• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C

Dondurucu Soğuklar Bile Üretimi Aksatmıyor

Dondurucu Soğuklar Bile Üretimi Aksatmıyor
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün Zincirlikuyu'da bulunan seralarında 18 kişilik ekip ile yıl boyunca on binlerce bitki yetiştiriyor.

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün Zincirlikuyu'da bulunan seralarında 18 kişilik ekip ile yıl boyunca on binlerce bitki yetiştiriyor. Dondurucu soğuklarda bile sera içindeki sıcaklık sabit tutarak üretime devam ediliyor.

Tepebaşı Belediyesi, kendi kurduğu tam otomasyonlu seralarda çeşitli türlerden binlerce kışlık ve yazlık çiçek üretiyor. Tepebaşı Belediyesi, tesis ettiği park ve yeşil alanların düzenlenmesinde kullanılan başta mevsimlik çiçek ve çalı grubu bitkiler olmak üzere birçok süs bitkisinin üretimini kendi kurduğu tam otomasyonlu serada yapıyor. Yaz ve kış üretime devam eden serada 18 kişilik ekip, bitkilerin Eskişehir'in soğuk iklimine de uyum sağlanması için çalışanlar yoğun çaba sarf ediyor. Hava sıcaklığının eksi dereceleri görmesine rağmen doğalgaz ile ısıttıkları seralarda bitkileri yetiştirdiklerini belirten Ziraat Mühendisi Hakan Çayır, Eskişehir'de gece ile gündüz arasında fark eden sıcaklık farkının ve kış aylarında sıcaklığı sabit tutmakta zorlandıklarını ifade ederek, "Eskişehir karasal iklime sahip bir şehrimiz. Gece gündüz aşağı yukarı 20 derece bir sıcaklık farkı oluyor. En büyük sorun kış aylarında o sıcaklığı sabit tutmakta. Onun için de çok fazla ısı kaynağı kullanmak zorunda kalıyoruz. O şekilde belediyemizin ihtiyacı olan iç mekan, dış mekan, ağaç formunda, çalı formunda mevsimlik bitkiler üretmeye çalışıyoruz. Bu bulunduğumuz sera daha çok iç bitkilerin bulunduğu bir sera. Burada bizim belde evlerimiz merkez binamız diğer binaların içinde kullanacağımız bitkileri üretmek amaçlı. Artı oradaki gelen bitkilerin tedavisini yapmak, bozulanların gerekli bakımlarını yapmak onun için bu serayı kullanıyoruz. Burada bakımı yapılan bitkiler tekrar yerlerine gidiyor" şeklinde konuştu.

"10 DERECENİN ALTINDA BU BİTKİLER ÖLÜYOR"

Beş farklı serada yetiştirilen bitkilerin, hava sıcaklığına göre adapte edildiğini ve bazı bitkilerin ise belli bir sıcaklığın altında öldüğünü belirten Çayır, "Şu an dışarıdaki sıcaklık eksi 1-2 derece, seranın sıcaklığının minimum 18-20 derece civarlarında olması gerekiyor. Buradaki bitkilerin çoğu tropik kökenli bitkiler. 10 derecenin altında bu bitkiler ölüyor. Normal oda sıcaklığını sağlamaya çalışıyoruz minimumda. Şöyle söyleyeyim, 5 tane seramız var bunun 4 tanesi sıcak, 1 tanesi soğuk sera. Özellikle mevsimlik veya dışarıda kullanacağımız dış mekan bitkilerini şu anda hava çok soğuk olduğu için bu 18 dereceden eksi derecelere çıkarmak riskli olduğu için, en son aşamada soğuk serada dış mekana adapte etmeye çalışıyoruz. Ondan sonra dış mekana alıyoruz. Daha çok diğer seralarımızda mevsimlik çiçek üretimimiz var. Genelde Eskişehir koşullarında Çuha, Hercai Menekşe, Çin Karanfili, Petunya, Sardunya, Begonya o tarz bitkileri daha çok ağırlıklı yetiştirmeye çalışıyoruz. Onu dışında çelik formunda üretim yapıyoruz, yani çalı bitkilerinin üretimini yapıyoruz, tohumdan üretim yapıyoruz. O şekilde belediyemize katkı sağlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"YILDA ORTALAMA 170 BİN ÜRETİM YAPIYORUZ"

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde Ziraat Teknikeri olarak çalışan Kübra Işık ise, mevsimlik çiçek üretiminin bir kısmının ise Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından toplanan tohumlardan oluştuğunu belirtti. 18 kişilik bir ekiple çalıştıklarını vurgulayan Işık, "Yılda çelikle üretim yapıyoruz biz. Kış aylarında alıyoruz biz çeliğimizi. 18 bin 600 adet civarı ortalama bu çelikle üretimimiz oluyor. Bunlar çalı grubu, çeşitli çalı grubundan çeşitli türlerde yapıyoruz. Kışlık mevsimlik çiçek olarak 80 bin civarı bir üretim yapıyoruz, bunlar tohumdan oluyor. Yazlıkta 90-95 bin arası yıllık bir ortalamamız var. Mevsimlik çiçeklerde bir de şöyle bir uygulama yapıyoruz biz. Mesela kışlıkları alana diktik, o kışlıkların tam süresi geçmesine yakın tohumlarını biz topluyoruz, park görevlilerimiz tohum toplaması yapıyor. Kendi topladığımız tohumları da dikiyoruz. Dışarıdan aldıklarımızın yanı sıra, kendimiz de tohum toplayıp onları da yetiştiriyoruz.

Sera ve fidanlık olarak 18 kişi ile çalışıyoruz. 18 kişilik ekiple hem üretim yapıyoruz, hem alanlara dikim yapıyoruz hem de fidanlığı yürütüyoruz" şeklinde konuştu.

Dondurucu Soğuklar Bile Üretimi Aksatmıyor

Dondurucu Soğuklar Bile Üretimi Aksatmıyor

Dondurucu Soğuklar Bile Üretimi Aksatmıyor

Dondurucu Soğuklar Bile Üretimi Aksatmıyor

Dondurucu Soğuklar Bile Üretimi Aksatmıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim