• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Dört aylık bebek 'doku yapıştırıcısıyla' hayata tutundu

Dört aylık bebek 'doku yapıştırıcısıyla' hayata tutundu
Adana'da, karnında sıvı toplanması şikayetiyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesine yatırılan 4 aylık bebek, lenfatik kanallarındaki kaçak doku yapıştırıcısıyla kapatılarak sağlığına kavuşturuldu.

 Tuba ve Alper Şahin, 3. çocukları Nurevşan Şahin'in doğumu için Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinden Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Yenidoğan Bölümüne geldi. Anne Tuba Şahin ile Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Hacer Yıldızdaş ilgilenmeye başladı. Bir süre sonra doğum yaptırıldı. Yıldızdaş, bebeğini 36 haftalık dünyaya geldiğini ve anne karnında, karnının sıvı toplanmaya başladığını tespit ettiklerini söyleyerek, "Doğum odasında karnındaki sıvıyı boşalttık ama gördük ki bu sıvı devamlı tekrarlıyor, özellikle besledikten sonra sıvının artık süt rengi olduğunu fark ettik bu da bize lenf kanallarında bir problem olduğunu gösteriyor. Bunun bazı tıbbı tedavileri var, ilaçla başlayıp onu azaltmak gibi değişik besleme tipleri gibi veya aç kalması gibi. Bütün bunlar 2.5 civarında yapıldı, ilaçlarını aldı beslenme şekli değiştirildi bazen maalesef aç bırakıldı düzelsin diye ama düzelmedi" dedi.

Yıldızdaş, bebeğin düzelmemesi üzerine 2.5 aylıkken çocuk cerrahisi tarafından ameliyata alındığına dikkat çekerek şunları kaydetti: "Doğal bir yapıştırıcıyla batın içinde lenfatik kanallardaki kaçaklar kapatılmaya çalışıldı. Araştırdığımız kadarıyla Türkiye’de çok yapılmayan ve Dünya’da da çok az yapılan bir ameliyat şekli, başarılı olup olmayacağını bilmiyorduk ama başarılı olduğunu gördük. Şuan genel durumu iyi, bebek 4 aylık bugün taburcu oluyor."

Çocuk Cerrahisi Yrd. Doç. Dr. Önder Özden ise, bebeğin lenfatik sistemin batındaki sızıntısından oluşan bir hastalıkla dünyaya geldiğini ifade ederek, "Bu hastalık dünyada çok nadir görülür. Rahatsızlığın tedavisi oldukça zor ve başarı şansı az. Biz doku yapıştırıcısı kullanarak bu sızıntıları engelledik ameliyatla. Aslında ameliyat öncesinde başarı şansının düşük olacağını düşünüyorduk ama bu hastamız için çok faydalı oldu, bizde çok mutlu olduk" diye konuştu. Özden, doku yapıştırıcısının dışarıda yapılan suni ya da hayvansal maddelerden olduğuna işaret ederek sözlerine şöyle devam etti: "Biz suni olan yapıştırıcıyı kullandık. Şuan bebeğin durumu gayet iyi artık o akıntı yok çocuğu taburcu etmek için hazırlıyoruz. Akıntıya sebep olan şey ise vücudumuzda kan ve lenfatik sistem vardır, kan bilinir ama lenfatik sistem çok bilinmez onların geri dönüşümündeki bir problemden kaynaklanıyor. Bu problem zaten çok nadir bir hastalık olduğu için sebebi nedir diye sorarsanız o çok bilinmiyor, çok küçük kanallardan akıntıların kaçak olduğunu düşünüyoruz. Oradaki akıntı ya da görebildiğimiz kadarıyla zamklar kullanarak bazı yakıcı aletlerimizle de yakarak bunları durdurmaya çalıştık, başarılı da olduk mutluyuz."

Dört aylık bebek yapılan tedavinin ardından taburcu edilerek ailesine teslim edildi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim