• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C

Dortmund’daki “Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri”

Dortmund’daki “Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri”
Almanya'da düzenlenmekte olan Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri'nde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Dortmund Büyükşehir...

Almanya'da düzenlenmekte olan Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri'nde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sireau ortak basın toplantısı düzenledi. Sireau, Trabzonspor'un yeni stadyumunun açılışında Borissa Dortmund ile Trabzonspor'un karşılaşmasını önerdi.

Almanya'nın Dortmund kentinde düzenlenmekte olan Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri devam ediyor. Etkinliklerin ikinci gününde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sireau birlikte basın toplantısı düzenlediler.

Alman ve Türk medyasının yakından takip ettiği toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Dortmund Belediye Başkanı Sireau, basın toplantısının kardeş şehir olan Dortmund ve Trabzon arasındaki ilişkiler için, medyanın bilgilendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmekte olduğunu kaydederken iki şehir arasındaki benzerliklerden ve şehirlerin birbirileriyle gerçekleştirebileceği projelerden bahsetti.

"BU FUARIN BURADA GERÇEKLEŞTİRİLMESİ FİKRİ YAKLAŞIK BİR YIL EVVEL DOĞDU"

Türkiye'de ilk defa bir şehrin ülke dışında böylesi bir etkinlik düzenleyerek kendini tanıttığını kaydeden Sireau, "Bu fuarın burada gerçekleştirilmesi fikri yaklaşık bir yıl evvel doğdu. Karadeniz kıyısında bir lokantada otururken Sayın mevkiidaşım bu fikri beyan ettiğinde çok heyecanlandım ve pazar olmasına rağmen hemen yardımcımı aradım" dedi.

Yaptığı değerlendirmede iki şehrin birçok alanda çok ciddi işbirliği çalışmaları gerçekleştirebileceğinin altını çizen Sireau, Trabzonspor'un yeni stadının açılışının, Borissa Dortmund ile Trabzon arasında oynanacak olan özel maçla gerçekleştirilmesini önerdi.

"TRABZON'UN SAHİP OLDUĞU COĞRAFİ KONUM MÜTHİŞ BİR LOJİSTİK İMKAN SAĞLIYOR"

Etkinliklerin açılışı için Dortmund'da gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'ya, Türk Hava Yolları'nın Dortmund'dan İstanbul ve Trabzon'a doğrudan uçuşları başlatması talebinde bulunduğunu kaydeden Ullirch Sireau, "Uçuşlarda bu maçla başlayabilir. THY uçağı buradan Borissa Dortmund'u alır, maç oynanır ve geri getirir. Böylece uçuşlara da başlanır. Alman vatandaşlarının son yıllarda turizm için bazı ülkelere gitmekte çekindiğini görüyorum. Trabzon ve Karadeniz kıyıları kesinlikle gitmekte çekinilecek yerler değil. Ben gittim gördüm. Hatta bu yıl tatilimi de Trabzon'da geçirmeyi düşünüyorum. Birçok alanda işbirliği imkânlarımız var ve turizm de bunlardan bir tanesi. Bunu değerlendirmeliyiz. Ancak bu işler için bazı adımları atmamız gerekiyor. Mesela dediğim gibi uçuşlar başlamalı. Trabzon'un sahip olduğu coğrafi konum müthiş bir lojistik imkan sağlıyor. Biz Kuzey Ren Westfelya eyaleti olarak Kafkasya, İran ve Orta Asya'ya açılmak istiyoruz. Bunu değerlendirmek istiyoruz. Bir sene sonra Türkiye'de kardeş şehir konferansı yapacağız. Eyaletimizin ve iki ülkenin ekonomi bakanlarının da bu toplantıda olmasını istiyoruz. Karşılıklı atacağımız adımları burada karara bağlamalıyız" şeklinde konuştu.

Sireau ayrıca son dönemde Almanya ve Türkiye arasında ciddi bir yakınlaşma yaşandığını kaydederken bundan memnuniyet duyduklarını ve bunun fırsata dönüştürmek istediklerini ifade etti.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da yaptığı değerlendirmede, Başkan Sireau'nun tüm önerilerine imza atmaya hazır olduklarını kaydederken, iki şehrin sonuç odaklı kardeş şehir ilişkilerinden büyük memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Trabzon'un eğitimde Dortmund gibi bir kent olduğunu ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, "Turizmde, lojistikte, teknolojide, gıda ve tarım ürünlerinde, sağlık alanlarında şehirlerimizin öne çıkan özellikleri var. Dortmund çok önemli atılımlar gerçekleştiriyor. Dortmund'un teknoloji, finans ve sigortacılık alanındaki bilgi ve tecrübelerinden yararlanacağız. Her iki ülkenin ekonomi bakanlarına arz edeceğimiz bir kardeş şehirler konferansı düzenleyeceğiz. İki ülkenin daha da yakınlaşmasına, iki kardeş şehir olarak imza atacağız" ifadelerini kullandı.

Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzonspor'un yeni stadyumunun açılışında Borissa Dortmund ve Trabzonspor'un karşılaşması önerisinin de her iki şehirde süratle gündeme getirileceğini ifade etti.

Her iki belediye başkanı, yaptıkları değerlendirmelerin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Dortmund’daki “Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri”

Dortmund’daki “Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim