• BIST 9548.09
  • Altın 2490.659
  • Dolar 32.4832
  • Euro 34.4281
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

Don, narenciyeye yüzde 60'a yakın zarar verdi

Don, narenciyeye yüzde 60'a yakın zarar verdi
Çukurova'da geçtiğimiz günlerde hava sıcaklığının sıfırın altında 5 dereceye düşmesiyle kendini gösteren "don'un somut etkisi havaların ısınmasıyla...

Çukurova'da geçtiğimiz günlerde hava sıcaklığının sıfırın altında 5 dereceye düşmesiyle kendini gösteren "don'un somut etkisi havaların ısınmasıyla birlikte ortaya çıkmaya başladı. Bahçelerde yüzde 60'a varan oranlarda ürünlerin zayi olduğu belirtildi. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ekipleri zarar tespit çalışmalarına başladı.

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Rifat Karabucak, Çukurova'da geçtiğimiz günlerde etkili olan ve sıcaklıkların sıfırın altında 5 derecelere kadar düştüğü soğuk havalardan narenciye bahçelerinin büyük oranda olumsuz etkilendiğini söyledi. Soğuk havalar nedeniyle oluşan donun etkisinin hava sıcaklığının arttığı bu günlerde daha çok kendini gösterdiğini ifade eden Karabucak, bahçelerde yüzde 60 oranında ürün kaybı bulunduğunu dile getirdi. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte TARSİM eksperlerinin bahçelerde ekspertiz yapmaya başladığını vurgulayan Karabucak, "Soğuklar nedeniyle bahçelerde doğru düzgün sağlam bir şey kalmadı. Eksperler iki gündür bizim burada ekspertiz yapıyor. Mandalina, portakal gibi dalında kalan ürünlerde yaptıkları araştırmalarda yüzde 45 ile 60 arası ürün kaybı yaşandığı ortaya çıktı." dedi.

Yaşanan dondan pervanesi olan bahçelerin bile etkilendiğini anlatan Karabucak, "Benim dalında 1,5 TL'ye sattığım W.Murcott cinsi mandalinama şimdi 60 kuruş veriyorlar ve almıyorlar hasarlı diye. 70 kuruştan satacağım portakalıma ise 25 kuruş veriyorlar. Zaten Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle fiyat düşmüştü, bir de "don" etkili olunca perişan olduk. Üretici olarak mağdur durumdayız." ifadelerini kullandı.

Bahçelerini sigortalatan çiftçinin bir nebze de olsa zararının tazmin edileceğini anlatan Karabucak, "TARSİM, zararın hepsini tazmin etmiyor. 135 bin TL'lik bir malda yüzde 50 hasar tespit edildiği zaman bana verdikleri para 40 bin TL. Bu çok az bir miktar. Sigorta bu şekilde oluyor. Bana yüzde 100 hasar vermiş olsa 75 bin TL veriyor." ifadelerini kullandı.

TARSİM Adana Müdürlüğü yetkilileri ise kendilerine yapılan başvuruların ardından eksperler tarafından zarar tespit çalışmalarına başlandığını ve sahada çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Don, narenciyeye yüzde 60'a yakın zarar verdi

Don, narenciyeye yüzde 60'a yakın zarar verdi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim