev’den Kazıkbeli Savaşı Hatırlatması

Dosev’den Kazıkbeli Savaşı Hatırlatması

Dosev’den Kazıkbeli Savaşı Hatırlatması

Dosev’den Kazıkbeli Savaşı Hatırlatması

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim