• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C

DOMOTEX Halı Fuarı Bakan Tüfenkci’nin katılımıyla açıldı

DOMOTEX Halı Fuarı Bakan Tüfenkci’nin katılımıyla açıldı
203 firmanın katıldığı DOMOTEX Gaziantep-Turkey Halı Fuar,ı Gümrük Ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katılımıyla açıldı.

203 firmanın katıldığı DOMOTEX Gaziantep-Turkey Halı Fuar,ı Gümrük Ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katılımıyla açıldı.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB), Gaziantep Halıcılar Odası ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO), işbirliğiyle Hannover Fairs Turkey tarafından düzenlenen DOMOTEX Gaziantep-Turkey Halı Fuarı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin de katıldığı törenle Ortadoğu Fuar Merkezi'nde açıldı.

"Fuarlara ciddi destek veriyoruz"

2016 yılının çok zor bir yıl olduğunu belirten Bülent Tüfenkci, hükümet tarafından alınan tedbir ve teşvikler sayesinde ekonomide canlanma olduğunu ve bunun neticesinde de 2017 yılında Türkiye'nin yüzde 4'ün üzerinde büyüme göstereceğini açıkladı. Tarım'dan gelen büyüme sinyallerinin bu öngörülerini desteklediğini kaydeden Bakan Tüfenkci, "Bundan sonraki süreçte ağırlıklı olarak ekonomiye odaklanarak kalkınma hamlelerini başlatacağız. Bir yandan ekonomiyi bir yandan da demokrasimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Türkiye'nin en büyük halı fuarının Gaziantep'te düzenlenmesi çok önemlidir. Hükümetimiz fuarlara ciddi anlamda destek veriyor" dedi.

"İş adamlarımızın arkasındayız"

Her durumda iş adamlarının yanında olduklarının altını çizen Bakan Tüfenkci, "Hükumet olarak biz elimizi taşın altına koymaya hazırız. Kim hangi noktada ne kadar istiyorsa verelim ve ham maddeyi Türkiye'de üretelim. Ben buradan tüm iş adamlarına sesleniyorum. Biz sizin arkanızdayız. Kalifiye eleman sorunu Türkiye'nin sorunudur. Bunu çözmek için OSB'lere geniş yetkiler tanıyoruz ve Meslek Lisesi ve Meslek Yüksek Okulu (MYO) açmaları için çalışmalar yapıyoruz. Burada okuyan öğrencilerin tüm masraflarını da devlet olarak biz karşılayacağız. Hedefimiz bu ticaretten daha fazla pay almak ve ülkemizin hızlı ve sağlam bir şekilde büyümesini sağlamaktır" şeklinde konuştu.

"Halı ihracatında Çin'den sonra ikinci sıradayız"

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahattin Kaplan, 14 milyar Dolarlık halı ve zemin kaplamaları ihracatında Çin'den sonra 2 milyar Dolarla ikinci sırada yer aldıklarını belirterek, 4 milyar dolarlık halı ihracatında ise 1.6 milyar Dolarla birinci olduklarını söyledi. En yakın rakipleri Belçika'nın ihracatının 400 milyon dolar olduğunu anımsatan Kaplan, "Dünyada ihracatı yapılan 3 makine halısının 2'sini biz ihraç ediyoruz. Hedefimiz tüm kategorilerde daha da yükselmektir. Geçtiğimiz 2015 ila 2016 yılında tüm dünyada ve Türkiye'de olduğu gibi bizim sektörde de ihracatta bir düşüş yaşadık ama 2017 yılında sektörümüz yükselişe geçti. İnşallah 2017 yılında 2 yılda yaşadığımız düşüşü kapatır yolumuza kaldığımız yerden devam ederiz. Tabi ki bu yaşadığımız bazı aksaklıklar bize birçok yeni tecrübe kazandırdı. Yatırım yaparken nelere dikkat etmemizi, ihracatı nasıl ve kime yapmamızı, ürün hazırlarken neleri göz önünde bulundurmamızı ve banka seçerken neye göre karar vermemiz gibi birçok tecrübe kazandırdı. Halıcılarımız inşallah bundan sonra geçmişten ders alır. Daha dikkatli hareket eder" ifadelerini kullandı.

Halı ihracatının yüzde 40'ı Amerika ve Avrupa'ya

Geçen 2 yılda pazarları da iyi analiz ettiklerine dikkat çeken Kaplan, şu an ihracatın yüzde 40'ını Amerika ve Avrupa ülkelerine yaptıklarını vurgulayarak, bu payın her geçen gün arttığını, yıl sonunda bu payın yüzde 50'leri bulacağına işaret etti. Ayrıca yeni ürün geliştirmede Ar-Ge, inovasyon ve tasarımda başka ülkeleri takip eden değil takip edilen ülke konumuna geldiklerini ifade eden Kaplan, "Yine dünyanın dev alışveriş marketlerinin hemen hemen hepsine mal satabiliyoruz. Bu yıldan itibaren sektörümüz yatırım yapmaya, büyümeye başlamıştır. Bu da demektir ki önümüzdeki yıllarda daha çok istihdam daha çok ihracat demektir. Çünkü halı sektörünün bütün ham maddeleri ithal olmasına rağmen yüzde 50'yi geçmiyor kalan yüzde 50 katma değer yurtiçinden karşılanıyor. Ayrıca Gaziantep ihracat istihdamının yüzde 25'ini tek başına halı karşılıyor" ifadelerine yer verdi.

"Gaziantep halı ihracatında ülkelerle yarışıyor"

Gaziantep'in halı ihracatında dünya ile yarışır konuma geldiğini belirten Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, günlük 1 milyon metrekare halı dokunduğunu belirtti. Şehirde üretilen 1 metrekare halının satışından tüm şehrin kazandığını ifade eden Hıdıroğlu, "Halıcılarımız sayesinde Gaziantep bugün dünya ülkeleriyle yarışır konuma geldi. Türkiye yüzde 13.2 pay ile dünyada halı ihracatında 2. Sıradadır. Bu başarı Gaziantepli halıcılar sayesindedir. Bu şehirde üretilen her 1 metrekare halının satışından sadece ihtiyaç sahipleri değil tüm şehir kazanıyor. Bir bakıma Halı sektörü Gaziantep ve Türkiye'de ekonomiyi harekete geçiren katalizör görevi görüyor. Halı sektörü Gaziantep ekonomisinin bel kemiği ve lokomotifidir. Bu başarı kolay yakalanmadı gösterdikleri sabır ve özveriden dolayı tüm sektör temsilcilerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Dünyanın gözü Gaziantep'te

Türkiye, Belçika, Çin, Danimarka, Hindistan, Endonezya, İran, Ürdün, Rusya ve Özbekistan'dan toplam 203 firma 21 bin 509 metrekare alanda en yeni ürünlerini sergiliyor. Fuar, bir kez daha makina halısı sektörünün Avrasya'daki en önemli buluşması olarak öne çıktı. Makina halılarının yanı sıra; el-dokuma halıları, kilim, tekstil yer döşemeleri, elastik yer döşemeleri, laminat, ahşap ve parkeler de fuar boyunca sergilenen ürünler arasında yer alıyor. Fuar 25 Mayıs 2017 tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Düzenlenen açılış törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin yanı sıra Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumları ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunyaka, GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Halıcılar Oda Başkanı Mehmet Törer ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Tüfenkçi halı fuarını gezerek, halı firmalarının sorunlarını dinledi.

DOMOTEX Halı Fuarı Bakan Tüfenkci’nin katılımıyla açıldı

DOMOTEX Halı Fuarı Bakan Tüfenkci’nin katılımıyla açıldı

DOMOTEX Halı Fuarı Bakan Tüfenkci’nin katılımıyla açıldı

DOMOTEX Halı Fuarı Bakan Tüfenkci’nin katılımıyla açıldı

DOMOTEX Halı Fuarı Bakan Tüfenkci’nin katılımıyla açıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim