• BIST 9079.97
  • Altın 2309.701
  • Dolar 32.3391
  • Euro 35.0977
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Dondurucu soğuk, narenciye ağaçlarında yaprak da bırakmadı

Dondurucu soğuk, narenciye ağaçlarında yaprak da bırakmadı
Adana'da hafta başında etkili olan poyrazla birlikte hava sıcaklığının eksi 7 dereceye kadar düşmesi narenciye bahçelerinde meyvenin yanı sıra ağaçlara...

Adana'da hafta başında etkili olan poyrazla birlikte hava sıcaklığının eksi 7 dereceye kadar düşmesi narenciye bahçelerinde meyvenin yanı sıra ağaçlara da büyük zarar verdi. Dondurucu soğuk hava, narenciye ağaçlarındaki yaprakları da kuruttu.

Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici, dondan darbe alan ağaçlarda ilkbaharda çiçeklenme oranında ve meyve tutumunda büyük düşüşler görüleceğini belirtti. Prof. Dr. Bülent Özekici, "Banka kredi ve vergi borcu olan narenciye üreticilerimizin daha da sıkıntı yaşamaması için İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurarak, zarar tespit raporlarını almaları gerekiyor." dedi.

Türkiye'nin 3.5 milyon ton olan yıllık narenciye rekoltesinin yüzde 25'nin yetiştiği Adana'da üç gün süreyle etkili olan poyraz ile hava sıcaklığının gece eksi 7 dereceye kadar düşmesi portakal, mandalina, limon ve greyfurt bahçelerinde büyük zarara yol açtı. Yaşanan don olayı, narenciye bahçelerinde kalan meyvelerle birlikte ağaçların yaprakları ve dallarını da vurdu.

ÜRETİCİLER ACİLEN HASAR TESPİTİ YAPTIRMALI

Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici, dondurucu soğuk nedeniyle yaprakları dökülen ağaçlarda ilkbaharda çiçeklenmenin büyük oranda azalacağını vurgulayıp, don mağduru narenciye üreticilerinin acilen İlçe Tarım Müdürlüklerine dilekçeyle başvurarak, bahçelerinde hasar tespit raporları almalarını istedi. Rusya krizi ve komşu ülkelerdeki iç sıkıntılar nedeniyle zaten zor günler yaşayan Çukurova çiftçisinin yaşanılan bu don olayıyla önümüzdeki yılda da büyük sıkıntılar yaşayacağına işaret eden Prof. Dr. Bülent Özekici, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu konuda bilgi sahibi olduğunu vurguladı.

Dondan dolayı önümüzdeki sezonda narenciye üretiminde sert düşüşler görüleceğini kaydeden Prof. Dr. Bülent Özekici, "Don nedeniyle yaprakları dökülen narenciye ağaçları, ilkbaharda öncelikle bu zararı onarmaya çalışacak. Ağaçlar yapraklarını yeniden kazanırken, çiçeklenme dönemi geçmiş olacak. Bu nedenle çiçeklenme ve dolayısıyla meyve tutumu oranında büyük düşüş bekliyoruz." dedi.

19 YIL SONRA GELEN AĞIR DARBE

1997 yılında Adana'da hava sıcaklığının eksi 11'e kadar düştüğünü ve o dönemde de narenciye ağaçlarının dal ve yapraklarında kurumalar yaşandığını, kimi bölgelerde ise ağacın tümünün kuruyup yitirildiğini hatırlatan Özekici, "Bu yıl da eksi 7 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı yetişkin ağaçların yapraklarını döktü, genç fidanların kurumasına yol açtı. Bu nedenle zarar gören çiftçilerimizin daha fazla mağdur olmaması için zaman kaybetmeden bulundukları yerleşimlerde İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurup, narenciye bahçelerindeki zararı tespit ettirmeleri gerekiyor." diye konuştu.

Narenciye üreticilerinin alacakları hasar tespit raporlarının banka ve vergi borcu ödemelerinde gerekli olduğunu dile getiren Özekici, "Hasar tespit raporu almayan narenciye üreticileri, banka kredilerinin yeniden yapılandırılması ve vergi borçlarının ertelenmesine ilişkin konularda sıkıntı yaşayacaktır. Bu nedenle daha fazla mağduriyet yaşamamaları için bu raporları almalarını öneriyoruz." şeklinde uyardı.

DON KIRICI PERVANELER HAVAYI 3 DERECE ISITIYOR

Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici, don olayının zararını hafifletmek için narenciye bahçelerinde özel yağmurlama başlıkları ya da don kırıcı rüzgar pervanelerinin yaygınlaşmasının büyük yarar sağlayacağını vurguladı.

Üreticilerin tesis ve kullanım kolaylığı nedeniyle tercih ettikleri rüzgar pervanesinin bir tanesinin 40-60 dekar alanda etkili olduğunu ve 2-3 dereceye kadar ısı artışı sağladığını aktaran Özekici, tanesi 43-45 bin dolar olan bu makinelerdeki yüzde 18'lik KDV'nin, gübre ve yemde olduğu gibi kaldırılmasının çiftçilerin maliyetini düşüreceğini ve yatırımı kolaylaştıracağını sözlerine ekledi.

Dondurucu soğuk, narenciye ağaçlarında yaprak da bırakmadı

Dondurucu soğuk, narenciye ağaçlarında yaprak da bırakmadı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim